Στο έγγραφο εργασίας του επιτελείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει τις προχθεσινές ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και ο πίνακας που παραθέτουμε, στον οποίο προσδιορίζονται οι βασικές επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας της Ε.Ε. κατά κλάδο δραστηριότητας και ουσιαστικά απεικονίζεται πώς θέλει η Επιτροπή να κατανεμηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι επενδυτικές αυτές ανάγκες δεν ενσωματώνουν μόνο τη ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρηματικοί κλάδοι, ούτε κυρίως το ειδικό βάρος που σήμερα έχουν στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αλλά τις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής και των ισχυρότερων χωρών.
Το τρίπτυχο «πράσινη ενέργεια, ψηφιακή οικονομία και ασφάλεια», που με αξιοσημείωτη ομοφωνία ακούγεται άλλοτε από τους επικεφαλής Επιτροπής, άλλοτε από τους Μακρόν και Μέρκελ, απηχεί την ανάγκη της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών να διασώσουν και να ενισχύσουν επιχειρήσεις «εθνικούς πρωταθλητές» και κλάδους που έχουν υψηλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ετσι, παρότι διακηρύσσεται σε όλους τους τόνους η ενίσχυση των συστημάτων υγείας ως απόλυτη προτεραιότητα, οι επενδυτικές του ανάγκες προσδιορίζονται σε 32 δισ. ευρώ, ή μόλις 4% από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο τουρισμός παίρνει τη μερίδα του λέοντος, 164 δισ., και μαζί με τον τομέα των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας διεκδικεί σχεδόν το 30% του πανευρωπαϊκού επενδυτικού πρότζεκτ. Πράγμα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ευνοεί την Ελλάδα, με την υψηλή εξάρτηση του ΑΕΠ της από τον τουρισμό και τις μεταφορές, αλλά ευνοεί πολύ περισσότερο τη Γερμανία με την TUI και τη Lufthansa, τη Γαλλία και την Ισπανία που πρέπει να στηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους κ.ο.κ. Κι είναι περίπου αυτονόητη η κυριαρχία των κεντρικών και βόρειων χωρών στην πράσινη ενέργεια, στην οποία κατευθύνεται το 13% των επενδυτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 100 δισ. ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι φυσικά «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» από το περίφημο Ταμείο, αλλά κυρίως ότι οι όποιοι επενδυτικοί πόροι που θα αντληθούν και για χώρες όπως η Ελλάδα θα περνούν και αυτή τη φορά από τα «στρατηγικά φίλτρα» του ευρωπαϊκού Βορρά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας