• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 30.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.1°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  46%

Ο Μάρτιν Σελμάγερ θεωρείται ένα από τα πολλά «χαϊδεμένα παιδιά» της Ανγκελα Μέρκελ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλό γερμανικό παιχνίδι για το Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Το Βερολίνο και το Παρίσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιθυμούν την καθιέρωση ενός ελάχιστου επιπέδου φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία -Google, Apple, Facebook, Amazon- στην Ε.Ε. και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις

Το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στην Ευρώπη των 27, το οποίο θα παρουσιάσει έπειτα από δύο αναβολές σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτέλεσε μέχρι αργά χθες το βράδυ αντικείμενο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ κρατών-μελών και των διαφόρων ομάδων χωρών, ενώ οργίαζαν οι φήμες και οι δηλώσεις, καθιστώντας το τοπίο ακόμη πιο θολό.

Φαίνεται ότι δεν παίζεται ένα παιχνίδι, αλλά πολλά γύρω από το περίφημο Ταμείο, το οποίο συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027...

Ο εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επιβεβαίωσε τις προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής στην Αυστρία, Γερμανού Μάρτιν Σελμάγερ, σύμφωνα με τις οποίες, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ποσοστό επιχορηγήσεων για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία (βλέπε χώρες του Νότου) μεταξύ 60% και 70% και δανειοδοτήσεις μεταξύ 30% και 40%. Ο εκπρόσωπος «τα μάσησε», όταν ρωτήθηκε για τα εν λόγω ποσοστά. Ανέφερε ότι η Φον ντερ Λάιεν είναι επικεντρωμένη στη σημερινή παρουσίαση των προτάσεων και πρόσθεσε ότι δεν σχολιάζει ούτε κρίνει τις δηλώσεις του Σελμάγερ. Ο τελευταίος, όμως, δεν είναι οποιοσδήποτε. Διετέλεσε επί προεδρίας Γιούνκερ γενικός γραμματέας της Επιτροπής, με περίεργες διαδικασίες και χάρη στο «έτσι θέλω» του Λουξεμβούργιου.

Τόσο η Φον ντερ Λάιεν όσο και ο Μάρτιν Σελμάγερ ανήκουν στο γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και θεωρούνται «χαϊδεμένα παιδιά» της Ανγκελα Μέρκελ. Λεπτομέρεια: Ο Μ. Σελμάγερ, ο οποίος ήλεγχε τα πάντα όταν ήταν γ.γ. της Επιτροπής, ακόμη και τους επιτρόπους, πήρε μετάθεση, αμέσως μετά τον διορισμό της Φον ντερ Λάιεν από την Α. Μέρκελ στην προεδρία της Ε.Ε., στη Βιέννη, αναλαμβάνοντας τη θέση του πρέσβη της Ε.Ε. Το ερώτημα είναι εύλογο: Για ποιο λόγο ο Σελμάγερ «ξεμπρόστιασε» τις προτάσεις της Επιτροπής, μία ημέρα πριν τις παρουσιάσει επίσημα η Φον ντερ Λάιεν; Το γερμανικό παιχνίδι παίρνει περίεργες διαστάσεις.

Διαρροές

Στον χορό των διαρροών μπήκαν και τα αγγλοσαξονικά έντυπα. Οι «F.T.», επικαλούμενοι Ευρωπαίους διπλωμάτες, αναφέρουν ότι οι προτάσεις της Φον ντερ Λάιεν για το ΠΔΠ θα περιλαμβάνουν και νέες πηγές άντλησης εσόδων, όπως την επιβολή πανευρωπαϊκών περιβαλλοντικών τελών και φόρων στις επιχειρήσεις (π.χ. στα πλαστικά απόβλητα).

Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι το Βερολίνο και το Παρίσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιθυμούν την καθιέρωση ενός ελάχιστου επιπέδου φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία -Google, Apple, Facebook, Amazon- στην Ε.Ε. και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις. Κάτι που ούτε θέλουν να ακούσουν η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, το τρίο των φορολογικών παραδείσων για τις πολυεθνικές. Θα ενσωματώσει στις προτάσεις της η Φον ντερ Λάιεν τις επιθυμίες του Βερολίνου και του Παρισιού; Είναι το πιο πιθανόν. Αλλωστε, η πρόεδρος της Επιτροπής είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας Μακρόν-Μέρκελ, πριν ανακοινωθεί επίσημα από τους δυο ηγέτες. Λογικό.

Στην έδρα της Επιτροπής επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας ότι οι προτάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα θα πετύχουν την προσέγγιση θέσεων μεταξύ Νότου και Βορρά, με τη θετική συνδρομή του Βερολίνου και του Παρισιού. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική πλευρά.

Οι 4 «τσιγκούνηδες» (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία), που τάσσονται υπέρ της παροχής δανείων και όχι επιχορηγήσεων, με πολύ περιορισμένα χρονοδιαγράμματα και αυστηρούς όρους, δείχνουν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά τις θέσεις τους. Μην ξεχνάμε ότι είναι σύμμαχοι του Βερολίνου.

Αντιπαροχές

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που είναι και αυτές προσδεδεμένες στο γερμανικό άρμα, θα παλέψουν σκληρά ιδίως όσον αφορά το ΠΔΠ, επιδιώκοντας την αύξηση της πίτας στη γεωργία και τη συνοχή. Το κλειδί, όμως, είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία, για πολλούς, παίζει στα σίγουρα.

Αν οι «4» τσιγκούνηδες δεν υποχωρήσουν ούτε βήμα στις θέσεις τους, η Ανγκελα Μέρκελ θα παίξει τον ρόλο που γνωρίζει όσο κανείς άλλος, του διαμεσολαβητή που κινεί από καιρό τα νήματα. Με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν τέσσερα κράτη-μέλη έχουν επιφυλάξεις. Οπως έλεγε για την Ελλάδα το 2015: «Δεν είναι μόνο η Γερμανία που δεν συμφωνεί με τις θέσεις των Αθηνών, αλλά και οι άλλες 17 χώρες της ευρωζώνης»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφυκτικό μαρκάρισμα για να πουν το «ναι» στο γαλλογερμανικό πλάνο
Επιχείρηση πειθούς για να γίνει δεκτή η πρόταση των 500 δισ. ευρώ. Ποιοι από τους «27» διαφωνούν. Ποια η στάση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ασφυκτικό μαρκάρισμα για να πουν το «ναι» στο γαλλογερμανικό πλάνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμβιβασμός των 27
Διχασμένοι συναντιούνται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών της, στην πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών • Ποιες αντιθέσεις καλούνται να γεφυρώσουν.
Ζητείται συμβιβασμός των 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην κρίση
Με αγωνία αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιχειρήσει να συμβιβάσει τη γαλλογερμανική πρόταση για Ταμείο Ανασυγκρότησης από την κρίση του κορονοϊού με τη θέση των «σκληρών» της Ε.Ε. που...
Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιπρόταση στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ετοιμάζουν οι «σκληροί» της Ε.Ε.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «μεγάλο παζάρι» για την ανάκαμψη της Ε.Ε., μετά το χθεσινό γαλλογερμανικό σχέδιο. Αντιπρόταση ετοιμάζει η ομάδα των «σκληρών» της Ένωσης. Τι θα πράξει η Κομισιόν για το πλάνο...
Αντιπρόταση στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ετοιμάζουν οι «σκληροί» της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκός Βορράς προς Νότο: «Δανειστείτε αλλιώς... χανόσαστε»
«Πάρτε τώρα δάνεια και σας περιμένουμε στη στροφή», διεμήνυσαν οι χώρες του Βορρά στον Νότο κατά τη σύνοδο της ευρωζώνης της περασμένης Παρασκευής, στην οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο πακέτο στήριξης της...
Ευρωπαϊκός Βορράς προς Νότο: «Δανειστείτε αλλιώς... χανόσαστε»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σκληρή γραμμή Βερολίνου η Βιέννη για τα δάνεια της ανάκαμψης
Η Αυστρία προκρίνει τα επιστρεπτέα δάνεια και απορρίπτει συλλήβδην τα κορονο-ομόλογα, ενώ θέτει και σειρά όρων για τη λήψη τους.
Σε σκληρή γραμμή Βερολίνου η Βιέννη για τα δάνεια της ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας