Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.0°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.9°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.2°C / 4.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  4 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 10.6°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.1°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.1°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
Συμφωνία «Αλληλεγγύης» ή ντρίμπλα γερμανική;
AP Photo/Michael Sohn, pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφωνία «Αλληλεγγύης» ή ντρίμπλα γερμανική;

 • A-
 • A+
Η χρηματοδότηση του κοινού ταμείου μέσω δανεισμού της Ε.Ε. από τις αγορές αποτελεί μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ιστορική απόφαση αλληλεγγύης, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συνοχής της Ε.Ε., ή ακόμα μία γερμανική ντρίμπλα;

Η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί με έκδοση χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διανεμηθεί υπό μορφήν επιδοτήσεων -και όχι δανείων- με κριτήριο το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία οι χώρες-μέλη, χαιρετίστηκε από αρκετούς ως σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ε.Ε.

«Είναι ένα πολύ καλό μήνυμα όχι μόνο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. «Είναι προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών κρατών να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Για αρκετούς το Βερολίνο με την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές από τις μέχρι τώρα θέσεις του και τη στάση του έναντι των εταίρων του Νότου καθώς, όπως υπογραμμίζουν, οι επιδοτήσεις του προτεινόμενου ταμείου αποτελούν επί της ουσίας μια μορφή δημοσιονομικής μεταβίβασης. Τα κράτη-μέλη θα χρηματοδοτήσουν, δηλαδή, το Ταμείο ανάλογα με το μέγεθός τους, ενώ θα εισπράξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι πιο αδύναμοι θα λάβουν πολύ περισσότερα από αυτά που θα συνεισφέρουν. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του ταμείου μέσω δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αγορές αποτελεί μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους, κάτι που το Βερολίνο απέκλειε επί χρόνια διά ροπάλου απορρίπτοντας διαρκώς τις προτάσεις για ευρωομόλογο Η Μέρκελ ήταν σαφής μάλιστα προχθές υπογραμμίζοντας ότι τα ομόλογα που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποπληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτει η Γερμανία (27%).

Πρώτο βήμα

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραχωρήσεις του Βερολίνου αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «απόδειξη πνεύματος αλληλεγγύης και υπευθυνότητας». Για κάποιους μάλιστα σηματοδοτεί το άνοιγμα του τούνελ που οδηγεί στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση της Ε.Ε. Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο προχθές, δηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν αλλάζουν, αλλά αυτό ίσως συμβεί στο μέλλον.

Η γαλλογερμανική πρόταση κατατέθηκε ενώ μαίνεται η συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη μορφή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τον πρώτο από τους 4 πυλώνες του μοντέλου ανασυγκρότησης που προτείνουν οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί. Οι άλλοι τρεις πυλώνες εστιάζουν σε:

α. Ενίσχυση του εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας και των επιχειρηματικών της μοντέλων με έμφαση στους περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς στόχους.

β. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, με μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τον εξωτερικό κόσμο και καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών μέσω προσπαθειών διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και προώθησης «μιας φιλόδοξης και ισορροπημένης ατζέντας ελεύθερων συναλλαγών με επίκεντρο τον ΠΟΕ».

γ. Ενίσχυση του τομέα της Υγείας με ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη κοινού αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών προμηθειών και συντονισμού της προμήθειας εμβολίων και θεραπειών.

Στη γαλλογερμανική πρόταση υπήρξαν και οι ενστάσεις. Πέραν των διαφωνιών που εκφράζουν οι Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία στο κομμάτι των επιχορηγήσεων αντί δανείων, ενστάσεις υπάρχουν και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν χτυπηθεί τόσο άγρια από την πανδημία και δεν καίγονται να συνεισφέρουν σε ένα κοινό ταμείο, τα κεφάλαια του οποίου θα καρπωθούν κυρίως τα κράτη που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Προϋποθέσεις

Σκεπτικισμός όμως υπάρχει και για πιθανές σκοπιμότητες του Βερολίνου που υποκρύπτονται ενδεχομένως πίσω από την πρόταση.

Η χορήγηση των επιδοτήσεων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης συνοδεύεται από «προϋποθέσεις» και δεσμεύσεις για τα κράτη που τις λαμβάνουν σε «ορθές οικονομικές πολιτικές» και «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις». Η ελληνική εμπειρία πίσω από τέτοιου είδους φράσεις παραπέμπει σε μνημόνια.

Επίσης, η γαλλογερμανική πρόταση έρχεται ενώ εντείνονται οι φωνές από αρκετούς εταίρους για παντελή στρέβλωση του ανταγωνισμού από το Βερολίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις κρατικές ενισχύσεις ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ που δόθηκαν για τη διάσωση επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας σε όλη την Ε.Ε., το 1 τρισ. ευρώ χορηγήθηκε από το Βερολίνο.

Οι ενισχύσεις αυτές δημιουργούν ισχυρό πλεονέκτημα για τις γερμανικές επιχειρήσεις έναντι των ανταγωνιστριών τους από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Επί της ουσίας μετασχηματίζουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε. στην μετά κορονοϊό εποχή σε φέουδο των Γερμανών και ενισχύουν τις αποσχιστικές διαθέσεις των ευρωσκεπτικιστών στις χώρες-μέλη.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 500 δισ. ευρώ από τα οποία η Γερμανία (που δανείζεται χρόνια τώρα χάρη στο αδύναμο ευρώ με αρνητικό επιτόκιο) θα είναι υπόλογη μόνο για λίγο πάνω από τα 100 δισ., μοιάζει για αρκετούς με ντρίμπλα. Και μάλιστα... Ρουμενίγκε, αφού η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για το μέγεθος του εν λόγω Ταμείου Ανάκαμψης είναι στα 2 τρισ. ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο ανάκαμψης με κοινό δανεισμό, η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κρίση
Μακρόν και Μέρκελ προτείνουν τη δημιουργία ταμείου για να στηριχθούν οι οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία, με κοινό δανεισμό.
Ταμείο ανάκαμψης με κοινό δανεισμό, η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνίες Ευρωπαίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου αυτή να μην αντιμετωπίσει ξανά τον κίνδυνο κατάρρευσης, συναινούν τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι ηγέτες των χωρών διαφωνούν για το ποιες ακριβώς θα...
Διαφωνίες Ευρωπαίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην κρίση
Με αγωνία αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιχειρήσει να συμβιβάσει τη γαλλογερμανική πρόταση για Ταμείο Ανασυγκρότησης από την κρίση του κορονοϊού με τη θέση των «σκληρών» της Ε.Ε. που...
Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίτροπος Συνοχής: Οι επιδοτούμενες μεγάλες επιχειρήσεις υπονομεύουν την συνοχή της Ε.Ε.
Την αποκατάσταση ενός δίκαιου ανταγωνισμού στην μετά κορονοϊό εποχή ζητά η Ελίζα Φερέιρα, τονίζοντας ότι αυτός νοθεύεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν αθρόες ενισχύσεις από τα ισχυρότερα...
Επίτροπος Συνοχής: Οι επιδοτούμενες μεγάλες επιχειρήσεις υπονομεύουν την συνοχή της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία-μήνυμα στις ΗΠΑ μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας
«Συμφωνία εταιρικής σχέσης η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη» συμφώνησαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο...
Συμφωνία-μήνυμα στις ΗΠΑ μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας
ΕΥΡΩΠΗ
Ιστορική συμφωνία ή πυροτέχνημα;
Ιστορικό βήμα για την αναζωογόνηση του ημιθανούς «γαλλογερμανικού άξονα» ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα για δυο ηγέτες στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους; Οπως και να ᾽χει, η χθεσινή υπογραφή της Συνθήκης του Ααχεν...
Ιστορική συμφωνία ή πυροτέχνημα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας