• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.4°C / 16.5°C
  5 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.5°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 24.8°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 10.8°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
AP Photo/Keith Srakocic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΗΠΑ: η κρατικά εγγυημένη απασχόληση και ο παλαιάς κοπής καπιταλισμός

 • A-
 • A+
Πώς λειτουργεί το αμερικανικό «Πρόγραμμα Προστασίας Αμοιβών» 350 δισ. δολαρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υπερδύναμης.

«[…] Για μένα αυτό είναι καλός, παλαιάς κοπής καπιταλισμός. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια μοναδική κατάσταση. Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Δεν ανησυχείς για τις “ταμπέλες”. Κάνεις ό,τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε έξυπνος επιχειρηματίας, βρίσκεις τη λύση στο πρόβλημα και την εκτελείς».

Τάδε έφη ο Μαρκ Κιούμπαν, Aμερικανός μεγιστάνας με επενδύσεις στα ΜΜΕ, την ψυχαγωγία, το μπάσκετ, με προσωπική περιουσία άνω των 4,3 δισ. δολαρίων. Ο Κιούμπαν, αν και θαυμαστής της ιέρειας του αμερικανικού φιλελευθερισμού Αϊν Ραντ, έγινε πρόσφατα «κήρυκας» της κεϊνσιανής κρατικά εγγυημένης απασχόλησης.

Μια ανάρτησή του στα social media προκαλούσε ευθέως την κυβέρνηση Τραμπ: «Εξηγήστε μου γιατί, με 50 εκατομμύρια ανέργους ή υποαπασχολούμενους, η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει και δεν εκπαιδεύει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άτομα για να εντοπίσουν/παρακολουθήσουν/φροντίσουν/υποστηρίξουν ευάλωτες ομάδες και σε εργασίες απολύμανσης», έγραψε σε ένα tweet στις 3 Μαΐου, διατυπώνοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης.

Αναρωτιόμαστε τι θα «τουίταρε» ο Κιούμπαν αν ήξερε για το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης.

Το σημαντικότερο από τα προγράμματα που «τρέχει» η κυβέρνηση Τραμπ είναι το «Πρόγραμμα Προστασίας Αμοιβών» (Paycheck Protection Program, PPP), ύψους 350 δισ. δολαρίων. Είναι μέρος του γιγάντιου CARES Act 2 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου. Αφορά τη στήριξη των θέσεων εργασίας αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι 500 εργαζόμενους, οι αναλογίες προφανώς είναι πολύ διαφορετικές από τις ελληνικές) και δεν είναι το μόνο,.

Το PPP των 350 δισ. δολ. έχει ενδιαφέρον για μια σύγκριση με το ευρωπαϊκό SURE των 100 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Στους 156 εκατ. εργαζόμενους στις ΗΠΑ, από τους οποίους 23 εκατ. είναι οι άνεργοι της πανδημίας, αντιστοιχούν 228 εκατ. εργαζόμενοι στην Ε.Ε. των 27 (και 3,9 εκατ. στην Ελλάδα).

Στις ΗΠΑ, λοιπόν, η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 2.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για μια βραχυχρόνια διατήρηση της θέσης εργασίας του, ενώ η Ε.Ε. προτίθεται να διαθέσει μόλις 440 ευρώ ανά εργαζόμενο από το πρόγραμμα SURE, που σημειωτέον είναι δανεισμός προς τα κράτη-μέλη.

Στην Ελλάδα, εφόσον ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει περίπου 1 εκατ. εργαζόμενους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σημαίνει ότι μέση κατά κεφαλήν στήριξη θα φτάσει περίπου στα 1.500 ευρώ ανά θέση εργασίας, που αντιστοιχεί σε μια επιδότηση μισθολογικού κόστους έως 5 μηνών. Ομως, η ουσιαστική διαφορά από το αμερικανικό πρόγραμμα είναι ότι επιδοτεί την πλήρη απασχόληση, όχι τη μερική εκ περιτροπής εργασία.

Ιδού τα βασικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού προγράμματος:

● Τυπικά είναι πρόγραμμα δανεισμού με κρατική εγγύηση, με επιτόκιο 1%, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για δωρεάν αφορολόγητη επιχορήγηση, αφού προβλέπεται πλήρης ή μερική άφεση της οφειλής, εφόσον η επιχείρηση τηρήσει τον βασικό όρο: τη διατήρηση των ίδιων θέσεων πλήρους απασχόλησης που είχε το τελευταίο 12μηνο. Σε περίπτωση μείωσης αμοιβών άνω του 25%, μειώνεται αντίστοιχα το μέρος του δανείου που χαρίζεται.

● Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 χρόνια και είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι 500 εργαζόμενων, αλλά και σε αυτοαπασχολούμενους. Δεν απαιτεί καμιά εξασφάλιση (υποθήκη ή ενέχυρο).

● Κάθε επιχείρηση υποχρεούται να διαθέσει το 75% του δανείου σε δαπάνες μισθοδοσίας, ασφαλιστικές και άλλες παροχές εργαζομένων. Το υπόλοιπο 25% μπορεί να διατεθεί για εξυπηρέτηση δανείων, ενοίκια και άλλες ανάγκες.

● Καλύπτει κάθε μισθωτό για ετήσια αμοιβή-μισθολογική δαπάνη μέχρι 100.000 δολ. (ήτοι μηνιαία 8.300 δολ.). Το υπερβάλλον είτε το επιβαρύνεται ο εργοδότης είτε το υφίσταται ως «κούρεμα» ο μισθωτός.

● Κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει δάνειο μέχρι 2,5 φορές τη μηνιαία μισθοδοσία και με ανώτατο ποσό τα 10 εκατ. δολάρια.

Το πόσο αποτελεσματικό είναι το αμερικανικό πρόγραμμα θα φανεί στην εξέλιξη της ανεργίας αυτό τον μήνα, μια και ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι τραγικός, με τον αριθμό των ανέργων να εκτοξεύεται πάνω από τα 35 εκατ. Αν, όμως, μια πολιτική διαστάσεων... Ρούζβελτ είναι τόσο δύσκολο να φέρει αποτελέσματα στις ΗΠΑ, σκεφτείτε τι θα γίνει στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν ένα τσουνάμι απολύσεων με… σουρωτήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα ανεργίας
Η αύξηση κατά 109.000 σε εβδομαδιαία βάση στα 1,4 εκατ. ανέργους έρχεται την ώρα που το εβδομαδιαίο επίδομα των 600 δολαρίων σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρόκειται να λήξει στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα ανεργίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
Η μάχη δόθηκε σε μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όπου παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία απέναντι στον συνδικαλισμό και η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων.
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
Σε στενή παρακολούθηση έχει εδώ και χρόνια τους εργαζομένους που αγωνίζονται για καλύτερες αποδοχές, συνθήκες εργασίας και ίδρυση συνδικάτου, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου, η McDonald’s.
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν...
Πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών απολύθηκαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου και δεν επαναπροσλήφθηκαν • Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα το ποσοστό ανεργίας των γηραιότερων...
Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συρρίκνωση-ρεκόρ 33% για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου για την πτώση του δεύτερου τριμήνου στο ΑΕΠ, στη συνολική παραγωγή αγαθών και στις υπηρεσίες, σηματοδοτούν τη χειρότερη τέτοιου είδους πτώση από το 1947!
Συρρίκνωση-ρεκόρ 33% για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας