Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
Επίθεση στις κρατικές ενισχύσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση στις κρατικές ενισχύσεις

 • A-
 • A+
Ασκώντας έντονες παρασκηνιακές πιέσεις και σε πείσμα των καιρών οι αμερικανικές ρυπογόνες εταιρείες υδρογονανθράκων αντλούν χρήμα φορολογουμένων μπας και σωθούν ● Εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού ασκώντας επιθετικό λόμπι προκειμένου να έχουν μαζικές διασώσεις και ειδικά προνόμια από την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα κορονοϊκά πακέτα τόνωσης της οικονομίας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι ρυπογόνες εταιρείες υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και πιέζουν παρασκηνιακά προκειμένου να αποσπάσουν όσο περισσότερα μπορούν από αυτά. Οι αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν αρπάξει ήδη πάνω από 50 εκατ. δολάρια δημόσιου χρήματος -τα οποία πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν- από πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων και της απασχόλησης και ετοιμάζονται πια να «μπουκάρουν» στο, ύψους 750 δισ. δολαρίων, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed, που και αυτό αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με μελέτη του Rainforest Action Network, τουλάχιστον 90 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αρκετές εκ των οποίων είναι κολοσσοί όπως οι ExxonMobil, Chevron και Koch Industries, πρόκειται να επωφεληθούν από το παραπάνω πρόγραμμα αγοράς επιχειρηματικών ομολόγων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, παράλληλα με περισσότερες από 150 εταιρείες κοινής ωφέλειας, στις οποίες περιλαμβάνονται βαριά εξαρτημένες από την καύση του άνθρακα επιχειρήσεις, όπως οι American Electric Power και Duke Energy.

Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης χιλιάδων επιχειρήσεων και θα ισχύσει ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, ήταν υπό συζήτηση χθες στην αμερικανική Γερουσία. Για να ενταχθούν σε αυτό οι επιχειρήσεις όφειλαν να απολαμβάνουν αξιολόγηση της δανειοληπτικής τους ικανότητας τουλάχιστον ίση με BBB ή Baa3 στις 22 Μαρτίου από τους μεγάλους οίκους.

Πόλεμος τιμών

Πιέζοντας παρασκηνιακά το λόμπι των πετρελαϊκών κατάφερε να μεταφέρει το χρονικό όριο της παραπάνω βαθμίδας αξιολόγησης νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου. Δηλαδή πριν Ρωσία και Σαουδική Αραβία τα «σπάσουν» και ξεσπάσει ο πόλεμος τιμών, που οδήγησε σε κατάρρευσή τους, και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αρκετών εταιρειών του κλάδου.

Με τη μεταχρονολόγηση, υπερχρεωμένες εταιρείες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση -όπως η Occidental Petroleum που έχει συνολικές υποχρεώσεις 80 δισ. δολαρίων- θα χρηματοδοτηθούν με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων συνεχίζοντας την αμφιλεγόμενη δραστηριότητά τους.

Το Center for International Environmental Law κατηγόρησε νωρίτερα τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και πλαστικών ότι εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού ασκώντας επιθετικό λόμπι προκειμένου να έχουν μαζικές διασώσεις και ειδικά προνόμια από την κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια αναζωογόνησης του κλάδου τους.

Ωστόσο, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων φθίνει πολύ πριν από την έλευση του κορονοϊού λόγω της χαμηλής ζήτησης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν τα προϊόντα της.

Το Institute for Energy Economics and Financial Analysis έδειξε νωρίτερα φέτος με ανάλυσή του ότι η χρηματοδότηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί «καθαρή σπατάλη χρήματος» καθώς δεν θα καταφέρει να διορθώσει τα προβλήματά της.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Oxford University διαπίστωσαν μετά από δική τους μελέτη ότι η τοποθέτηση δημόσιου χρήματος σε μια πράσινη ανάκαμψη θα έφερνε υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις και θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, απ’ ό,τι αν επενδύονταν τα ίδια χρήματα στη σημερινή οικονομία των ορυκτών καυσίμων.

Φιλαράκια...

Ολα αυτά ουδόλως απασχολούν βέβαια την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα συμφέροντα των πετρελαϊκών και των εταιρειών εξόρυξης. Εταιρείες ορυκτών καυσίμων που συνδέονται με ανθρώπους της κυβέρνησής του φέρεται να έχουν ήδη καρπωθεί 50 εκατ. δολάρια από τα κεφάλαια που προορίζονταν για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Είκοσι οκτώ εκατομμύρια έχουν καρπωθεί τρεις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα, οι οποίες έχουν όλες σχέσεις με αξιωματούχους του Τραμπ, ενώ τα υπόλοιπα 22 εκατ. δολάρια απέσπασαν εταιρείες παροχής υπηρεσιών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξοπλισμού και άλλες που συνεργάζονται με εξορυκτικές εταιρείες πετρελαίου και άνθρακα.

Από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις η Hallador Coal, που προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Τραμπ ως λομπίστα και είδε τον πρώην διευθυντή του τμήματος των σχέσεών της με την κυβέρνηση να προσλαμβάνεται από το υπουργείο Ενέργειας! Με τόσες άκρες, χρηματοδοτήθηκε αμέσως από τα κρατικά προγράμματα με 10 εκατ. δολάρια.

Δέκα εκατ. δολάρια έλαβε και η Rhino Resources, που είχε διευθυντή τον νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Εξορύξεων της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ 8,5 εκατ. δολάρια πήρε η Ramaco Resources, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Ανθρακα του υπουργείου Ενέργειας. Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι επιδοτούν κάθε χρόνο τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με σχεδόν 20 δισ. δολάρια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρο στις πετρελαϊκές και το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αλάσκας
Στην απόφαση για τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Εθνικό Αρκτικό Καταφύγιο Αγριας Ζωής της Αλάσκας προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση.
Δώρο στις πετρελαϊκές και το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αλάσκας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέκαμψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Τραμπ
Μετά τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ανέβηκε πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.
Ανέκαμψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη Τραμπ στη βιομηχανία πετρελαίου εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον μεγάλο αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος ♦ Για «κερδοσκοπικό» εμπόριο μιλά η Ρωσία, στάση αναμονής από τη Σ. Αραβία.
Στήριξη Τραμπ στη βιομηχανία πετρελαίου εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Οι επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία αυξάνει κατακόρυφα την τιμή του πετρελαίου. Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου που ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των...
Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 6 μηνών εκτοξεύτηκαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άρση των εξαιρέσεων στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τις ιρανικές εξαγωγές αργού....
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας