• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.6°C
  7 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 22.0°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  6 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 19.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.3°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.0°C
  5 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.1°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  70%
dreamstime

Τηρούν το Σύνταγμα ή βάζουν «βόμβα» στην ευρωζώνη οι Γερμανοί δικαστές;

 • A-
 • A+

Πανευρωπαϊκές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που έκρινε «εν μέρει» αντισυνταγματική την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για την αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης και της έδωσε τρεις μήνες για να αποδείξει πως δεν υπερέβη τις εξουσίες της, όταν αγόραζε έως 2 τρισ. ευρώ κρατικό χρέος την τελευταία πενταετία και ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ήταν αναγκαίο, αλλιώς πρέπει να εξέλθει από αυτό και να πουλήσει τα ομόλογα αξίας 533,9 δισ. που κατέχει.

Για πρώτη φορά ένα εθνικό δικαστήριο κρίνει εαυτόν αρμόδιο να ακυρώσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο ζήτημα. Τυπικά η ετυμηγορία δεν αφορά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά το αμιγώς γερμανικό κομμάτι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή τη συμμετοχή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Οι δικαστές της Καρλσρούης κρίνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας, καθώς παρέλειψε να εξετάσει αν η ΕΚΤ τηρούσε, ως όφειλε, την αρχή της αναλογικότητας, όταν το 2015 εγκαινίαζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Public Sector Purchase Programme- PSPP). 

Ωστόσο, με την αφορμή αυτή το γερμανικό δικαστήριο αντιπαρέρχεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 11 Δεκεμβρίου 2018, με την οποία η αγορά ομολόγων είχε κριθεί σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο. Μάλιστα οι δικαστές της Καρλσρούης υποστηρίζουν, στην αιτιολόγηση της απόφασής τους, ότι το δικαστήριο του Λουξεμβούργου είχε ενεργήσει «ultra vires», δηλαδή εκτός της νόμιμης εξουσίας και των αρμοδιοτήτων του. Για πρώτη φορά εκδίδεται μία τέτοια απόφαση από εθνικό δικαστήριο στην Ε.Ε.

Ωστόσο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάρκους Φέρμπερ. «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο το γερμανικό κομμάτι του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δηλαδή το αν η Μπούντεσμπανκ μπορεί να επωμιστεί υποχρεώσεις, για τις οποίες εν τέλει φέρουν ευθύνη οι Γερμανοί φορολογούμενοι», δηλώνει ο Γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle.

«Ασφαλώς ένα εθνικό δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο επόπτη απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτό θα υπερέβαινε τις αρμοδιότητές του» λέει ο Γερμανός πολιτικός, για να προσθέσει ότι «το Δικαστήριο της Καρλσρούης δεν ζητεί κάτι διαφορετικό από αυτό που απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΚΤ. Δεν αμφισβητείται η αυτονομία της Τράπεζας, αλλά προβάλλεται με συνέπεια ένα αίτημα που έχει θέσει προ πολλού το Ευρωκοινοβούλιο».

Σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Διαφορετική εκτίμηση εκφράζει ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), που οδήγησε στην καθιέρωση του ευρώ. «Το δικαστήριο της Καρλσρούης κατά κάποιον τρόπο συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με έωλα, κατά την άποψή μου, νομικά επιχειρήματα», λέει ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης στην Deutsche Welle. Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για «συνταγματική θρασύτητα» από την πλευρά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία «δυναμιτίζει τα νομικά θεμέλια της Ε.Ε.».

Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, «το δίκαιο της Ε.Ε. και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν υπεροχή. Ουαί και αλίμονο αν κάθε εθνικό δικαστήριο αμφισβητούσε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου. Θα είχε καταλυθεί πλήρως η ευρωπαϊκή έννομη τάξη». Η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου αφορά αγορές ομολόγων συνολικού ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τα τέλη του 2018. Διακηρυγμένος στόχος της ΕΚΤ ήταν η σταθερότητα των τιμών και η αποφυγή αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ήταν πάνω απ΄όλα μία αντισυμβατική όσο και αποτελεσματική μέθοδος για παροχή ρευστότητας στα δύσκολα χρόνια της ευρω-κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης θεωρεί ότι η απόφαση της Καρλσρούης δεν περιορίζεται στη γερμανική πτυχή του ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς ομολόγων, καθώς, όπως επισημαίνει, «αμφισβητεί ευθέως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν λέει ότι ήταν ultra vires η απόφαση του 2018». Μάλιστα, θεωρεί ότι η απόφαση της Καρλσρούης «αμφισβητεί και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, όταν την καλεί να παράσχει τεκμηρίωση εντός τριών μηνών. Δεν υπόκειται στο εθνικό δίκαιο η ΕΚΤ, αλλά στο ευρωπαϊκό δίκαιο, άρα έχει υποχρέωση να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές εάν και με ποιον τρόπο θα αντιδράσει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Τράπεζα της Φρανκφούρτης θα επιδιώξει μία «διπλωματική λύση» που θα σέβεται την ανεξαρτησία της, χωρίς όμως να αγνοεί και τις ενστάσεις της Καρλσρούης. 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμό για το θέμα της ΕΚΤ αναζητάει η Μέρκελ
Μια «σοφή» απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που επικρίνει την αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, ζητά η Άνγκελα Μέρκελ που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Συμβιβασμό για το θέμα της ΕΚΤ αναζητάει η Μέρκελ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΕΚΤ- γερμανικού δικαστηρίου
Τέσσερα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να απαντήσει απευθείας στο γερμανικό δικαστήριο σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΕΚΤ- γερμανικού δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι απαντά η ΕΚΤ στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας
«Φωτιές» έχει ανάψει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας περί συνταγματικότητας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2015). Οι εύθραυστες ισορροπίες στην...
Τι απαντά η ΕΚΤ στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δένει τα χέρια της ΕΚΤ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με απόφασή του απειλεί να μπλοκάρει νέες αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ● Η αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δένει τα χέρια της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιφυλάξεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
Κοινή αγορά φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, πλαφόν στο φυσικό αέριο, δυνατότητα ανακατανομής των εξαιρετικά υψηλών εσόδων των εταιρειών για την στήριξη των καταναλωτών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις...
Επιφυλάξεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας