Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα 5 ζητήματα που απασχολούν τις αγορές εν όψει συνεδρίασης της ΕΚΤ
© Butenbremer1965 | Dreamstime.com

Τα 5 ζητήματα που απασχολούν τις αγορές εν όψει συνεδρίασης της ΕΚΤ

  • A-
  • A+

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για το 2020, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της χρηματοδοτικής αναταραχής που προκάλεσε. Εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη πέντε είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους διεθνείς οίκους και επενδυτικούς οργανισμούς που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν το πώς θα λειτουργήσουν οι διεθνείς αγορές.

Όπως εξηγεί αναλυτής της ABN AMRO, «η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη πολλά, αλλά αυτή θα είναι μία κρίσιμη συνεδρίαση για να επιχειρήσει να εξηγήσει ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα πέντε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι τα εξής:

1. Αρκούν τα 1,1 τρισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει για αγορές ομολόγων φέτος;

Παρατηρητές της αγοράς υποψιάζονται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού με δεδομένη την εκτίναξη των εκδόσεων κρατικού χρέους που απαιτεί η χρηματοδότηση των δαπανών για τον περιορισμό του αντίκτυπου από τον κορονοϊό. Η ABN AMRO εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί κατά επιπλέον 690 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνει ότι οι αυξημένες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα επαρκέσουν για την κάλυψη των πρόσθετων εκδόσεων χρέους. 

Οι εμπροσθοβαρείς αγορές ομολόγων για να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες της Περιφέρειας δείχνουν επίσης ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να χρειασθεί να αυξήσει σύντομα το έκτακτο πρόγραμμά της. Με τον τρέχοντα ημερήσιο ρυθμό, οι έκτακτες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα εξαντληθούν έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δύο τραπεζών. Ακόμη και μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που είναι υπέρ της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, όπως ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, δεν αποκλείουν μία αύξηση των έκτακτων αγορών ομολόγων.

2. Ποια άλλα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα μετά την απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα για παροχή χρηματοδότησης στις τράπεζες με ενέχυρο ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού τους που δεν έχουν επενδυτική αξιολόγηση. «Αυτό είναι πράγματι ένα τεράστιο βήμα, επειδή η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να αποδέχεται στοιχεία ενεργητικού που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση», δήλωσε αναλυτής της Danske Bank. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει την αποδοχή ενεχύρων σε όλα τα ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση, δήλωσαν αναλυτές της ING. 
΄
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την αγορά από την ΕΚΤ κεφαλαίων που είναι διαπραγματεύσιμα σε χρηματιστήρια (exchange-traded funds) και τραπεζικών ομολόγων, την προσφορά ακόμη ευνοϊκότερων όρων για τα φθηνά πολυετή δάνεια που χορηγεί στις τράπεζες και την αύξηση του ποσού των ελεύθερων διαθεσίμων των τραπεζών που δεν θα επιβαρύνονται με το αρνητικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

3. Πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση και πόσο γρήγορη η ανάκαμψη;

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μία «μεγάλη συρρίκνωση» της οικονομικής ανάπτυξης. Οι αγορές, που επιχειρούν να εκτιμήσουν αν θα έρθει γρήγορα περισσότερη στήριξη, θέλουν λεπτομέρειες για το πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας να εξελίσσεται η ανάκαμψη. 

«Ενδιαφέρομαι περισσότερο για το πώς η ΕΚΤ βλέπει το σχήμα της ανάκαμψης - το σημαντικό ερώτημα είναι αν θα έχουμε ανάπτυξη στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Investment Managers.

4. Πόσο ανησυχεί η ΕΚΤ για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε ότι η κρίση του κορονοϊού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων, ενώ η σχετική ανησυχία αυξάνεται και στην Πορτογαλία, όπου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών μειώθηκε στο 6,1% των συνολικών δανείων τον Δεκέμβριο από 17,9% στα μέσα του 2016, αλλά παραμένει διπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

Έχοντας χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για τα ενέχυρα και έχοντας προσφέρει γενναιόδωρους όρους με τα φθηνά δάνεια για τη στήριξη των τραπεζών, η ΕΚΤ είναι πιθανόν τώρα να ερωτηθεί αν είναι διατεθειμένη να αγοράσει NPLs. Για ορισμένους οικονομολόγους, η μεταφορά NPLs, που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στον ισολογισμό της ΕΚΤ θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά τονίζουν ότι αυτό περιπλέκεται από τον ρόλο που έχει για την εποπτεία των τραπεζών.

5. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές ομολόγων με βάση το έκτακτο πρόγραμμα;

Η ΕΚΤ δημοσιοποιεί μία ανάλυση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά όχι για αυτές που γίνονται με βάση το έκτακτο πρόγραμμα αγορών για την πανδημία (PEPP). Μεγαλύτερη διαφάνεια για το PEPP θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα ιταλικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων αυξάνονται ξανά. 

Η ΕΚΤ μπορεί να ερωτηθεί, επίσης, αν μπορεί να αλλάξει το σκεπτικό της σχετικά με την επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα του προγράμματος PEPP που ωριμάζουν. Αν τα κάνει, αυτό θα είχε σημαντική επίδραση στα ιταλικά ομόλογα και μείωνε την ανάγκη η ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να περιορίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, δήλωσε αναλυτής της AXA.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
Οι επιχειρήσεις έδωσαν τα ρέστα τους αυτόν τον Αύγουστο, καθώς δανείστηκαν από χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων τα περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν τον μήνα του καλοκαιριού εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες
Εξαιρετικά φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο έκτακτης στήριξης με αφορμή την κρίση που δημιουργείται από την πανδημία του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο δημιουργίας bad bank από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας
Σχέδιο για τη δημιουργία bad bank καταρτίζει η ΕΚΤ με στόχο να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν μετά την πανδημία κορονοϊου.
Σχέδιο δημιουργίας bad bank από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομόλογα: Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ η Μέρκελ
Με μια σιβυλλική φράση, ότι «σέβεται τις αποφάσεις του γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει προβάδισμα το ευρωπαϊκό έναντι του εθνικού δικαίου», η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να...
Ομόλογα: Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ η Μέρκελ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ λογοδοτεί μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο»
«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, χωρίς να πτοείται» δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ λογοδοτεί μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες, ζητούμενο η πραγματική οικονομία
Νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Η βοήθεια αυτή αφορά τις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, κάτι που δεν έκαναν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής...
Αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες, ζητούμενο η πραγματική οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας