Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος Κορυφής: Αγεφύρωτες οι διαφορές, το μπαλάκι στην Κομισιόν
(AP Photo/Markus Schreiber)

Σύνοδος Κορυφής: Αγεφύρωτες οι διαφορές, το μπαλάκι στην Κομισιόν

  • A-
  • A+
Τέσσερις ώρες κράτησε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. για τον κορονοϊό με τη διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά - Νότου να παραμένει. Πέρασε η γερμανική άποψη για Ταμείο Ανάκαμψης σε σύνδεση με τον προϋπολογισμό της Κομισιόν.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στην Κομισιόν, την οποία καλούν να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης», για τη χρηματοδότηση του οποίο φαίνεται πως επιβλήθηκε η γερμανική άποψη περί σύνδεσής του με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει δειλά βήματα σύγκλισης, όμως οι διαφωνίες του μετώπου του Βορρά στο θέμα της χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων παραμένουν. Στο μπλοκ αυτό, εκτός από τη Γερμανία, ανήκουν και χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, οι οποίες τάσσονται υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Μισέλ: Να συνεχίσουμε τη δουλειά

«Σήμερα συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε ένα συγκεκριμένο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα συσταθεί μόνο για την κρίση του κορονοϊού, και είναι αναγκαίο και αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης και να κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς και περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά για να δούμε το πραγματικό μέγεθος του ταμείου και τη χρηματοδότησή του. Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου» δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα είναι δύσκολη, όμως μίλησε για ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

«Πρέπει να αυξήσουμε τον επόμενο προϋπολογισμό»

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι απαιτείται μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» στον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. με αύξηση στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος αντί για 1,2.%.

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%», είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό μετά το πέρας της Συνόδου, για να προσθέσει «Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για συναντίληψη μίλησε η Μέρκελ

«Δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη» ανέφερε η καγκελάριος μετά το πέρας της Συνόδου, επισημαίνοντας ότι «ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό».

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον», επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη». 

Διαφοροποίηση Μακρόν και έκκληση για άμεση δράση

Ενώ οι «27» έδωσαν οδηγίες στη Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο μέχρι τις 6 Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Πρέπει να αναβιώσουμε τις οικονομίες μας τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Αυτά τα σχέδια πρέπει να είναι μεγάλα, μαζικά», είπε και ζητώντας μια «οργανωμένη, δυνατή» απάντηση αλληλεγγύης, ο Μακρόν έκανε έκκληση για μια «γρήγορη» απόφαση και υπερασπίστηκε την μεταφορά κεφαλαίων σε περιοχές και τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

«Το σοκ που βιώνουμε σήμερα αντιστοιχεί σε 5 έως 10 μονάδες του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Είναι χωρίς προηγούμενο», είπε και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας σε αυτή τη φάση με άλλους ηγέτες συμπλήρωσε: «Θα απαιτηθούν πραγματικές μεταφορές στους προϋπολογισμούς, όχι μόνο δάνεια, αλλά μεταφορές σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο, σε τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο»

Σε αυτή την πρόταση παραμένουν αντίθετες Γερμανία και Ολλανδία, προτιμώντας χρηματοδότηση με τη μορφή δανεισμού. Αντιθέτως το σχέδιο της Κομισιόν για την ανεργία εγκρίθηκε από τους ηγέτες, καθώς και η χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δάνεια μεγάλης διάρκειας για την ανάκαμψη των πλέον ευάλωτων τομέων των οικονομιών.Οι ηγέτες των 27 αποφάσισαν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου.

Κόντε: Το Ταμείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

«Οι επιδοτήσεις, σε αντίθεση με τα δάνεια, είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινής αγοράς και για την εξασφάλιση μιας συμμετρικής απάντησης σε ένα ασύμμετρο σοκ. Θα πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη εντολή στην Κομισιόν να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατό μια στιβαρή πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να θυμηθούμε την έννοια της αλληλεγγύης όχι μόνο ως αλτρουισμό, αλλά και ως την πιο ρομαντική εκδοχή της του “κοινού συμφέροντος”. Εργαζόμαστε στο να διατηρήσουμε την εσωτερική αγορά και τις προοπτικές της και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η υγειονομική ανάγκη έγινε γρήγορα οικονομική και κοινωνική, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε και μία πολιτική ανάγκη» πρόσθεσε με νόημα.

Ερωτήματα Κόστα για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για σφεντόνα, αλλά μένει να διευκρινιστεί εάν θα γίνει μπαζούκα» ήταν το σχόλιο του Πορτογάλου πρωθυπουργού για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι υπήρχε, γενικά, ομοφωνία στην τηλεδιάσκεψη, όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες για το πώς θα μεταφερθούν τα χρήματα στα κράτη-μέλη.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα λειτουργήσει το ταμείο. Η πλειοψηφία ανέφερε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτεί να κράτη μέσω επιδοτήσεων, κάποιοι είναι υπέρ ενός συνδυασμού επιδοτήσεων και δανείων, ενώ μία μικρή μειοψηφία θέλει το Ταμείο να μείνει μόνο στα δάνεια» ανέφερε.
 

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες Κομισιόν για τις επενδύσεις στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
Τουλάχιστον το 37% των δαπανών κάθε σχεδίου θα πρέπει να είναι σχετικές με το κλίμα, ενώ η Κομισιόν ενθαρρύνει τις χώρες να υποβάλουν προτάσεις που θα αφορούν στην ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών...
Οδηγίες Κομισιόν για τις επενδύσεις στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη πιο βαθιά η ύφεση της Ε.Ε. σύμφωνα με την Κομισιόν
Ζοφερές οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση στην Ε.Ε. μετά την επέλαση της πανδημίας, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες πασχίζουν για την επανεκκίνηση.
Ακόμη πιο βαθιά η ύφεση της Ε.Ε. σύμφωνα με την Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρέγκλινγκ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ε.Ε. το σχέδιο ανάκαμψης από τον Covid-19
Η Ε.Ε. προχωρά σε μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, κάνοντας αναπόφευκτα τη σύγκριση με το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο...
Ρέγκλινγκ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ε.Ε. το σχέδιο ανάκαμψης από τον Covid-19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει με ομόλογα ταμείο ανάκαμψης 1,5 τρισ. ευρώ»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 1,5 τρισ. ευρώ με ομόλογα που θα φέρουν εγγυήσεις των κρατών μελών δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το θέμα...
«Η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει με ομόλογα ταμείο ανάκαμψης 1,5 τρισ. ευρώ»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο Επίτροποι ζητούν ευρωπαϊκό ταμείο για κορονο-ομόλογα
Παρέμβαση για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία πραγματοποιούν από κοινού οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Εσωτερικής Αγοράς και Οικονομίας.
Δύο Επίτροποι ζητούν ευρωπαϊκό ταμείο για κορονο-ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλληλεγγύη με γερμανικό πρόσημο ζητά ο Ρέγκλινγκ
Χρειάζονται χρόνο οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών, υποστηρίζει σε άρθρο του για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας από την πανδημία, ο επικεφαλής του ESM, παραμένοντας πιστός στη γραμμή...
Αλληλεγγύη με γερμανικό πρόσημο ζητά ο Ρέγκλινγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας