Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατάμαυρα τα μαντάτα αλλά οι αγορές αισιοδοξούν

Η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα χρηματοδοτεί πλέον άμεσα τις δαπάνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να δαπανά περισσότερα βραχυπρόθεσμα χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθεί στην αγορά ομολόγων

AP Photo/Matt Dunham
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάμαυρα τα μαντάτα αλλά οι αγορές αισιοδοξούν

  • A-
  • A+
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τη δεκαετία του 1930, η Oxfam για βύθιση 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στη φτώχεια, οι πολυεθνικές τροφίμων για διπλασιασμό των πεινασμένων, οι άνεργοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 16,5 εκατομμύρια και η Βρετανία τυπώνει χρήμα...

Τα καμπανάκια του τρόμου συνέχισαν και χθες να χτυπούν προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων 90 ετών στον πλανήτη, βύθισης 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στη φτώχεια και διπλασιασμού των πεινασμένων.

Ταυτόχρονα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις ότι δημοσιονομικά πακέτα ύψους 8 τρισ. δολαρίων, που έχουν ήδη ρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού οι κυβερνήσεις, ίσως να μη φτάσουν, ενώ νέες επείγουσες ενέσεις ρευστότητας τρισ. δολαρίων ανακοινώνονταν από τη Fed και η Βρετανία ξεκινούσε το τύπωμα χρήματος. Οι αγορές παρ' όλα αυτά συνέχισαν να ζουν στον δικό τους κόσμο. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ενώ ανάλογη άνοδο σημείωνε και η Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμό της, παρακάμπτοντας τις ζοφερές διαπιστώσεις ΔΝΤ, ΟΗΕ και πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων.

Λίγο πριν από την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε χθες ότι η πανδημία που σαρώνει τον κόσμο προκαλεί το χειρότερο οικονομικό αντίκτυπο από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης. «Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε πάνω από 160 χώρες το 2020.

Σήμερα, τα νούμερα αυτά έχουν ανατραπεί: αναμένουμε πλέον ότι πάνω από 170 χώρες θα παρουσιάσουν συρρίκνωση στο κατά κεφαλήν εισόδημα φέτος. Αναμένουμε τη χειρότερη πτώση από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930», τόνισε η Γκεοργκίεβα αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν ήδη πάρει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, ύψους 8 τρισ. δολαρίων.

Το πιο πιθανό, όπως είπε, είναι ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα χρειαστούν ξένη βοήθεια δισ. δολαρίων για να ανακάμψουν. Το Ταμείο αναμένει εξασθένηση της πανδημίας στο β' εξάμηνο του 2020 και μερική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, χωρίς αυτό όμως να είναι βέβαιο αφού η κατάσταση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί.

Λίγες ώρες νωρίτερα η γνωστή ΜΚΟ Oxfam είχε προειδοποιήσει ότι το 6%-8% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης.

Η κρίση «μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική», προειδοποίησε η ΜΚΟ, συμπληρώνοντας ότι με το τέλος της πανδημίας περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γης (7,8 δισ. άνθρωποι) θα μπορούσε να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τρόφιμα

Από την πλευρά τους κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων του κόσμου (Unilever, Nestlé and PepsiCo), οργανώσεις αγροτών, τα Ηνωμένα Εθνη, ακαδημαϊκοί και ΜΚΟ προειδοποίησαν με επιστολή τους τούς ηγέτες του G20 να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο καθώς η αλυσίδα της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων συναντά τεράστια εμπόδια λόγω της πανδημίας. Αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν, τότε ότι ο αριθμός των πεινασμένων στον πλανήτη θα μπορούσε να διπλασιαστεί, προειδοποιούν.

Την ίδια στιγμή το αίμα συνέχισε να κυλά για ακόμη μία εβδομάδα στην αμερικανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας ανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στα 6,6 εκατομμύρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 5,5 εκατομμύρια. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έχουν περάσει στην ανεργία τις τελευταίες 3 εβδομάδες και κατέθεσαν αίτηση χορήγησης επιδόματος αγγίζει πλέον τα 16,5 εκατομμύρια. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός χαμένων θέσεων εργασίας για τις ΗΠΑ από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έσπευσε πάντως να κοινοποιήσει νέα ένεση ρευστότητας στην οικονομία, συνολικού ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος να χρηματοδοτηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και οι δήμοι που δοκιμάζονται.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει σχετικά γρήγορα, υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους, η κυβέρνηση θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα χαράξουν ένα πανεθνικό σχέδιο για την «επανέναρξη» της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε μια ακόμη πιο «τολμηρή» κίνηση. Η Κεντρική Τράπεζα θα χρηματοδοτεί πλέον άμεσα τις δαπάνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Σε δήλωσή της προς τις χρηματιστηριακές αγορές η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού της στην Κεντρική Τράπεζα, γνωστού ιστορικά ως «Ways and Means Facility», ο οποίος κανονικά ανέρχεται σε μόλις 370 εκατομμύρια στερλίνες.

Ο λογαριασμός αυξάνεται απεριόριστα επιτρέποντας στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην αγορά ομολόγων. Η κίνηση εκτός από την παράκαμψη της αγοράς ομολόγων -έως ότου υποχωρήσει η πανδημία Covid-19- αναδεικνύει τις ανάγκες για μετρητά που έχει η βρετανική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάγκες που όπως φαίνεται... δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει από την αγορά ομολόγων.

Αλμα στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία περικοπών στην παραγωγή

Σαουδική Αραβία και Ρωσία φέρονται ότι συμφώνησαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του OPEC+ για περικοπές ρεκόρ 15-20 εκατ. βαρελιών στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 15%-20% της παγκόσμιας προσφοράς, προκειμένου να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές.

Σε αυτές υπολογίζουν και περικοπές μεγαλύτερες των 5 εκατ. βαρελιών στις οποίες θα πρέπει να προβούν και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός OPEC+ και πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ. Η στάση των τελευταίων όμως παρέμενε γρίφος τροφοδοτώντας αβεβαιότητα στις αγορές. Αποτέλεσμα ήταν η αναστροφή του ράλι των τελευταίων ημερών. Αργά το βράδυ το μπρεντ υποχωρούσε περισσότερο από 5% στα 31,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό 6,34% χαμηλότερα, στα 23,50 δολάρια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: «Βουτιά» 37% στο αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020
Συρρίκνωση κατά 37% προβλέπει για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτυπώντας «καμπανάκι» για την αναζωπύρωση του κορονοϊου.
ΔΝΤ: «Βουτιά» 37% στο αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Covid-19: Έως και 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες για τον τουρισμό παγκοσμίως 
Το φετινό καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα και, παρά τις ελπίδες πως η περίοδος των διακοπών θα λειάνει ελαφρώς τις επιπτώσεις της βαριάς οικονομικής κρίσης, οι εκτιμήσεις για τον...
Covid-19: Έως και 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες για τον τουρισμό παγκοσμίως 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Βαθύτερη από το αναμενόμενο η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας
Το lockdown που επιβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μεγαλύτερη διάρκεια από την αναμενόμενη, με συνέπεια να αναμένεται βαθύτερη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο, από...
ΔΝΤ: Βαθύτερη από το αναμενόμενο η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απλή «ασπιρίνη» για τον κορονοϊό η μείωση επιτοκίων της Fed
Το μπαράζ των φραστικών παρεμβάσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και G7 δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις αγορές και οι οικονομικοί ηγέτες πέρασαν από χθες στο… plan b.
Απλή «ασπιρίνη» για τον κορονοϊό η μείωση επιτοκίων της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: «Βλέπει» σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας
Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η στήριξη των οικονομιών πρέπει να συνεχισθεί έως ότου αυτές ξεπεράσουν τις δυσκολίες, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη από τον Μάιο.
ΔΝΤ: «Βλέπει» σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Moody’s: Ανθεκτικό το αξιόχρεο των χωρών του Νότου παρά την πτώση του τουρισμού
Τα εύσημα στη στήριξη που παρείχε η ΕΚΤ και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ε.Ε. δίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που σε ανάλυσή του αναφέρει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας και των άλλων χωρών της...
Moody’s: Ανθεκτικό το αξιόχρεο των χωρών του Νότου παρά την πτώση του τουρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας