Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup λέει ο Σεντένο

Ο πρόεδρος του ESM, Μάριο Σεντένο

AP Photo/Virginia Mayo

Κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup λέει ο Σεντένο

  • A-
  • A+
Έντονες διεργασίες πριν τη συνεδρίαση ♦ Με πολύωρη καθυστέρηση η έναρξη της συζήτησης ♦ «Δυνατή η συμφωνία», υποστήριξε και ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης, που θα εξετάσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Υπήρξαν πολλές διμερείς συνομιλίες σήμερα και χθες ... Και μπορείτε να πείτε ήδη, πριν από τη συνεδρίαση: Φαίνεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Έντονες διεργασίες

Σημειώνεται πως η έναρξη της συνεδρίασης (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθυστέρησε τουλάχιστον 4,5 ώρες (ξεκίνησε περίπου στις 10:30), καθώς ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται προφανώς στις έντονες διεργασίες που υπάρχουν στο παρασκήνιο. Η συνεδρίαση λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν τη χρυσή τομή που θα άρει το αδιέξοδο, με την ελπίδα ότι δεν θα δούμε ακόμη ένα ευρωπαϊκό φιάσκο τη στιγμή που η ήπειρος μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

⇒Δείτε εδώ τι live ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δηλώσεις Μέρκελ και Ρούτε

 «Η Γερμανία θέλει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία», διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας βεβαίως πάλι τη λύση της αμοιβαιοποίησης των υποχρεώσεων όπως ζητά η Ιταλία.

«Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο της Ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και συμφωνήσαμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη, που περνάει μια από τις πιο δύσκολες φάσεις, αν όχι την πιο δύσκολη», δήλωσε η καγκελάριος. «Η Γερμανία είναι έτοιμη και δεσμεύεται σε αυτή την αλληλεγγύη. Η ευημερία των Γερμανών εξαρτάται από την ευημερία της Ευρώπης. Τώρα, ποια είναι τα κατάλληλα εργαλεία γι αυτό τον σκοπό; Εδώ, οι γνώμες διίστανται».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε υποσχέθηκε να είναι θετική η συνεισφορά της χώρας του για να είναι, αυτή τη φορά, επιτυχημένο το Eurogroup. Υποστήριξε ότι είναι δυνατή η συμφωνία σήμερα στο σχέδιο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών συνολικού ύψους 500 δισ. που προτείνεται για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να συνεισφέρουμε στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε, παρότι ήταν ο υπουργός των Οικονομικών του που τορπίλισε τις συνομιλίες πριν δυο ημέρες, επιμένοντας ο δανεισμός μέσω του ESM να συνοδεύεται σε μια δεύτερη φάση με όρους, που παραπέμπουν στα μνημόνια της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία ξανά

Τα δεδομένα, οι διαφωνίες και οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι λίγο έως πολύ γνωστά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τον ρόλο που θα έχει αυτός στο μέλλον να βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ - το μεγαλύτερο στον κόσμο - περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Παρίσι και Βερολίνο εργάζονται από κοινού για να επιτευχθεί μία μίνιμουμ συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση. Η Ισπανία εμφανίζεται πιο διαλλακτική, όμως Ιταλία και Ολλανδία εμμένουν στις σκληρές θέσεις τους.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει μία συμφωνία για τα… ελάχιστα και πιο άμεσα, δηλαδή το πακέτο περίπου 550 δισ. ευρώ που αφορά σε εργαζόμενους, εταιρείες και εθνικές οικονομίες και στη συνέχεια να επανεκκινήσει η συζήτηση για το μακροπρόθεσμο πλάνο, όπου και υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφωνίες.

Ιταλία και Ολλανδία έχουν την πιο σκληρή στάση

Οι κόκκινες γραμμές της Ρώμης και της Χάγης, πάντως, παραμένουν στο τραπέζι με την Ιταλία να αντιτίθεται στην ενεργοποίηση του ESM, ιδιαίτερα εάν αυτή συνοδεύεται από μέτρα επιτήρησης και δημοσιονομικής προσαρμογής και την Ολλανδία να απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα των ομολόγων και να ζητά αυστηρούς όρους στον δανεισμό κρατών από τον μηχανισμό σταθερότητας.

Παράλληλα, η Χάγη ζητά οικονομικό σχέδιο σε δύο φάσεις, δηλαδή την εκταμίευση χρημάτων από τον ESM χωρίς όρους και στη συνέχεια την επιβολή δημοσιονομικών κανόνων.

Τις απαιτήσεις αυτές απορρίπτει τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία.Ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Ολλανδία ώστε να κάνει πίσω στις αυστηρές απαιτήσεις της (που είναι εμμέσως και απαιτήσεις του Βερολίνου), ιδιαίτερα μετά το μπαράζ κριτικής προς τη Χάγη από αρχηγούς κρατών, αναλυτές και αξιωματούχους.

«Η Ευρώπη μπορεί να αποτύχει απέναντι στην πανδημία»

«Η Ε.Ε. πρέπει να δράσει με ένα κατάλληλο και συντονισμό τρόπο για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να σταθεί στο ύψος της μεγαλύτερης πρόκλησης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, αυτή τη φορά μιλώντας στο BBC.

Αντιμέτωπος με την επίμονη άρνηση της Γερμανίας, της Αυστρίας και κυρίως της Ολλανδίας, ο Κόντες θύμισε στους ομολόγους τους ότι «έχουν ραντεβού με την Ιστορία» και δεν έχουν την πολυτέλεια να μην το τηρήσουν.

«Εάν δεν αρπάξουμε την ευκαιρία», είπε, «να εμφυσήσουμε νέα ζωή στο Ευρωπαϊκό σχέδιο, ο κίνδυνος της αποτυχίας είναι πραγματικός».

Ένα βήμα πίσω από τη Μαδρίτη

Κομβικός παραμένει και ο ρόλος της Μαδρίτης, καθώς ο Σάντσεθ δεν έχει εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια με Μακρόν και Κόντε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης της ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ένα βήμα προς τη μεσοβέζικη γαλλική πρόταση για ένα εργαλείο χρέους που θα συνδέεται με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο ESM το «κλειδί»

Διπλωματικές πηγές, πάντως, επεσήμαναν στην El Pais ότι «ο ESM είναι όλα τα λεφτά». Μόλις βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός για τον μηχανισμό τότε τα υπόλοιπα θα συμφωνηθούν πολύ πιο γρήγορα.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, τόνιζαν ότι υπάρχουν και άλλα «αγκάθια» όπως η δυσπιστία του Βορρά απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα που θα απαγορεύει τις μαζικές απολύσεις. Την ίδια στιγμή έχουν εκφραστεί αμφιβολίες ότι τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να κατευθυνθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά τη συμφωνία για συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αυτό.

►Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λύση μέσω του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. βλέπει ο Σεντένο
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις κόκκινες γραμμές και να επικεντρωθούμε σε ό,τι λειτουργεί για την επίλυση του προβλήματος, χρειαζόμαστε ένα σημαντικό σχέδιο τόνωσης της Ε.Ε. και μια κοινή λύση για τη διαχείριση...
Λύση μέσω του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. βλέπει ο Σεντένο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 7 Απριλίου το Eurogroup αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας
Ο Μάριο Σεντένο, που κλήθηκε να αποφασίσει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών...
Στις 7 Απριλίου το Eurogroup αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης
Σε επιστολή του προς τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αλλά και τους εντός Ε.Ε. μόνο, προειδοποιεί πως η κρίση του κορονοϊού απειλεί με «κατακερματισμό» την Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Ιρλανδός Ντόναχιου εκλέχτηκε πρόεδρος του Eurogroup
O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου έκανε την έκπληξη χθες και εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup. Θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο. Η εκλογή του Ντόναχιου αποτελεί μεγάλη έκπληξη,...
Ο Ιρλανδός Ντόναχιου εκλέχτηκε πρόεδρος του Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κούρσα για τρία «άλογα» η διαδοχή Σεντένο στο Eurogroup
«Ακέφαλο» μένει τυπικά το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, καθώς ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου , αλλά και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Κούρσα για τρία «άλογα» η διαδοχή Σεντένο στο Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας