Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.2° 25.8°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
28.6° 22.4°
4 BF
45%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
28.7° 23.0°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
44%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
3 BF
43%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.0° 21.2°
2 BF
53%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.4° 25.1°
3 BF
26%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
2 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 20.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 24.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
24.8° 23.4°
2 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 23.7°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.0° 26.8°
3 BF
34%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.0° 23.4°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 22.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 25.4°
3 BF
16%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
22°C
24.3° 22.1°
3 BF
67%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
29.4° 22.0°
3 BF
63%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
2 BF
34%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και ο Βορράς... το βιολί του!

Και να είστε ευχαριστημένοι με αυτά που σας δίνουμε. Μόνο αυτό δεν είπαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας στους ομολόγους τους των χωρών του Νότου κατά τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Η στάση του Ολλανδού υπουργού Βόπκε Χόλκστρα, υπό την καθοδήγηση φυσικά του Γερμανού Ολαφ Σολτς, ήταν σκόπιμα επιθετική, για να χαμηλώσει τις προσδοκίες των χωρών του Νότου και να αποδεχθούν τελικά τις γερμανο-ολλανδικές απαιτήσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέχρι αργά τη νύχτα η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχιζόταν χωρίς να υπάρχει συμφωνία ούτε στο συμβιβαστικό τρίπτυχο που παρουσίασε ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, ύψους περίπου μισού τρισ., ούτε σε άλλη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Ισπανός υπουργός, προκειμένου να γεφυρώσει την απόσταση από τη γαλλική πρόταση, για δημιουργία ειδικού ταμείου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με δεδομένα τα αγεφύρωτα χάσματα, μέχρι αργά τη νύχτα ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup είτε παραπομπής της απόφασης σε τηλεδιάσκεψη κορυφής. Κατά πληροφορίες και από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αυτό θα μπορούσε να γίνει την Παρασκευή ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Πάντως, τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) επρόκειτο να επαναληφθεί η συνεδρίαση, έπειτα από διάλειμμα μιας και πλέον ώρας, ενώ ο εκπρόσωπους του Σεντένο τουίταρε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να υπάρξει συμφωνία».

Στη συνεδρίαση-θρίλερ του Eurogroup, ακολουθώντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ο Ολαφ Σολτς και ο Βόπκε Χόλκστρα έδειξαν από την αρχή άγριες διαθέσεις, με την υποστήριξη των υπουργών της Αυστρίας και της Φινλανδίας. Οι «9» του Νότου, που είχαν ζητήσει την έκδοση κορονο-ομολόγων ως βασικού εργαλείου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αναγκάστηκαν στο τέλος να δώσουν μάχη για να υπάρξει μια μικρή διατύπωση στα συμπεράσματα υπέρ του κορονο-ομολόγου, με την προοπτική να συζητηθεί το όλο θέμα αν χρειαστεί σε επόμενη φάση, όπως είχε προτείνει ο Πορτογάλος πρόεδρος Μάριο Σεντένο, για να διατηρηθεί μια μικρή ισορροπία μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, όμως, παρέμεναν αδιάλλακτες μέχρι αργά το βράδυ όχι μόνο κατά της έκδοσης του ομολόγου αλλά και μιας μικρής αναφοράς για το μέλλον με πολλά «αν», που θα διέσωζε κάπως την πρωτοβουλία των «9» του Νότου.

Η Ολλανδία στράφηκε, επίσης, κατά της πρότασης της Γαλλίας για τη δημιουργία κοινού ταμείου αλληλεγγύης της Ε.Ε. που θα χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης, ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ, και θα αντλεί κεφάλαια με κοινό δανεισμό. Ο Ολλανδός υπουργός είδε πίσω από τη γαλλική πρόταση μια προσπάθεια αμοιβαιοποίησης του χρέους. «Nein » είπε και ο Ολαφ Σολτς, επικαλούμενος τους ίδιους λόγους.

Αλλά, η συζήτηση πήρε φωτιά κυρίως με την απαίτηση της Χάγης να μην είναι «χλιαροί» οι όροι για τη δυνατότητα από ένα κράτος-μέλος να ζητήσει δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM). Με άλλα λόγια, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απαίτησε για όσες χώρες αντλήσουν δάνεια από τον ESM, μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας, να επιβληθούν όροι μνημονίου, με ελέγχους, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα. Δηλαδή να τηρηθεί ό,τι προβλέπει ο κανονισμός του ESM.

Ηταν φανερό ότι οι ολλανδικές αξιώσεις, πίσω από τις οποίες βρίσκεται όπως συνήθως η Γερμανία, είχαν σκοπό να θορυβήσουν τις χώρες του Νότου, ώστε να επιτραπεί στο τέλος στον γερμανο-ολλανδικό άξονα να πάρει πίσω τις απαιτήσεις του στο θέμα αυτό. Ενα «δώρο», τάχα, στον Νότο και ακόμη μία ένδειξη «αλληλεγγύης» από τον Βορρά.

Το γερμανικό μοντέλο

Ετσι, στο τραπέζι της συζήτησης του Eurogroup έμειναν, εκτός από τη διάθεση 240 δισ. (από τα 410 δισ. ευρώ που διαθέτει) ως δανείων-προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον ΕSM του Κλάους Ρέγκλινγκ, υπό όρους που πρέπει να διευκρινιστούν, η χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη, και η πρόταση της Κομισιόν για άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της Ε.Ε., με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά με βραχυχρόνια απασχόληση, δηλαδή μείωση των ωρών εργασίας, προφανώς με αντίστοιχη μείωση μισθών, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου.

Διόλου τυχαία αυτό το μοντέλο αντιστοιχεί στη ζοφερή προειδοποίηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (βλέπε κείμενο στη διπλανή σελίδα), η οποία εκτιμά ότι, εκτός από τις απολύσεις, εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο απειλούνται με φτωχοποίηση, μέσω μείωσης ωραρίου με μείωση αμοιβών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και ο Βορράς... το βιολί του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας