Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκά σενάρια «μνημονίων» με χαλαρούς όρους
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ευρωπαϊκά σενάρια «μνημονίων» με χαλαρούς όρους

  • A-
  • A+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των κρατών-μελών που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο τραπέζι προς τη στιγμή βρίσκεται μόνο η πρόταση ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, με τις ευλογίες του Βερολίνου, και όχι οι προτάσεις για ευρωπαϊκό ομόλογο εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μέσω της La Repubblica, επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές σε όλα τα σενάρια για την εξεύρεση της κατάλληλης και πιο άμεσης χρηματοδότησης.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα για την πρόταση αναφορικά με το ευρωομόλογο ο Β. Ντομπρόφσκις δήλωσε «είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές, χρειαζόμαστε μία φιλόδοξη, συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση. Είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε τον ESM ως την επόμενη γραμμή άμυνας γιατί είναι ήδη κεφαλαιοποιημένος, όμως απαιτείται ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός για να τον ενεργοποιήσουμε». 

Σε διαφορετική συνέντευξή του στην Il Messaggero, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μίλησε ξανά για ένα προσωρινό κορονοομόλογο εκτός του ESM ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.

Ο Μπρούνο Λεμέρ πρότεινε ακόμη να έχει διάρκεια δέκα ετών και να χρηματοδοτείται εθελοντικά από κράτη-μέλη με συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα. Θα μπορούσε να το διαχειρίζεται η Κομισιόν και να εκδίδει ομόλογα με διάφορες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

ESM χωρίς τρόικα προτείνει το Βερολίνο

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς επέμεινε στην αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σημειώνοντας ότι έχει τα απαιτούμενα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Μιλώντας στο κρατικό ARD ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε «έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι κάνουμε κάτι ως προληπτικό μέτρο» για να προσθέσει ότι τέτοιες ενέργειες θα είναι συνδεδεμένες με τους κανόνες, αλλά αυτοί πρέπει να είναι οι κατάλληλοι κανόνες για την έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι εάν μια χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια τότε δεν θα υπάρχουν πολλοί επίτροποι που θα πηγαινοέρχονται και θα περνούν εβδομάδες συζητώντας με τις κυβερνήσεις πώς θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η όποια βοήθεια πρέπει να είναι άμεση, επισημαίνοντας «δεν χρειαζόμαστε μια τρόικα να πηγαίνει πρώτα και να κάνει προτάσεις για το μέλλον».

Σε γερμανική γραμμή και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, επισημαίνει ότι θεσμοί όπως ο ESM, η Κομισιόν και τη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα οικονομικά εργαλεία για να στηρίξουν την Ένωση.

El Pais: Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση

Φως στον τρόπο που θα γίνει η άντληση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων δίνει η ισπανική El Pais, η οποία αναφέρει ότι έχει δει τα προσχέδια του επικείμενου Eurogroup.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν μπροστά την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην οικονομική κρίση. Τα προσχέδια της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης περιγράφουν την παρέμβαση που αναμένεται, αλλά και το μέγεθος των μέτρων που ληφθούν μέσω εργαλείων όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

Το πλάνο, εφόσον συμφωνηθεί, θα εξεταστεί και σε Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. η οποία επίσης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα προσχέδια ο ESM μετατρέπεται στον βασικό μηχανισμό παροχής ρευστότητας. Αρχικά, μετά την ενεργοποίηση του ESM, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο άγρια από την πανδημία, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία.

Στη συνέχεια θα σχηματιστεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, με την ονομασία Ταμείο Εκτάκτου Ανάγκης, το οποίο θα έχει παγκόσμια χρηματοδοτική δυνατότητα περίπου.

Οι πιστώσεις θα είναι διαθέσιμες για 12 μήνες με την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή κάθε χώρας σε αυτό θα συνδυάζεται με την σοβαρότητα της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο.

Η καινοτομία είναι πως ο μηχανισμός αυτός είναι ανοιχτός για όλα τα κράτη-μέλη (χωρίς να απαιτείται προηγούμενο πρόβλημα στη δημοσιονομική τους κατάσταση), αλλά έχει και αρκετά πιο χαλαρούς όρους. Παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τις υπόλοιπες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, αυτές οι υποχρεώσεις δεν θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο μηχανισμό. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις των χωρών δεν θα καταγράφονται σε κάποιο Μνημόνιο, αλλά σε ένα «σχέδιο ανταπόκρισης» που θα θεωρείται ισοδύναμο.

Τα δάνεια θα διαρκούν μεταξύ τριών και πέντε ετών, σύμφωνα με τα έγγραφα του Eurogroup, και σε αυτή την χρονική περίοδο θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την απορρόφηση του οικονομικού σοκ.

Το κόστος της χρηματοδότησης, σύμφωνα με το σχέδιο, ενδεχομένως να μειωθεί στο πιο χαμηλό επίπεδο, ώστε το κράτος να μην πληρώνει παραπάνω από τις βασικές δεσμεύσεις του.

Η συμμετοχή του ESM στην καταπολέμηση της κρίσης ολοκληρώνεται με μία «ενισχυμένη πιστωτική γραμμή», συνδεδεμένη με την πανδημία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο τα κράτη μέλη που επωφελούνται από την πίστωση αυτή πρέπει να δεσμευθούν ότι θα διανείμουν τα κεφάλαια μόνο σε έξοδα που αφορούν την κρίση υγείας. Σε αντίθεση με το πρώτο εργαλείο, στην περίπτωση αυτή θα υπογραφεί Μνημόνιο με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Μόλις ενεργοποιηθεί, η πιστωτική γραμμή θα μπορεί να προσφέρει πιστώσεις ίσες με το 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, όμως αυτό το σημείο παραμένει ανοικτό, καθώς τα όρια θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους και τα πλήγματα που έχει δεχθεί από την πανδημία.

Η πιστωτική γραμμή για την πανδημία θα μπορούσε, ακόμη, να προσφέρει στον ESM τη δυνατότητα να αγοράσει δημόσιο χρέος. Θα είναι διαθέσιμη για δώδεκα μήνες, ανανεώσιμη για ακόμη έξι μήνες και τα δάνεια θα αποπληρωθούν σε πέντε με δέκα χρόνια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Ισχύει το 3,9% ανάπτυξη, αλλά εξαρτάται από εμβόλια και λοκντάουν
«Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό είναι μετά τα τέλη Μαρτίου τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να χρειάζονται μέτρα lockdown και εάν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδυνθούν».
Λαγκάρντ: Ισχύει το 3,9% ανάπτυξη, αλλά εξαρτάται από εμβόλια και λοκντάουν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνειο 1,87 δισ. δολάρια στην easyJet, εν μέρει εγγυημένο από τη Βρετανία
Για να επιβιώσει στην πανδημία, η eazyJet μείωσε κατά 4.500 τις θέσεις του προσωπικού της, προσέφυγε στους μετόχους για ρευστότητα και πούλησε δεκάδες αεροπλάνων της.
Δάνειο 1,87 δισ. δολάρια στην easyJet, εν μέρει εγγυημένο από τη Βρετανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαμένη» η δεκαετία 2020 - 2029 για την παγκόσμια οικονομία
Η ένδεια επενδύσεων, τα κλειστά σχολεία και η ανεργία αναμένεται να κρατήσουν χαμηλά την ανάπτυξη της οικονομίας του πλανήτη, σύμφωνα με τις δυστοπικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Χαμένη» η δεκαετία 2020 - 2029 για την παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα τα λεφτά στους... δεινόσαυρους
Αποτιμήσεις... φούσκας dotcom φέρνουν πλέον στον νου τα μεγέθη των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη που απορρόφησαν τα διαθέσιμα των επενδυτικών κεφαλαίων, ύψους 3,4 τρισ. δολαρίων.
Ολα τα λεφτά στους... δεινόσαυρους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάθηκαν» 7,8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2020- Πτώση 41,37% στις τράπεζες
Με απώλειες 11,75% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά το 2020, μετά την παγκόσμια πρωτιά απόδοσης του 2019, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ.
«Χάθηκαν» 7,8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2020- Πτώση 41,37% στις τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας
Δέκα δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 400 δισ. δολάρια στην εποχή της πανδημίας, ενώ ο κορονοϊός οδηγεί πάρα πολλούς ανθρώπους στην φτώχεια και επιχειρήσεις στη χρεοκοπία.
Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας