Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θετικό κλίμα σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Θετικό κλίμα σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια

  • A-
  • A+
Αύξηση σχεδόν 2% σήμερα για τις τιμές των μετοχών παγκοσμίως, μετά από τα χαμηλά επίπεδα σχεδόν τεσσάρων ετών, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε τόνωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, η Γερμανία παρέκαμψε επισήμως τους δικούς της δημοσιονομικούς κανόνες και συναίνεσε στη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας και η Ιταλία είδε μικρή επιβράδυνση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Tο παγκόσμιο ξεπούλημα στις χρηματιστηριακές αγορές ανέκοψαν τα νέα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμπτουν σήμερα ύστερα από πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση, αν και οι αυξανόμενες ενδείξεις για την οικονομική ζημιά από την κρίση κρατούν τους επενδυτές σε επιφυλακή.

Σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξει τον δανεισμό στην οικονομία.

Όλοι οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά σήμερα το πρωί, με τον γερμανικό DAX, τον ισπανικό IBEX και τον βρετανικό FTSE-100 να ενισχύονται μεταξύ 3,5% και 5,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 4,2% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Αύγουστο του 2015.

«Πιθανόν είναι απλά μια φυσιολογική αντίδραση στο μέγεθος των απωλειών των τελευταίων συνεδριάσεων παρά οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής στη Spreadex στο Λονδίνο. «Υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη για το πρωινό κομμάτι της ευρωπαϊκής συνεδρίασης καθώς η αμερικανική συνεδρίαση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα τόσο πολύ, που συχνά το απόγευμα δεν έχει καμία σχέση με το πρωί».

Αφού κατέγραψε διακυμάνσεις κατά 3% έως 4% και προς τις δύο κατευθύνσεις την περασμένη εβδομάδα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα που είναι κατά περισσότερο από 30% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικά υψηλό επίπεδο του περασμένου μήνα.

Καθώς το γεγονός ότι ολόκληρα κράτη βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα προϊδεάζει για ακόμα περισσότερες πιέσεις στη μεταποιητική δραστηριότητα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη το δεύτερο τρίμηνο, οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό αδιαφόρησαν για τα μακροοικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Οι μετοχές στην Ιταλία σημείωσαν άλμα 5,7%, καθώς τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του ιού δημιουργούν ελπίδες ότι ίσως τελειώνει η πιο επιθετική φάση της επιδημίας. 

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, που αυτό τον μήνα έχουν καταγράψει από τις μεγαλύτερες απώλειες, κατέγραψαν άνοδο 3,4%, οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, ασφάλισης, πετρελαίου και αερίου άλμα μεταξύ 7% και 10%, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης φόβου υποχώρησε στο 55,57, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν ελαφρά μετά την ανακοίνωση του δείκτη υπευθύνων αγορών (PΜΙ) για τον Μάρτιο που αποκάλυψε την έκταση του αντίκτυπου που είχε η έξαρση του κορονοϊού στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης έκανε βουτιά, με τον PMI να υποχωρεί στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στα στοιχεία αυτά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,36%, ενώ σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάση πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του PMI.

Αν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η εξαγγελία της Fed για απεριόριστη αγορών ομολόγων, δεν θα μετριάσουν άμεσα το οικονομικό πλήγμα από την έξαρση του κορονοϊού, θα γεμίσουν με περισσότερα δολάρια τις αγορές, επιτρέποντας στις εταιρείες, τα funds και τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να πληρώσουν τους πιστωτές, τους προμηθευτές και τους τελικούς επενδυτές.

Η προοπτική αυτό δεν ενθουσίασε για πολύ την Wall Street χθες, με τους βασικούς δείκτες της να καταγράφουν απώλειες 2-3%, αλλά το κλίμα βελτιώθηκε σήμερα, ενδεχομένως καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν με μέτρα στήριξης. Οι προθεσμιακές τιμές στην Wall Street υποδηλώνουν ότι οι μετοχές θα ξεκινήσουν στη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 4%, ενώ ένας πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών έκανε επίσης αντίστοιχο ράλι.

«Σήμερα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη που συνδέεται με την ανακοίνωση αυτού του πολύ μεγάλου όπλου από τη Fed», δήλωσε εκπρόσωπος χρηματοπιστωτικής εταιρείας. Υπήρχαν, επίσης, ενδείξεις προόδου στο Κογκρέσο για μία συμφωνία σε ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων, με τον υπουργό Οικονομικών, Στήβεν Μνούτσιν, να ελπίζει ότι αυτή είναι πολύ κοντά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%, όταν το 2012 το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση έφτασε το 7,3% ● «Ηπιότερες» απώλειες προβλέπει η Citigroup.
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλες πτώσεις στις αγορές, παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι φόβοι για την ανελέητη παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού επισκίασαν τα αμερικανικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Μεγάλες πτώσεις στις αγορές, παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
Η είδηση εξάπλωσης του κορονοϊού σε Ελβετία, Κροατία και Αυστρία προκάλεσε ρίγη στην Ευρώπη και οδήγησε τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου σε νέες απώλειες μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας.
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκατομμύρια «αιχμάλωτοι» λόγω της εργασιακής ανασφάλειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζουν τριάντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι και πάνω από 35 εκατομμύρια Αμερικανοί, «αιχμάλωτοι» λόγω της εργασιακής ανασφάλειας που έχουν προκαλέσει στη ζωή τους η πανδημία του κορονοϊού και...
Εκατομμύρια «αιχμάλωτοι» λόγω της εργασιακής ανασφάλειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στήριξης της οικονομίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ
Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένει να συζητηθεί με το Κογκρέσο.
Μέτρα στήριξης της οικονομίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας