Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βουτιά 5 τρισ. στις αγορές
AP Photo/Mark Lennihan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουτιά 5 τρισ. στις αγορές

  • A-
  • A+
Αμήχανοι οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μέχρι πού θα φτάσει η βαλίτσα με τον κορονοϊό ● Στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι σημείωναν απώλειες πάνω από 3,5% και η Αθήνα πάνω από 5,5% ● Τις προηγούμενες μέρες μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν μπήκαν στην αυξανόμενη λίστα με τις εταιρίες που προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στα κέρδη και τη δραστηριότητά τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και χθες ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες αυτήν την εβδομάδα πάνω από τα 5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Το πρακτορείο Bloomberg υπολογίζει μάλιστα ότι η χρηματιστηριακή αξία που έχει εξανεμιστεί από τις 20 Ιανουαρίου -δηλαδή από την στιγμή που οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν τη μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο- ξεπερνά πλέον τα 6 τρισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη από 10% πτώση που κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα η Wall Street - όπως και η πλειονότητα των άλλων αγορών του πλανήτη- θεωρείται η ταχύτερη βουτιά που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιστορία και βέβαια η μεγαλύτερη μετά το κραχ του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Χθες o Dow Jones, o γνωστός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που στις προηγούμενες 4 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είχε καταγράψει απώλειες 2.200 μονάδων, ξεκίνησε με πτώση 670 μονάδων ή 2,5%. Στην Ευρώπη όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι) σημείωναν την ίδια ώρα απώλειες πάνω από 3,5% ενώ η Αθήνα πάνω από 5,5%.

Ο πανικός κυριάρχησε στην αγορά καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μέχρι πού θα φτάσει η βαλίτσα με τον κορονοϊό. Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες -εκτός Ασίας- και έτσι ο πανικός είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί..

Πόσο μάλλον όταν τις προηγούμενες μέρες μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν μπήκαν στην αυξανόμενη λίστα με τις εταιρίες που προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στα κέρδη και τη δραστηριότητα τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών οι Microsoft, PayPal and Standard Chartered προέβλεψαν απογοητευτικά κέρδη, η Facebook ακύρωσε ετήσιο συνέδριό της στην Καλιφόρνια όπου συνήθως ανακοινώνει τα νέα της προϊόντα, η Goldman Sachs προειδοποίησε για μηδενική κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων φέτος, η Aston Martin προέβλεψε πτώση πωλήσεων και διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού, η ABInBev, παραγωγός της γνωστής μπίρας Budweiser, ανακοίνωσε ζημιές 170 εκατ. δολαρίων, η L’Oreal απαγόρεψε τα ταξίδια στους 86.000 υπαλλήλους της και η Crocs εκτιμά ότι θα έχει απώλειες εσόδων 30 εκατ. δολαρίων.

Νωρίτερα σε ανάλογες προειδοποιήσεις για το κόστος της επιδημίας είχαν προβεί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως οι Apple, McDonalds και Starbucks, αλλά και ολόκληροι κλάδοι όπως ο τουριστικός, οι μεταφορές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για μια γρήγορη ανάκαμψη από το επόμενο τρίμηνο -που κυριάρχησαν στην αρχή της εκδήλωσης του κορονοϊού στην Κίνα- σπανίζουν όλο και περισσότερο πια. Αντίθετα, η αναπόφευκτη όπως φαίνεται πανδημία κάνει αρκετούς να μιλούν για σοβαρές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, τις αγορές και τα νομίσματα σε επίπεδο ανάλογο με αυτό που η παγκόσμια οικονομία βίωσε στην τελευταία κρίση της μετά το κραχ του 2008. Καθώς το χρέος των επιχειρήσεων αγγίζει τα 13 τρισ. δολάρια, ο μεγάλος φόβος που υπάρχει πλέον είναι η αδυναμία αποπληρωμής ή αναχρηματοδότησης και τα πιθανά «κανόνια». Σε μια τέτοια περίπτωση η κρίση θα περάσει και στις μεγάλες τράπεζες του πλανήτη επαναφέροντας μέρες του 2008.

Σε αντίθεση με τότε, οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν σήμερα αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από το στοπ τόσο πολλών επιχειρήσεων. Οσες φορές και να μειώσει ακόμα τα ήδη μηδενικά της επιτόκια τη ΕΚΤ ή η αμερικανική FED, τα δικά της δεν μπορούν να αναστρέψουν το σοκ που θα υποστούν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στην περίπτωση πανδημίας. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα εργοστάσια και τα καταστήματα που κλείνουν λόγω της επιδημίας.

Ανάλογη αδυναμία εμφανίζουν όμως και οι κυβερνήσεις. Εκτός τόπου και χρόνου, απόλυτα «κολλημένος» με την υστεροφημία της θητείας του και την επανεκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την περασμένη Τετάρτη την «τεράστια επιτυχία» στον περιορισμό του… ιού. Λίγο μετά η πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, τον προσγείωνε, προειδοποιώντας ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει φέτος σε ύφεση.

Στην Ευρώπη ενδεικτική είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες του κυβερνητικού συνασπισμού τσακώνονταν εδώ και εβδομάδες για το πώς θα διαθέσουν το πλεόνασμα-ρεκόρ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στη λιμνάζουσα οικονομία της Γερμανίας. Οι πρώτοι ήθελαν να διατεθεί σε μορφή φοροελαφρύνσεων -προς χάριν υψηλών εισοδημάτων και επιχειρήσεων- ενώ οι δεύτεροι σε δαπάνες για υποδομές. Απ’ ό,τι φαίνεται επικρατεί η πρώτη επιλογή.

Την «αφασία» των πολιτικών ουδόλως συμμερίζονται βέβαια οι αγορές. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ βούτηξε χθες κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, καθώς η αγορά βλέπει οικονομική συρρίκνωση που θα τσακίσει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aετοί και ...μπούφοι στις αγορές
Κάποιοι μεγαλοεπενδυτές πούλησαν έγκαιρα τις μετοχές τους λίγο πριν από το χρηματιστηριακό μακελειό του Μαρτίου και σήμερα έχουν ελάχιστες ζημιές ή ακόμα και σημαντικά κέρδη.
Aετοί και ...μπούφοι στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπόσχεται άφθονα φτηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ χτύπησαν καμπανάκι, το Βερολίνο έδωσε τα ρέστα του, όμως οι αγορές δεν πείστηκαν.
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έπεισαν και η ανάγκη ενός νέου «new deal» είναι εκδηλη.
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα νύχια των... αρκούδων οι αγορές μετά την αναβάθμιση του κορονοϊού σε πανδημία
Βουτιές και... μακροβούτια για ακόμη μία ημέρα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε τον κορονοϊό σε πανδημία, την οποία οι κυβερνήσεις της Δύσης δείχνουν πλέον ανίκανες...
Στα νύχια των... αρκούδων οι αγορές μετά την αναβάθμιση του κορονοϊού σε πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές
Καλλιεργώντας προσδοκίες ολικής επαναφοράς τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη ξεκίνησαν χθες με σημαντική άνοδο, αλλά τουλάχιστον στην Ευρώπη τα αρχικά κέρδη χάθηκαν στο κλείσιμο ● Εντονη ανησυχία για την...
Προσωρινή ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας