Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μισή συμφωνία για το κλίμα στο Ριάντ

Ανάλυση που κατέθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η επιδημία του κορονοϊού θα αφαιρέσει 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη, αν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το Ταμείο εξετάζει και δυσμενέστερα σενάρια...

EPA/YAHYA ARHAB
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισή συμφωνία για το κλίμα στο Ριάντ

  • A-
  • A+

Παιδεύτηκαν χρόνια, αλλά τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν. Ο λόγος για τις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη (G20) που για πρώτη φορά σε τελικό ανακοινωθέν συνάντησής τους συμπεριέλαβαν, έστω και εμμέσως, μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20 συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για να συζητήσουν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κλιμάκωσης των ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αυξανόμενων πιέσεων στις επιχειρήσεις για επιτάχυνση της πορείας τους προς μια οικονομία χαμηλότερης χρήσης των υδρογονανθράκων.

Εκθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμά ότι ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας κινδυνεύει με ζημιές 1 τρισ. δολαρίων αν δεν καταφέρει να απαντήσει γρήγορα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και στις αλλαγές των σχετικών με αυτήν πολιτικών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του συμπεριέλαβε τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα στη λίστα με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ιδιαίτερα εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος. Υπολόγισε μάλιστα ότι μια τυπική φυσική καταστροφή η οποία σχετίζεται με το κλίμα μειώνει κατά μέσο όρο 0,4% την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της χώρας που πλήττεται.

Ωστόσο οι ΗΠΑ σε πρώτο βαθμό -και η Κίνα σε δεύτερο- αντιστέκονται εδώ και χρόνια στην ταυτοποίηση της κλιματικής αλλαγής ως οικονομικού κινδύνου. Και ειδικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του το 2016 ένα από τα πρώτα πράγματα που έπραξε ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η Ουάσινγκτον έφερε αντιρρήσεις και στη συνάντηση του Ριάντ. Τελικά αποδέχτηκε να γίνει μια έμμεση αναφορά στην κλιματική αλλαγή, όχι βέβαια στην πρώτη παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος, όπως προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο, αλλά στην... ένατη. Η έμμεση αναφορά είχε να κάνει με την έρευνα του Financial Stability Board για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι Αμερικανοί απέρριψαν, αντίθετα, την αναφορά στο αρχικό προσχέδιο του ανακοινωθέντος που χαρακτήριζε την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους πτωτικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου υιοθετήθηκε η εκτίμηση του προσχεδίου για μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος και το 2021, με την επισήμανση των πτωτικών κινδύνων που απορρέουν από τις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα των πολιτικών.

Η σύνοδος εστίασε στην απειλή του κορονοϊού για την παγκόσμια οικονομία. Ανάλυση που κατέθεσε το ΔΝΤ στη σύνοδο προέβλεψε ότι η επιδημία του κορονοϊού θα μειώσει πιθανότατα τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος στο 5,6% (0,4% χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου), ενώ θα αφαιρέσει και 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε μάλιστα ότι το Ταμείο εξετάζει και δυσμενέστερα σενάρια. Παρά το γεγονός αυτό, παρά το ότι το G20 ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης στην επιδημία του κορονοϊού, στο τελικό ανακοινωθέν δεν υπήρξε σαφής αναφορά. Και αυτό παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέρη συμφώνησαν σε έναν «κατάλογο επιλογών πολιτικής» για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ψηφιακός φόρος

Στο τελικό ανακοινωθέν υπήρχαν ακόμα ελάχιστα για ένα άλλο καυτό ζήτημα, την εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου για τη δικαιότερη φορολόγηση κολοσσών υψηλής τεχνολογίας όπως η Alphabet (Google), το Facebook και η Amazon. Παρά τις πιέσεις τους οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να κάμψουν τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι οι νέοι παγκόσμιοι κανόνες οφείλουν να αποτελούν καθεστώς «ασφαλούς λιμένα».

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, όταν ερωτήθηκε τι εννοεί... ο ποιητής, ο Μνούτσιν είπε ότι υπάρχει μια δυσανάλογη εστίαση σε κάποια στοιχεία της συζήτησης για την ψηφιακή φορολόγηση και κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εστιάσουν σε έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο για τον οποίο -όπως είπε- υπάρχει ευρεία συναίνεση. Αρνήθηκε να εξηγήσει τι σημαίνει «ασφαλές λιμάνι», ενώ επέμεινε στη θέση των ΗΠΑ ότι ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών αποτελεί διάκριση σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ «μια από τα ίδια» προβλέπoυν 500 οικονομολόγοι για το 2020 σε δημοσκόπηση του Reuters ● Τι υποστήριξαν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στο...
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
Οι Κινέζοι εξαγωγείς χτυπήθηκαν από τους δασμούς του Τραμπ, όμως τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία προκάλεσαν η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και η χαμηλότερη κατανάλωση.
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
Μόνο για γλέντια και πανηγύρια δεν είχαν διάθεση όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για την τακτική φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας...
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα
Η συνεχής επιβράδυνση σηματοδοτεί απώλεια μομέντουμ στην οικονομία και ενισχύει τις προβλέψεις αρκετών οικονομικών αναλυτών ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα τόνωσης της εγχώριας κατανάλωσης.
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
Ακριβά πληρώνει ο μέσος Αμερικανός την παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζει το ΔΝΤ. Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπογραμμίζει μια σειρά από προβληματικούς...
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
Οικονομική ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Στους τελευταίους μήνες του 2018 αλλά και τους δύο πρώτους του 2019, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και λοιπές μεγάλες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν συγχρονισμένα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερους σε σχέση με...
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας