• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%

Στη «μαύρη» λίστα της Ε.Ε. για το 2020 περιλαμβάνονται: Νησιά Κέιμαν, Παλάου, Παναμάς, Σεϊχέλες, Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Βανουάτου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαύρη» λίστα με... αποχρώσεις

 • A-
 • A+
Απουσιάζουν από τις λίστες των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης οι γνωστοί παράδεισοι φοροφυγάδων, μαφιόζων και πολυεθνικών, καθώς η Ε.Ε. δεν θεωρεί τους μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές κριτήριο ταυτοποίησης, αλλά απλά... «δείκτη κινδύνου» ● Απουσιάζουν επίσης όλοι οι... «πολύ μεγάλοι για να μπουν σε λίστες»

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξαν για ακόμη μια χρονιά ότι ενάντια σε όσα διατυμπανίζουν και υπόσχονται στη μάχη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής δεν προτίθενται να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο.

Στη νέα «μαύρη» λίστα φορολογικών παραδείσων της υφηλίου, που ενέκριναν την περασμένη Τρίτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, προστέθηκαν πασίγνωστοι υπεράκτιοι προορισμοί του «μαύρου» και του αφορολόγητου χρήματος, όπως τα νησιά Κέιμαν, ο Παναμάς και οι Σεϊχέλες.

Εμειναν ωστόσο εκτός, τόσο από τη «μαύρη» όσο και από την «γκρίζα» λίστα της Ε.Ε., γνωστοί παράδεισοι φοροφυγάδων, μαφιόζων και πολυεθνικών, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, το Γκέρνσεϊ, οι Βερμούδες και οι Μπαχάμες. Εκεί δηλαδή όπου συνεχίζεται η παροχή (στους «πελάτες» τους) δικαιοδοσιών από καθεστώτα μηδενικής ή απειροελάχιστης φορολόγησης, διευκολύνοντας την παγκόσμια φοροδιαφυγή.

Οι κορυφαίοι φορολογικοί παράδεισοι της υφηλίου έχουν ταυτοποιηθεί από ερευνητικές ομάδες όπως η γνωστή ΜΚΟ Oxfam και το δίκτυο Tax Justice Network (TJN). Η εξαίρεσή τους από την ευρωπαϊκή «μαύρη» λίστα οφείλεται στο γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν θεωρεί τους μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές κριτήριο ταυτοποίησης των φορολογικών παραδείσων, αλλά απλά... «δείκτη κινδύνου»... Η υποκρισία στο ύστατο σημείο της, δηλαδή.

Η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής «μαύρης» λίστας υποβαθμίστηκε όμως και από την απροθυμία της να συμπεριλάβει σε αυτήν τους δικούς της φορολογικούς παραδείσους. Από τη λίστα απουσιάζουν «συνήθεις ύποπτοι», όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, που αποτελούν κορυφαίους ενδιάμεσους στη μεταφορά επιχειρηματικών κερδών και αμφιλεγόμενων εισοδημάτων παγκοσμίως προς τα υπεράκτια «πάρκινγκ» «μαύρου» χρήματος.

Κανονικά, οι παραπάνω πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. με βάση τα ίδια τα κριτήρια της Ε.Ε., αλλά και βάσει των εισηγήσεων του Ευρωκοινοβουλίου, θα έπρεπε να κατέχουν εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή λίστα.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το 30% των συνολικών εταιρικών κερδών που μεταφέρεται σε φορολογικούς παραδείσους κατευθύνεται σε φορολογικούς παραδείσους εντός της Ε.Ε.

Επίσης, ότι σχεδόν το 80% των κερδών από φοροαποφυγή των κρατών-μελών της Ε.Ε. διοχετεύονται ή περνούν από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων στην Ε.Ε. -λόγω επιθετικών φορολογικών στρατηγικών που οι επιχειρήσεις ακολουθούν με τη συνδρομή των εν λόγω χωρών- έχουν αποτιμηθεί μεταξύ 60 και 180 δισ. ευρώ ετησίως.

Η φοροαποφυγή μόνο μέσω των παραπάνω 5 χωρών και του Βελγίου είχε το 2015 αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 42,8 δισ. ευρώ για τις υπόλοιπες 22 χώρες της Ε.Ε.

Από τη «μαύρη» λίστα της Ε.Ε. όμως απουσίαζαν και «οι πολύ μεγάλοι για να μπουν σε λίστα», χώρες δηλαδή με μεγάλο εκτόπισμα στην παγκόσμια οικονομία που για ευνόητους λόγους οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να στιγματίσουν.

Τρανά παραδείγματα αυτών είναι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Βρετανία, που η πρόσφατη μελέτη του TJN ενέταξε μεταξύ των 12 μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων του κόσμου (βλέπε σχετικά «Εφ.Συν.» «Η αγγλοσαξονική “αράχνη” της παγκόσμιας φοροδιαφυγής», του Κώστα Ζαφειρόπουλου, 20/2/2020).

Ειδικά οι ΗΠΑ -που ταυτοποιούνται από το TJN ως ο δεύτερος μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του κόσμου σήμερα- απουσιάζουν από την ευρωπαϊκή λίστα από τότε που αυτή πρωτοσυντάχτηκε, το 2017, παρότι ποτέ δεν πληρούσαν τα κριτήρια της Ε.Ε.

Η υπερδύναμη δεν έχει υπογράψει τα πρότυπα κοινής αναφοράς (CRS), δηλαδή διακρατικής ανταλλαγής φορολογικών και οικονομικών πληροφοριών του ΟΟΣΑ που αποτελεί προϋπόθεση για την Ε.Ε. Εχει υιοθετήσει δικό της σύστημα (FATCA), το οποίο όμως δεν καλύπτει επαρκώς την πληροφόρηση των φορολογικών αρχών των ευρωπαϊκών χωρών.

Παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ, στον έλεγχο που τους έγινε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ε.Ε., βρέθηκαν να πληρούν τα κριτήρια. Η απόφαση αυτή -όπως άλλωστε και πολλές άλλες στην Ε.Ε.- μυρίζει πολιτική σκοπιμότητα.

Αυτό ενισχύεται από την έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία διαμόρφωσης της «μαύρης» λίστας. Το σώμα του Συμβουλίου που είναι επιφορτισμένο με το «σκανάρισμα» των φορολογικών παραδείσων (Code of Conduct Group) εργάζεται με κλειστές πόρτες και δημοσιεύει ελάχιστα ντοκουμέντα, συνήθως καθυστερημένα. Η ατζέντα του, τα πρακτικά και τα έγγραφα των συναντήσεών του δεν είναι διαθέσιμα δημοσίως εγείροντας θέματα «πολιτικού μαγειρέματος».

! Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν ετησίως 100 δισ. δολάρια εξαιτίας της φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι 40% της Αμεσων Ξένων Επενδύσεων παγκοσμίως αποτελούν «επενδύσεις-φάντασμα», οι οποίες διοχετεύονται μέσω εταιρειών-«κέλυφος» σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να λαμβάνει χώρα κάποια οικονομική δραστηριότητα. Γνωστοί ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο το 36% των εξωχώριων κερδών των πολυεθνικών (ποσόν που το 2016 ξεπερνούσε τα 650 δισ. δολάρια) μεταφέρεται σε φορολογικούς παραδείσους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
Σαουδική Αραβία, Παναμά αλλά και 4 επικράτειες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα μαύρη λίστα της με τις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που αποτελούν απειλή λόγω των ανεπαρκών ελέγχων τους...
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης
Τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας θυμίζουν πλέον οι φορολογικοί παράδεισοι της υφηλίου. Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη των Panama Papers, πριν προλάβουν να χωνευτούν τα Luxleaks και οι...
Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν μεν να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άφησαν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της...
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική ρελάνς από τις ΗΠΑ
Αλλάζει τα δεδομένα η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέο καθεστώς φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών και 21% παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ● Επιφυλακτική αντίδραση στην Ε.Ε.
Φορολογική ρελάνς από τις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως και η Γερμανία... αλλαξοπίστησε
Τριγμούς στην κεντροδεξιά πολυκατοικία και στον αυστηρό κανονισμό της με τον οποίο ελέγχει τις τύχες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. φαίνεται να δημιουργούν η παρατεταμένη υγειονομική και οικονομική κρίση, η μεγάλη...
Ως και η Γερμανία... αλλαξοπίστησε
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας