Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξορκίζουν τον ιό για να δουν ανάπτυξη
AP Foto / Jose Luis Magana
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξορκίζουν τον ιό για να δουν ανάπτυξη

  • A-
  • A+
Συγκρατημένη αισιοδοξία για ενδείξεις σταθεροποίησης και επιτάχυνση της οικονομίας το 2020 και 2021 προβλέπει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο διέρρευσε, αν και δεν λείπουν τα καμπανάκια για τις επιπτώσεις που προκαλεί ο κορονoϊός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα.

Οι οικονομικοί ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με το βλέμμα τους καρφωμένο στη μετέωρη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τον κορονοϊό, όμως κάποιοι αντιτείνουν ότι πέρα από την οικονομική ανάπτυξη και το ΑΕΠ υπάρχει και ο… άνθρωπος.

Στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνάντησης που διέρρευσε χθες, υπάρχει η προσδοκία μέτριας επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2021. «Μετά τις ενδείξεις σταθεροποίησης στα τέλη του 2019, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το 2020 και το 2021. Η ανάκαμψη ενισχύεται από τη συνέχιση των χαλαρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και από κάποιες ενδείξεις χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών των 20 χωρών.

Από την άλλη πλευρά όμως, στο ανακοινωθέν υπάρχουν και... καμπανάκια: «Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει αργή και οι πτωτικοί κίνδυνοι επιμένουν, μεταξύ αυτών και όσοι εγείρονται από τις επιπτώσεις που προκαλούν ο κορονοϊός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα».

Καθώς τα θύματα του Covid 19 ξεπέρασαν χθες τις 2.100, οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Πλέον απαισιόδοξη, η εκτίμηση της βρετανικής συμβουλευτικής Oxford Economics που προειδοποίησε προχθές το βράδυ ότι η εξάπλωση του ιού σε περιοχές εκτός της Ασίας θα συρρικνώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 1,3%.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή κατά 1,1 τρισ. δολάρια. Η βρετανική εταιρεία προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει από 6% πέρυσι σε 5,4% φέτος. Αν όμως ο ιός εξαπλωθεί στην Ασία, τότε εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 400 δισ. δολάρια ή 0,5% φέτος. Αν, δε, ο ιός εξαπλωθεί και πέρα από την Ασία και εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,1 τρισ. δολάρια, δηλαδή όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Ινδονησίας, της 16ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποτιμήσεων, μόνο τυχαίες δεν είναι οι προειδοποιήσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χθες, ότι η πιο πιεστική αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σήμερα είναι η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα και μια περισσότερο δριμεία και παρατεταμένη επιβράδυνση. Σε σχετικό paper που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους διαταραχής των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Διόλου τυχαία, η Γκεοργκίεβα κάλεσε υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες του G20 να αναλάβουν δράση.

Φορολογία στο Διαδίκτυο

Από τα άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο του Ριάντ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική στήριξη που υπουργοί και τραπεζίτες καλούνται να παράσχουν στους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες οι οποίοι έχουν προταθεί από τον ΟΟΣΑ και έχουν στόχο τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που φοροαποφεύγουν κραυγαλέα, όπως Alphabet (Google), Facebook, Amazon, Apple.

Η σχετική μνημόνευση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος μιλά για μια «τεχνική συμφωνία» φορολόγησης των εταιρειών ίντερνετ ώς τον Ιούλιο και πολιτική συμφωνία των ηγετών του G20 ώς το τέλος του 2020. Πόσο εφικτό είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από την Ουάσινγκτον, η οποία μέχρι σήμερα δείχνει απροθυμία για τη φορολόγηση των παραπάνω εταιρειών.

Ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και από έκθεση γνωστού think tank που θα υποβληθεί στη σύνοδο και η οποία επισημαίνει ότι ζητήματα όπως η ψυχική υγεία και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κλειδιά για την ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας. Η έκθεση τονίζει ότι πέρα από την οικονομική ανάπτυξη υπάρχει η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση και καλεί όλα τα έθνη να εστιάσουν στην κοινωνική ευημερία και να την αξιοποιήσουν ως βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πολιτικού εξτρεμισμού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη
Η τεράστια παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η άρση των lockdown βοήθησε στην ισχυρή επιστροφή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης το καλοκαίρι. Η ανάκαμψη αυτή ωστόσο είναι «ρηχή».
Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψυχρολουσία από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική ανάκαμψη, την υπολογίζει σε 0,9% το 2021
Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά τα μέσα της επόμενης χρονιάς, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές θα...
Ψυχρολουσία από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική ανάκαμψη, την υπολογίζει σε 0,9% το 2021
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβράδυνση της ανάκαμψης έφερε ο κορονοϊός στη διεθνή οικονομία
Ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την G20, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός....
Επιβράδυνση της ανάκαμψης έφερε ο κορονοϊός στη διεθνή οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματιστηριακή έκρηξη αισιοδοξίας
Ξέφρενο πάρτι στις αγορές και εκτόξευση των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλο τον κόσμο τροφοδότησε η ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Χρηματιστηριακή έκρηξη αισιοδοξίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μη γίνετε πιλότοι!
Ουαί και αλίμονο αν γίνετε πιλότοι! θα καταλήξετε υπερχρεωμένοι και μια ζωή άνεργοι, προειδοποιεί τους υποψήφιους πιλότους αεροσκαφών το Βρετανικό συνδικάτο Balpa.
Μη γίνετε πιλότοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμένη μια ολόκληρη τετραετία
Η Κομισιόν, με δεδομένα που δεν παίρνουν καν υπόψη το νέο lockdown, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αναπληρωθεί η τεράστια ζημιά της πανδημίας πριν από το 2023. Υφεση 9% φέτος, σταδιακή και αβέβαιη η ανάκαμψη το...
Χαμένη μια ολόκληρη τετραετία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας