Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξορκίζουν τον ιό για να δουν ανάπτυξη
AP Foto / Jose Luis Magana
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξορκίζουν τον ιό για να δουν ανάπτυξη

  • A-
  • A+
Συγκρατημένη αισιοδοξία για ενδείξεις σταθεροποίησης και επιτάχυνση της οικονομίας το 2020 και 2021 προβλέπει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο διέρρευσε, αν και δεν λείπουν τα καμπανάκια για τις επιπτώσεις που προκαλεί ο κορονoϊός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα.

Οι οικονομικοί ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με το βλέμμα τους καρφωμένο στη μετέωρη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τον κορονοϊό, όμως κάποιοι αντιτείνουν ότι πέρα από την οικονομική ανάπτυξη και το ΑΕΠ υπάρχει και ο… άνθρωπος.

Στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνάντησης που διέρρευσε χθες, υπάρχει η προσδοκία μέτριας επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2021. «Μετά τις ενδείξεις σταθεροποίησης στα τέλη του 2019, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το 2020 και το 2021. Η ανάκαμψη ενισχύεται από τη συνέχιση των χαλαρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και από κάποιες ενδείξεις χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών των 20 χωρών.

Από την άλλη πλευρά όμως, στο ανακοινωθέν υπάρχουν και... καμπανάκια: «Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει αργή και οι πτωτικοί κίνδυνοι επιμένουν, μεταξύ αυτών και όσοι εγείρονται από τις επιπτώσεις που προκαλούν ο κορονοϊός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα».

Καθώς τα θύματα του Covid 19 ξεπέρασαν χθες τις 2.100, οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Πλέον απαισιόδοξη, η εκτίμηση της βρετανικής συμβουλευτικής Oxford Economics που προειδοποίησε προχθές το βράδυ ότι η εξάπλωση του ιού σε περιοχές εκτός της Ασίας θα συρρικνώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 1,3%.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή κατά 1,1 τρισ. δολάρια. Η βρετανική εταιρεία προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει από 6% πέρυσι σε 5,4% φέτος. Αν όμως ο ιός εξαπλωθεί στην Ασία, τότε εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 400 δισ. δολάρια ή 0,5% φέτος. Αν, δε, ο ιός εξαπλωθεί και πέρα από την Ασία και εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,1 τρισ. δολάρια, δηλαδή όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Ινδονησίας, της 16ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποτιμήσεων, μόνο τυχαίες δεν είναι οι προειδοποιήσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χθες, ότι η πιο πιεστική αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σήμερα είναι η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα και μια περισσότερο δριμεία και παρατεταμένη επιβράδυνση. Σε σχετικό paper που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους διαταραχής των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Διόλου τυχαία, η Γκεοργκίεβα κάλεσε υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες του G20 να αναλάβουν δράση.

Φορολογία στο Διαδίκτυο

Από τα άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο του Ριάντ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική στήριξη που υπουργοί και τραπεζίτες καλούνται να παράσχουν στους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες οι οποίοι έχουν προταθεί από τον ΟΟΣΑ και έχουν στόχο τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που φοροαποφεύγουν κραυγαλέα, όπως Alphabet (Google), Facebook, Amazon, Apple.

Η σχετική μνημόνευση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος μιλά για μια «τεχνική συμφωνία» φορολόγησης των εταιρειών ίντερνετ ώς τον Ιούλιο και πολιτική συμφωνία των ηγετών του G20 ώς το τέλος του 2020. Πόσο εφικτό είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από την Ουάσινγκτον, η οποία μέχρι σήμερα δείχνει απροθυμία για τη φορολόγηση των παραπάνω εταιρειών.

Ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και από έκθεση γνωστού think tank που θα υποβληθεί στη σύνοδο και η οποία επισημαίνει ότι ζητήματα όπως η ψυχική υγεία και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κλειδιά για την ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας. Η έκθεση τονίζει ότι πέρα από την οικονομική ανάπτυξη υπάρχει η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση και καλεί όλα τα έθνη να εστιάσουν στην κοινωνική ευημερία και να την αξιοποιήσουν ως βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πολιτικού εξτρεμισμού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάθηκε το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Θα ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. δολάρια το κόστος της πανδημίας ● Σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ε.Ε. και Βρετανία το 60% των απωλειών ● «Πρέπει επειγόντως να βάλουμε χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων», διακηρύσσει Αμερικανός...
Χάθηκε το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ινδία δεν είναι τόσο μακριά... από την Ιρλανδία
Ενώ στην πολυάνθρωπη χώρα της Ασίας 120 εκατ. εμιγκρέδες εργάτες χάνουν τις δουλειές τους λόγω καραντίνας, στην Ιρλανδία η πανδημία έστειλε στην ανεργία 300.000 εργαζόμενους σε δυο εβδομάδες!
Η Ινδία δεν είναι τόσο μακριά... από την Ιρλανδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aετοί και ...μπούφοι στις αγορές
Κάποιοι μεγαλοεπενδυτές πούλησαν έγκαιρα τις μετοχές τους λίγο πριν από το χρηματιστηριακό μακελειό του Μαρτίου και σήμερα έχουν ελάχιστες ζημιές ή ακόμα και σημαντικά κέρδη.
Aετοί και ...μπούφοι στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουνάμι απολύσεων σε όλο τον πλανήτη
Ξεπερασμένη η προ μίας εβδομάδας πρόβλεψη της ILO για αύξηση των ανέργων φέτος παγκοσμίως κατά 25 εκατομμύρια ● Φόβοι για στρατιές δεκάδων εκατομμυρίων ανέργων σε Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη.
Τσουνάμι απολύσεων σε όλο τον πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπόσχεται άφθονα φτηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ χτύπησαν καμπανάκι, το Βερολίνο έδωσε τα ρέστα του, όμως οι αγορές δεν πείστηκαν.
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρίχνουν το «βαρύ πυροβολικό» στη μάχη
Σε δαπάνες που αγγίζουν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους προχωρούν ΗΠΑ και Γερμανία, προκειμένου να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία του κορονοϊού.
Ρίχνουν το «βαρύ πυροβολικό» στη μάχη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας