• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.7°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.9°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.7°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  58%

Τα Νησιά Κεϊμάν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ στη Θάλασσα της Μάγχης, όπως και άλλες υπερπόντιες κτήσεις της Βρετανίας, αποτελούν χρόνια τώρα κάποιους από τους σημαντικότερους προορισμούς μαύρου και αφορολόγητου χρήματος στον πλανήτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Κεϊμάν, η μαύρη λίστα της Ε.Ε. και η... «Σιγκαπούρη του Τάμεση»

 • A-
 • A+
Η επανένταξη των Κεϊμάν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. αποτελεί αναμφίβολα χαστούκι προς τη Βρετανία εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών στη μετά Brexit περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξαναεντάξει -εκτός απροόπτου- τα Νησιά Κεϊμάν στη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το τι θα γίνει με το Χρηματοπιστωτικό Κέντρο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να βάλουν στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τα γνωστά νησιά της Καραϊβικής και αύριο οι υπουργοί Οικονομικών θα επικυρώσουν αυτή τους την απόφαση. Η ένταξη της υπερπόντιας βρετανικής κτήσης στη μαύρη λίστα πριν καλά καλά κλείσουν δύο μόλις εβδομάδες από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί σαφέστατη ένδειξη της απώλειας επιρροής των Βρετανών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ενωσης.

Τα Νησιά Κεϊμάν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ στη Θάλασσα της Μάγχης, όπως και άλλες υπερπόντιες κτήσεις της Βρετανίας, αποτελούν χρόνια τώρα κάποιους από τους σημαντικότερους προορισμούς μαύρου και αφορολόγητου χρήματος στον πλανήτη. Κατάφερναν όμως να ξεφεύγουν από τους αυστηρούς ελέγχους και τις ενδεχόμενες κυρώσεις χάρη στο ισχυρό λόμπι της βρετανικής κυβέρνησης στους κόλπους της Ε.Ε.

Η λειτουργία των κτήσεων αυτών ως παγκόσμιου «πάρκινγκ» του μαύρου και του αφορολόγητου χρήματος δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε το City του Λονδίνου και η βιομηχανία νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που ανθεί σε αυτό. Εκατοντάδες τράπεζες, εταιρείες λογιστών, νομικά γραφεία, εταιρείες ακινήτων, ασφαλιστικές και πολλές άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εδρεύουν εκεί παρέχουν έναντι υψηλών αμοιβών εξειδικευμένες υπηρεσίες ξεπλύματος προς τους απανταχού φοροφυγάδες, μαφιόζους, καταχραστές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών, το σύνολο του παράνομου χρήματος που περνά κάθε χρόνο μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας -πριν καταλήξει στον τελικό του, υπεράκτιο συνήθως, προορισμό- ξεπερνά τα 110 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το δίκτυο των συνεργαζόμενων με αυτό φορολογικών παραδείσων καταγράφηκε πέρυσι από το Tax Justice Network ως μακράν ο μεγαλύτερος κινητήρας της εταιρικής φοροδιαφυγής παγκοσμίως.

Στη σχετική λίστα με τις 10 επικράτειες του κόσμου που έκαναν τα περισσότερα για την αύξηση της επιχειρηματικής φοροδιαφυγής πέρυσι, οι 4 ήταν βρετανικές υπεράκτιες κτήσεις. Τα φορολογικά καθεστώτα αυτών των περιοχών διευκολύνουν υπεράκτιες δομές που προσελκύουν κέρδη χωρίς οικονομική δραστηριότητα.

Η επανένταξη των Κεϊμάν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. αποτελεί αναμφίβολα χαστούκι προς τη Βρετανία εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών στη μετά Brexit περίοδο. Στο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε., που πρόκειται να οριστικοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου, υπάρχει η προσδοκία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει υψηλά πρότυπα φορολογίας όταν η μεταβατική περίοδος λήξει το 2020.

Η εντολή καλεί συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί για τη διατήρηση των προτύπων όσον αφορά την «ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικές αποφάσεις, εκθέσεις οικονομικών αποτελεσμάτων ανά χώρα, πραγματική ιδιοκτησία και πιθανές διασυνοριακές ρυθμίσεις φορολογικού προγραμματισμού».

Διαπραγματεύσεις

Ωστόσο υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να επιδιώξει κατεύθυνση προς το άλλο άκρο, αφήνοντας εντελώς στην άκρη το ευρωπαϊκό μοντέλο και μετασχηματίζοντας το City σε... «Σιγκαπούρη του Τάμεση».

Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης υπάρχουν άλλωστε την ίδια στιγμή αναρίθμητες διψασμένες «Σιγκαπούρες», όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, οι Βαλτικές χώρες, έτοιμες να υποδεχτούν το παράνομο χρήμα. Η μαύρη λίστα της Ε.Ε. άλλωστε πέρα από δυσφήμηση ελάχιστα έχει πονέσει μέχρι στιγμής τους φοροφυγάδες, αφού οι χώρες-μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μέτρα όπως η παρακράτηση φόρων για τα χρήματα που κατευθύνονται προς τις χώρες αυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «λίστα της ντροπής»
Οι μεγάλοι φοροφυγάδες της υφηλίου και οι χώρες που τους βοηθούν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων -που επί δύο χρόνια η Ε.Ε. ετοίμαζε- τελικά μόνο μαύρη δεν είναι....
Η «λίστα της ντροπής»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν μόνες τους τα μάτια τους
Από το 2006 έως το 2017 εταιρείες οι οποίες έχουν βάση φορολογικούς παράδεισους κέρδισαν πάνω από το 5% της αξίας των κρατικών συμβάσεων που παραχώρησαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό...
Βγάζουν μόνες τους τα μάτια τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους
Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος της ΕΤΕ -του μεγαλύτερου πολυμερούς πιστωτή παγκοσμίως- περιλαμβάνονται σε έκθεση του συνασπισμού αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ Counter Balance, και αφορούν επενδυτικά...
Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παθητικοί επενδυτές σε φορολογικούς παραδείσους
O τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος και οι Βρετανοί δούκες του Westminster, δισεκατομμυριούχοι δωρητές των πολιτικών κομμάτων στις...
Παθητικοί επενδυτές σε φορολογικούς παραδείσους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν... offshore
Κόλαφο για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη αποτελεί η νέα έρευνα -που βγαίνει σταδιακά από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα- για τον κρυμμένο πλούτο των πλουσίων στους φορολογικούς παραδείσους....
Επιμένουν... offshore
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
Η πανδημία έχει αποκαλύψει το σημαντικό κόστος της μετατροπής της φορολογικής πολιτικής σε εργαλείο ανοχής των φοροφυγάδων, αντί προστασίας της ευημερίας των ανθρώπων.
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας