• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.2°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.3°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 16.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 17.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  86%
AP Photo/Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναπτυξιακή... εγκράτεια Ε.Ε. και ευρωζώνη

 • A-
 • A+
Νέα πηγή αβεβαιότητας ο κορονοϊός, παραμένει απρόβλεπτη η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Συστάσεις στο Βερολίνο να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητές του.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της σταθερής και συγκρατημένης ανάπτυξης, ενώ η ευρωζώνη βιώνει τη μεγαλύτερη περίοδο διαρκούς ανάπτυξης από την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος το 1999, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα παραμείνει σταθερή στο 1,2% το 2020 και το 2021. Για την Ε.Ε. συνολικά, η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει οριακά στο 1,4% το 2020 και το 2021, έναντι 1,5% το 2019.

Επενδύσεις

Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2020 εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στη Μάλτα (4%) και ακολουθούν η Ιρλανδία (3,6%) και η Κύπρος (2,8%). Στη Γαλλία, θα κυμανθεί στο 1,1%, στην Ολλανδία 1,3% και στη Γερμανία 1,1%.

Για τη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας βρίσκονται πάλι στην κορυφή, ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό περιθώριο και γενικά τις δημοσιονομικές δυνατότητές της για επενδύσεις. Μια σύσταση που το Βερολίνο αγνοεί επιδεικτικά εδώ και χρόνια. Οι κοινοτικοί κανόνες δεν είναι οι ίδιοι για όλους.

Ο Ιταλός επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι αρνητικός για την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως στον τουρισμό και τις μεταφορές. Απέφυγε, όμως, να προβεί σε περαιτέρω προβλέψεις διότι, όπως είπε, ο αντίκτυπος εξαρτάται από τη διάρκεια και την έκταση της επιδημίας.

Σχετικά με το Brexit ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ενθαρρυντικές εξελίξεις όσον αφορά τη μείωση των εμπορικών εντάσεων και την αποφυγή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία. Ωστόσο εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντική πολιτική αβεβαιότητα, η οποία είναι απειλητική για τον τομέα της μεταποίησης».

Απασχόληση

Το εξωτερικό περιβάλλον, λοιπόν, παραμένει προβληματικό, σύμφωνα με τον Π. Τζεντιλόνι. Ωστόσο, «η συνεχιζόμενη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η ισχυρή αύξηση των μισθών και το μείγμα πολιτικών στήριξης αναμένεται να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να διατηρήσει πορεία συγκρατημένης ανάπτυξης». Επίσης, «η ιδιωτική κατανάλωση και οι ιδιωτικές επενδύσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη». Ως προς τις δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις μεταφορές και τις ψηφιακές υποδομές, «αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε ορισμένα κράτη-μέλη».

Οι κίνδυνοι; Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορισμένοι κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων έχουν ατονήσει, αλλά έχουν εμφανιστεί νέοι. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η αποκαλούμενη «πρώτη φάση», έχει συμβάλει στη μείωση των κινδύνων δυσμενέστερων εξελίξεων. Ωστόσο, ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας που περιβάλλει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την ευρύτερη ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος.

Επίσης, οι κοινωνικές αναταραχές στη Λατινική Αμερική απειλούν με εκτροχιασμό την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν προτείνει 167,8 δισ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό για την Ε.Ε.
Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους 167,8 δισ. ευρώ για το 2022, ο οποίος θα συμπληρωθεί με επιχορηγήσεις ύψους 143,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.
Η Κομισιόν προτείνει 167,8 δισ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό για την Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
Ικανοποιητικά παρουσιάζονται τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Αβεβαιότητα προκαλούν οι εντάσεις στον τομέα του διεθνούς εμπορίου
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιγοψήνει την Ευρώπη, εφ’ όλης της ύλης
Σε διάλογο κουφών εξελίχθηκαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η Ουάσινγκτον έχει ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια...
Σιγοψήνει την Ευρώπη, εφ’ όλης της ύλης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. προ των θυρών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την Ε.Ε. με εμπορικό πόλεμο υιοθετώντας περιοριστικά μέτρα κατά των ευρωπαϊκών εξαγωγών και οι Βρυξέλλες απαντούν ότι είναι έτοιμες να ανταποδώσουν με το ίδιο...
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. προ των θυρών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκρατημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για τη ζώνη του ευρώ και 1,6% για την Ε.Ε., αλλά και εμπόδια στην ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί με...
Συγκρατημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΤΙΡ: θολό το τοπίο
​Σε ναυάγιο οδηγούνται για φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου. Μετά τη «φιτιλιά» του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ότι οι...
ΤΤΙΡ: θολό το τοπίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας