• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.7°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 21.5°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκρηξη «πυραμίδων»

 • A-
 • A+
Συνολικά 237 «αεροπλανάκια» πέρυσι στη Ρωσία ● Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι 55 ήταν διαδικτυακές εταιρείες, άλλες 88 λειτουργούσαν με μορφή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, 39 λειτουργούσαν με ταμπέλα πιστωτικών συνεταιρισμών καταναλωτών και οι υπόλοιπες 21 ως απλοί καταναλωτικοί συνεταιρισμοί.

Περίπου 4.000 χρόνια από την εποχή των Φαραώ, οι πυραμίδες... ξαναχτίζονται, όχι ως τάφοι, αλλά πλέον ως σχήμα εξαπάτησης. Οχι μία, ούτε δύο, ούτε δέκα, αλλά 237 επενδυτικές πυραμίδες -1,4 φορές περισσότερες από το 2018 (...μόλις 168)- αποκάλυψε πέρυσι στη Ρωσία η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι πυραμίδες ή σχήματα Ponzi ή «αεροπλανάκια» είναι επενδυτικές εταιρείες-μαϊμού που προσελκύουν συνήθως αδαείς επενδυτές υποσχόμενες εξωφρενικά υψηλές αποδόσεις. Μέχρι να καταρρεύσουν, πληρώνουν κέρδη στους παλαιότερους επενδυτές με τα κεφάλαια που εισάγουν σε αυτές οι νεότεροι. Οι εγκέφαλοί τους πείθουν τα θύματά τους ότι τα κέρδη της πυραμίδας προέρχονται από υψηλής απόδοσης επενδύσεις, trading, υπεράκτιες επενδύσεις ή άλλες δραστηριότητες και όχι πάντως από τα χρήματα που βάζουν οι μεταγενέστεροι επενδυτές. Οταν όμως τελειώσουν οι νέοι επενδυτές, τότε τα σχήματα αυτά καταρρέουν και ο... κοσμάκης κλαίει τα λεφτά του.

Η απάτη πήρε το όνομά της από τον Ιταλοαμερικανό Τσαρλς Πόντζι, ο οποίος στα χρόνια της αμερικανικής χρηματιστηριακής φούσκας του 1920 υποσχόταν μέσα από το επενδυτικό του σχήμα στα θύματά του κέρδη 100% μέσα σε ένα τρίμηνο. Η «τεχνική» του ωστόσο είχε χρησιμοποιηθεί και στον 19ο αιώνα από τις Αντέλ Σπίτζεντερ στη Γερμανία και Σάρα Χόουι στις ΗΠΑ, οι οποίες μέσω σχημάτων καταθέσεων ρήμαζαν καταθέσεις γυναικών.

Η ματσαράγκα επανήλθε δριμύτερη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στην Ανατολική Ευρώπη, όταν εκατομμύρια απελπισμένοι αναζητούσαν ένα στήριγμα. Τα τελευταία χρόνια, με την καθιέρωση του Ιντερνετ στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την έλευση των κρυπτονομισμάτων, η απάτη εκσυγχρονίστηκε. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από τις πυραμίδες που αποκαλύφθηκαν πέρυσι οι 55 ήταν διαδικτυακές εταιρείες. Αλλες 88 ήταν με μορφή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, 39 λειτουργούσαν με ταμπέλα των πιστωτικών συνεταιρισμών καταναλωτών, ενώ 21 με τη μορφή απλών συνεταιρισμών καταναλωτών.

Ενα από τα σημαντικότερα «αεροπλανάκια» που ανακάλυψε η ρωσική κεντρική τράπεζα την τελευταία διετία ήταν και η Cashberry. Το σχήμα, χρησιμοποιώντας επιθετική διαφήμιση σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας, υποσχόταν στα θύματά του ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις από τις επενδύσεις σε νομίσματα και κρυπτονομίσματα. Αξιοποιώντας μεθόδους επιθετικού μάρκετινγκ σε MME και social media, η Cashberry υποσχόταν αποδόσεις έως και 550%. Επί της ουσίας όμως η εταιρεία δεν είχε καμία πραγματική οικονομική δραστηριότητα ή νομιμότητα. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές πυραμίδες της ιστορίας ήταν ρωσική ΜΜΜ.

Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις η ΜΜΜ ήταν υπεύθυνη για την απώλεια των αποταμιεύσεων 5-10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιδρύθηκε το 1989 από τον ελληνικής καταγωγής Σεργκέι Μαυροντί ή Μαυροδή και «στα ντουζένια» της στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 (όταν ο Μπορίς Γέλτσιν «χάριζε» τα ασημικά της Σοβιετικής Ενωσης) τα χαρτονομίσματα που έρρεαν στα ταμεία της γέμιζαν δωμάτια πολυκατοικιών. Προσείλκυε τους επενδυτές της με ακραία επιθετική διαφήμιση στην τηλεόραση υποσχόμενη αποδόσεις έως και... 3.000%.

Η κομπίνα της ΜΜΜ αποκαλύφθηκε το 1994 και η ίδια έκλεισε το 1997 ενώ ο Μαυροδής μπήκε στη φυλακή για 4 χρόνια. Δεν... πέθανε όμως οριστικά. Αναγεννήθηκε ως... Global, αρπάζοντας τα λεφτά των Αφρικανών επενδυτών από τη Ζιμπάμπουε, τη Ν. Αφρική, τη Νιγηρία και μερικές ακόμη χώρες της Ανατ. Αφρικής την προηγούμενη δεκαετία. Ο Μαυροδής πέθανε το 2018 σε ηλικία μόλις 63 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν λύτρα 70 εκατ.$ από την Kaseya
Λύτρα εβδομήντα εκατ. δολαρίων ζητούν οι χάκερ που επιτέθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Kaseya και μπλόκαραν τα δεδομένα εκατοντάδων επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο με...
Ζητούν λύτρα 70 εκατ.$ από την Kaseya
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
Εάν οι παγκόσμιοι κανόνες επέτρεπαν τη δίκαιη φορολόγηση των Facebook, Google και Microsoft, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Μπανγκλαντές θα μπορούσαν να καλύψουν σε μια τριετία τις...
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό «μαγειρείο»
Σε μαγείρεμα ισολογισμών προέβαινε όπως όλα δείχνουν η γερμανική εταιρεία υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Μυστηριώδη κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, είναι πολύ πιθανό...
Γερμανικό «μαγειρείο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν τους εργαζομένους τους.
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του γνωστού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η αποκλειστική ιστορία που δημοσίευσε πρόσφατα ο βρετανικός Guardian εξηγεί...
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
​Mπορεί μια εταιρεία να αξίζει ένα τρισ. δολάρια; Ναι, λένε οι αγορές, αρκεί αυτή να είναι η Apple. Πάντως, η Αpple αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες του πλανήτη, με το μεγαλύτερο...
Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας