Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι έφηβοι κέρδισαν το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Ο 16χρονος Salvador Gómez-Colón από το Πόρτο Ρίκο, η 17χρονη Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και η 18χρονη ακτιβίστρια Natasha Wang Mwansa από τη Ζάμπια έκλεψαν την παράσταση στο Νταβός

AP Photo / Markus Schreiber
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι έφηβοι κέρδισαν το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

  • A-
  • A+

Ενας ψεύτης πλανητάρχης και μια δεκαεπτάχρονη ακτιβίστρια διασταύρωσαν τα ξίφη τους, χθες, στο Νταβός, για την κλιματική αλλαγή, με τις εντυπώσεις να κερδίζει μακράν η δεύτερη, την ουσία όμως ανέδειξαν δύο μελέτες.

Την παράσταση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκίνησε χθες στο Νταβός της Ελβετίας, έκλεψαν αναμφίβολα οι έφηβοι ακτιβιστές που μάχονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς έδειξαν πολύ πιο συνειδητοί και ώριμοι από τις γερασμένες, χορτασμένες και προσκολλημένες στο κυνήγι της εξουσίας και χρήματος πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη.

Με επικεφαλής τη γνωστή Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέδειξαν την ώρα μηδέν για τον πλανήτη και κάλεσαν τις κυβερνήσεις στην άμεση λήψη μέτρων για την οριστική απομάκρυνση από την οικονομία των υδρογονανθράκων.

«Το σπίτι μας έχει πιάσει φωτιά», προειδοποίησε η Τούνμπεργκ ζητώντας από τους παγκόσμιους ηγέτες να δείξουν σοβαρότητα για την κλιματική αλλαγή, ακούγοντας την επιστήμη και ενεργώντας για το καλό των παιδιών τους.

Ο 16χρονος Salvador Gómez-Colón από το Πόρτο Ρίκο τόνισε από την πλευρά του ότι οι νέοι έχουν βαρεθεί τις υποσχέσεις που δεν τηρούνται. «Οι νέοι δεν θα περιμένουν 5, 10, 20 χρόνια για να δουν την αλλαγή. Δεν είμαστε το μέλλον, είμαστε το παρόν… και ενεργούμε τώρα», είπε ο 16χρονος, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Η 18χρονη ακτιβίστρια Natasha Wang Mwansa από τη Ζάμπια, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, προειδοποίησε τις ελίτ ότι οι νέοι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τον κόσμο: «Η παλιά γενιά έχει εμπειρία αλλά εμείς έχουμε ιδέες και ενέργεια», τόνισε χθες το πρωί στο νεότερο πάνελ συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Νταβός.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «προφήτες της δυστυχίας» και «προβλέψεις Αποκάλυψης», ενώ το μόνο που υποσχέθηκε για το κλίμα ήταν η συμμετοχή των ΗΠΑ στην περσινή πρόταση της WWF για φύτεμα 1 τρισεκατομμυρίου δέντρων στον πλανήτη την επόμενη δεκαετία. Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Τούνμπεργκ: «Η φύτευση δέντρων είναι καλή, αλλά δεν αρκεί».

Η Greenpeace, από την πλευρά της, χαρακτήρισε εκπληκτική την αδυναμία του πλανητάρχη να καταλάβει τον κίνδυνο που έχει για τους Αμερικανούς η αλλαγή του κλίματος. «Αναδεικνύει το επίπεδο άρνησης και την κατάληψη της κυβέρνησής του από τις βιομηχανίες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ παιάνισε από τις Αλπεις υπέρ των οικονομικών επιτευγμάτων της προεδρικής του θητείας, διανθίζοντάς τα, όμως, με αρκετά ψέματα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τρομακτικές εμπορικές συμφωνίες, για εκρηκτική ανάπτυξη της Αμερικής, που όμοια της δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης, για νίκες και άνθηση της κερδοφορίας και της ευημερίας των Αμερικανών, για μείωση των ανισοτήτων.

Τα παραμύθια του Τραμπ έβγαλαν έξω από τα ρούχα του ακόμη και τον ήπιο σχετικά νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. «Η έρευνα δείχνει ότι ο Τραμπ λέει συνήθως 5-6 ψέματα τη μέρα. Σήμερα, τα ξεπέρασε κατά πολύ», είπε ο Στίγκλιτς, παρατηρώντας ότι, σε αντίθεση με όσα είπε ο πρόεδρος, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα επί Ομπάμα, η ανισότητα αυξήθηκε, ενώ το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών μειώνεται κάθε χρόνο από τότε που ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει τα ηνία των ΗΠΑ.

Ορυκτά κέρδη...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ υποσχέθηκε να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στην πρόταση της WWF για φύτεμα 1 τρισεκατομμυρίου δέντρων στον πλανήτη την επόμενη δεκαετία

AP Photo / Evan Vucci

Οι μεγάλες αλήθειες, ωστόσο, ακούστηκαν χθες στο Νταβός από την Greenpeace και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η πρώτη, με σχετική της μελέτη της, ανέδειξε την υποκρισία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, που, ενώ δηλώνει από τη μια πλευρά -μέσω των ανώτερων στελεχών του που βρίσκονται κάθε χρόνο στα πάνελ του Νταβός- ότι θέλει να σώσει τον κόσμο, στην ουσία τον δολοφονεί για χάρη της βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας του.

Η μελέτη της Greenpeace αποκάλυψε ότι, από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (το 2015), συνολικά 24 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη έχουν χρηματοδοτήσει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων με πάνω από 1,4 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο με συνολικό πλούτο των 3,8 δισ. φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου. Το 1 τρισ. δολάρια από αυτό το ποσό αποτελεί άνοιγμα μόνο 10 εξ αυτών των τραπεζών (JP Morgan, Citi, Bank of America, RBC, Barclays, MUFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho, Morgan Stanely).

Στη στήριξη που παρέχουν οι τράπεζες προς τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται δάνεια, αγορές ομολόγων, εκδόσεις μετοχών και άμεσες επενδύσεις. Βασικοί οικονομικοί σύμμαχοι των ρυπογόνων βιομηχανιών, όμως, δεν είναι μόνο οι τράπεζες, αλλά και κάποιες από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου (AIG, Lloyds, Prudential, Sompo, Tokyo Marine), όπως και συνταξιοδοτικά ταμεία - κολοσσοί, που επίσης συχνάζουν εδώ και χρόνια στο Νταβός.

Τρία εκ των συνταξιοδοτικών ταμείων (Ontario Teacher’s Pension Plan, Canada Pension Plan Investment Board και Pension Danmarka) φέρονται μάλιστα να έχουν ανοίγματα τουλάχιστον 26 δισ. δολαρίων σε Shell, Chevron, Exxon και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Ανισότητα

Τα μέτρα ασφαλείας στο ετήσιο συνέδριο του Νταβός της Ελβετίας είναι... στρατιωτικού επιπέδου

AP Photo / Markus Schreiber

Η δεύτερη μελέτη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, την υπολειτουργία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας και τον ρόλο της στη φτώχεια και την οικονομική ανισότητα.

Η μελέτη διαπιστώνει συγκεκριμένα ότι περίπου μισό δισ. άνθρωποι αδυνατούν να έχουν μια επαρκώς πληρωμένη εργασία, η οποία να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες, ή πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα την παγίδευσή τους στη φτώχεια και την εκτόξευση της ανισότητας στα ύψη.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν συγκεκριμένα ότι το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά είναι επί της ουσίας πολύ μεγαλύτερο από τα 188 εκατ. ανέργους που καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2019. Στους τελευταίους θα πρέπει να προστεθούν, σύμφωνα με τη μελέτη, 165 εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν μεν δουλειά, αλλά θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες πληρωμένες ώρες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Επίσης, άλλοι 120 εκατ. άνθρωποι που δεν αναζητούν ενεργά εργασία ή δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, λόγω της ατομικής τους κατάστασης. Με άλλα λόγια, σε έναν πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων και 3,3 δισ. απασχολούμενων παγκοσμίως, 473 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε αμειβόμενη εργασία ή την ευκαιρία να εργαστούν τις ώρες που επιθυμούν.

 


 

 


 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόντρα» ΗΠΑ - Κίνας για τον προστατευτισμό
Για την «ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ» μίλησε ο Τραμπ, δίνοντας τα εύσημα στον... εαυτό του, τη στιγμή που ο Κινέζος αντιπρόεδρος υπερασπιζόταν την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Ουδεμία αναφορά Τραμπ στις...
«Κόντρα» ΗΠΑ - Κίνας για τον προστατευτισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαρισαϊσμός για το κλίμα
Χορηγός γνωστών οργανώσεων που απορρίπτουν την κλιματική αλλαγή και μάχονται για την κατάργηση της περιβαλλοντικής είναι η Google, παρά τα όσα αντίθετα διαμηνύει δημοσίως.
Φαρισαϊσμός για το κλίμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια ή παραμύθια;
Το εντυπωσιακό νούμερο της αύξησης του ΑΕΠ κατά 33,1% στο γ' τρίμηνο του 2020 που επιλέχθηκε να προβληθεί σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.
Πανηγύρια ή παραμύθια;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμύθια της Χαλιμάς ο πόλεμος Τραμπ-Κίνας
Επί 4 χρόνια «παραμύθιαζε» τον πλανήτη με τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, απαιτώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την επικράτεια της ασιατικής χώρας και βυθίζοντας το διεθνές...
Παραμύθια της Χαλιμάς ο πόλεμος Τραμπ-Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με ουρά σε φίλους του Τραμπ
Ευκαιρία για αρπαχτή και χρηματιστηριακά κέρδη με ουρά προσέφερε η κυβέρνηση Τραμπ σε φίλους της τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν η πανδημία του κορονοϊού χτυπήσει τις ΗΠΑ.
Κέρδη με ουρά σε φίλους του Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας