• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.1°C
  0 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.4°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.1°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 23.5°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 25.2°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.8°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  50%
AP PHOTO / NG HAN GUAN
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 29 ετών κατέγραψε πέρσι η Κίνα, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ και κυρίως η εξασθένηση της εγχώριας κατανάλωσης αφαίρεσαν πόντους από την οικονομική επέκταση της πολυάνθρωπης χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η κινεζική στατιστική υπηρεσία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σημείωσε το 2019 ρυθμό ανάπτυξης 6,1% έναντι 6,6% το 2018. Ο ρυθμός αυτός, αν και πανίσχυρος για τα παγκόσμια στάνταρ, θεωρείται σχετικά χαμηλός για την Κίνα.

Η ασιατική οικονομία έτρεξε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ το 2007, ένα χρόνο πριν από το παγκόσμιο κραχ, χτύπησε... 14,7%.

Το περσινό 6,1%, αν και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1990, ήταν πάντως μέσα στο εύρος των προβλέψεων (6%-6,5%) της κινεζικής κυβέρνησης, που στη χθεσινή της σχετική ανακοίνωση παραδέχτηκε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «πτωτικές πιέσεις, πηγές αστάθειας και αυξημένους κινδύνους από το εξωτερικό».

Οι Κινέζοι εξαγωγείς χτυπήθηκαν σημαντικά από τους δασμούς του Τραμπ. Ομως τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία προκάλεσαν η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και η χαμηλότερη κατανάλωση από τα νοικοκυριά. Στριμωγμένα από τον εμπορικό πόλεμο και τις απώλειες θέσεων εργασίας τα τελευταία αυτά μείωσαν τις μεγάλες αγορές τους.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο κατά 9,6%, ενώ η άνοδος των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε.

Από την άλλη πλευρά η αφρικανική πανώλη που έπληξε την παραγωγή και προσφορά του βασικού είδους κρέατος που καταναλώνεται στην Κίνα, του χοιρινού, εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη.

Στη διάρκεια του 2019 το κόστος του χοιρινού αυξήθηκε κατά 42,5% εκτοξεύοντας το συνολικό επίπεδο των τιμών των τροφίμων στο 7%, επίπεδο υπερδιπλάσιο από τον στόχο που είχε η κυβέρνηση (3%).

Στον αντίποδα, παρά τον εμπορικό πόλεμο και τη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση, οι κινεζικές εξαγωγές κατάφεραν να κλείσουν το 2019 με μικρή άνοδο 0,5%.

Η άνοδος οφειλόταν στην επιτυχημένη προσπάθεια των εξαγωγέων και των βιομηχάνων της Κίνας να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε άλλες αγορές εκτός ΗΠΑ. Κατάφεραν έτσι να επιτύχουν διψήφια αύξηση των εξαγωγών τους σε Γαλλία, Καναδά και άλλες οικονομίες.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι η συνέχεια. Οι γνώμες διίστανται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιοι αναλυτές του ιδιωτικού τομέα προβλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση το 2020 και υποχώρηση της ανάπτυξης κάτω από το 6%.

Αντίθετα κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η οικονομία θα αντέξει υποβοηθούμενη και από την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπογράφτηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις στις κινεζικές εξαγωγές και θα ενισχύσει το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει βασικό στόχο της εδώ και κάποια χρόνια την επίτευξη μιας χαμηλότερης αλλά περισσότερο διαχειρίσιμης και αδιάκοπης οικονομικής ανάπτυξης. Η διαμάχη της με την Ουάσινγκτον την υποχρέωσε σε αύξηση των δημοσίων δαπανών και λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας χαμήλωσε επανειλημμένα τα μαξιλάρια των αποθεματικών που οφείλουν να διακρατούν οι τράπεζες και τα κόστη δανεισμού σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τον νέο πλούτο της Κίνας. Κάποια τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 6,9% με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων 9 μηνών, οι λιανικές πωλήσεις κατά 8% ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,4% στο σύνολο του 2019.

Από την άλλη πλευρά κάποιες ενδείξεις παγώματος της εγχώριας αγοράς στέγης και χαμηλότερων επενδύσεων στις υποδομές τροφοδοτούν ανησυχίες για την εγχώρια δυναμική της οικονομίας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα
Η συνεχής επιβράδυνση σηματοδοτεί απώλεια μομέντουμ στην οικονομία και ενισχύει τις προβλέψεις αρκετών οικονομικών αναλυτών ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα τόνωσης της εγχώριας κατανάλωσης.
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γελάνε στην Κίνα με τα σχόλια Τραμπ για την ανάπτυξη
Με αρκετή δόση ειρωνείας απάντησε το Πεκίνο στους προχθεσινούς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι η επιβράδυνση της οικονομίας εξαναγκάζει την κινεζική κυβέρνηση να έλθει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Γελάνε στην Κίνα με τα σχόλια Τραμπ για την ανάπτυξη
Οικονομική ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Στους τελευταίους μήνες του 2018 αλλά και τους δύο πρώτους του 2019, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και λοιπές μεγάλες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν συγχρονισμένα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερους σε σχέση με...
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απροσδόκητη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας
Η κινεζική οικονομία κατέβασε ταχύτητα τον προηγούμενο μήνα και αυτό ίσως αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια τόσο για τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και για τις χώρες που παράγουν πρώτες...
Απροσδόκητη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: στο 3,8% χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη
Χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένει για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι την ίδια στιγμή ανεβάζει τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία.
ΔΝΤ: στο 3,8% χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας