• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.2°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.6°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  90%
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πέταξαν» 24% οι αγορές το 2019

 • A-
 • A+
Η αύξηση των τοποθετήσεων σε χρυσό παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων σε αξίες υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, υποδεικνύει ότι μια μεγάλη μερίδα των επενδυτών θεωρεί πως το περιβάλλον παραμένει σε μεγάλο βαθμό εύθραυστο ● Η επιστροφή των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί και την επιστροφή στην... κανονικότητα.

Τις καλύτερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008-2009 κατέγραψαν πέρσι τα χρηματιστήρια του πλανήτη, αγνοώντας τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την επιβράδυνση όλων σχεδόν των μεγάλων οικονομιών της υφηλίου. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Index έκλεισε προχθές το 2019 με κέρδη 24%, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοσή του από το 2009, παίρνοντας ώθηση από τη μεγάλη άνοδο των μετοχών των μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τη σημαντική ανάκαμψη των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης και της Ασίας.

Η άνοδος αυτή επιτεύχθηκε παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και των άλλων διεθνών οργανισμών για διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας στα χειρότερα επίπεδα από την προ δεκαετίας Μεγάλη Υφεση.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε 3 φορές στη διάρκεια του έτους τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2019 και του 2020, ενώ περιέβαλλε τις μέτριες εκτιμήσεις του για τα επόμενα έτη με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Προειδοποίησε για τη συρρίκνωση του «οπλοστασίου» των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης και τις επιπτώσεις του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ο Ντόναλτ Τραμπ –ο αρχιτέκτονας του πολέμου αυτού– ανακοίνωσε πάντως την περασμένη Τρίτη, τελευταία μέρα του 2019, ακριβή ημερομηνία (15 Ιανουαρίου) της υπογραφής εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης με την Κίνα στον Λευκό Οίκο. Αρκετοί επενδυτές σπεύδουν έτσι να προεξοφλήσουν περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του 2020, που αποτελεί και έτος εκλογών για τις ΗΠΑ.

Πάντως στη Wall Street ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 22% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2017, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών S&P 500 εκτοξεύτηκε 28,9% υψηλότερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 2013. Ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας, παίρνοντας ώθηση από τους τίτλους των Facebook, Google, Amazon και λοιπών κολοσσών του είδους, «πέταξε» 35,24% υψηλότερα καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6 ετών.

H άνοδος τoυ αμερικανικού χρηματιστηρίου αντικατοπτρίζει τόσο την αισιοδοξία των επενδυτών για την εξομάλυνση των εμπορικών διενέξεων όσο και την ικανοποίησή τους από τη χαλαρή οικονομική πολιτική της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.

Υπεραποδόσεις και στην Ευρώπη

Ανάλογες υπεραποδόσεις κατέγραψαν πάντως πέρσι και τα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Τόσο ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης όσο και CAC στο Παρίσι σημείωσαν άνοδο 25%, ενώ μακράν κορυφαίο όλων στην Ευρώπη αναδείχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το 2019 με κέρδη περίπου 50% –στις 916 μονάδες– αντικατοπτρίζοντας την επιστροφή των επενδυτών μετά την ολοκλήρωση προγραμμάτων στήριξης τον Αύγουστο του 2018 αλλά και την επικράτηση της φίλιας προς τις αγορές Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του περσινού Ιουλίου.

Η επιστροφή των επενδυτών σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί, όμως, και την επιστροφή στην... κανονικότητα. Πίσω στο 2007, περίπου έναν χρόνο πριν από το παγκόσμιο κραχ, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ήταν πάνω από τις 5.200 μονάδες, σε υπερπενταπλάσια επίπεδα από τα σημερινά, ενώ ακόμη και το 2010 –όταν η Ελλάδα πρωτόμπαινε στον φαύλο κύκλο των μνημονίων– το Χρηματιστήριο βρισκόταν πάνω από τις 2.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Ελλάδα οι δύο αμέσως καλύτερες σε επιδόσεις αγορές της Ευρώπης πέρσι ήταν η Ρωσία (+29% το Χρηματιστήριο της Μόσχας) και η Ιταλία (+28% το Χρηματιστήριο της Ρώμης). Και οι δύο αγορές εμφανίζουν, όπως και η χώρα μας (λόγω πολιτικής αστάθειας, υπερβολικής εξάρτησης από τα εμπορεύματα, οικονομικής μεταβλητότητας), μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

Και αυτό υποδεικνύει ότι αρκετοί από τους επενδυτές εισέρχονται πιθανότατα σε αυτές τις αγορές και οδηγούν τους δείκτες τους στα ύψη προσελκυόμενοι κυρίως από μεγάλες δυνατότητες εξαγωγής υψηλών αποδόσεων σε αυτήν τη χρονική περίοδο και με διάθεση να κερδοσκοπήσουν γρήγορα παρά με διάθεση μιας μακροπρόθεσμης παραμονής σε αυτές.

Της εκτόξευσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν διέλαθε πάντως ούτε η Βρετανία, που εδώ και τρία χρόνια βιώνει τεράστια αστάθεια λόγω του Brexit. Ο δείκτης FTSE 100 –χάρη στις μαζικές εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τις τελευταίες εβδομάδες του έτους μετά τις εκλογές και τη νίκη του Μπορίς Τζόνσον– έκλεισε το 2019 με άνοδο 12%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών.

Και στην Ασία, όμως, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε κέρδη 18%, ωθούμενος από την προοπτική νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση Αμπε, ενώ στην Κίνα o δείκτης CSI 300 πέταξε 36% υψηλότερα καθώς το Πεκίνο μείωσε το κόστος δανεισμού και αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για υποδομές.

Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η άνοδος του χρυσού, η τιμή του οποίου έφτασε τα 1.525 δολάρια η ουγκιά καταγράφοντας ετήσια κέρδη 25%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο στα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός το οποίο γεννά δεύτερες σκέψεις.

Ο χρυσός αποτελεί συνήθως το ασφαλές επενδυτικό λιμάνι σε περιόδους κρίσεων και ελκύει επενδυτές όταν αυτοί απομακρύνονται από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου (και υψηλότερων αποδόσεων). Το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις σε αυτόν αυξάνονται σήμερα, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι επενδύσεις σε αξίες υψηλότερου ρίσκου όπως οι μετοχές, υποδεικνύει ότι μια μεγάλη μερίδα των επενδυτών θεωρεί πως το περιβάλλον παραμένει σε μεγάλο βαθμό εύθραυστο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεγάλη «αρπαχτή» της κρίσης
Ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχαναν τη δουλειά τους, η παγκόσμια ελίτ του πλούτου άρπαζε μια ακόμη ευκαιρία προκειμένου να βγάλει κέρδη και να αυξήσει την ήδη τεράστια περιουσία της.
Η μεγάλη «αρπαχτή» της κρίσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρενάκι του τρόμου οι αγορές
Οι αγορές συνέχισαν και χθες την τρελή κούρσα τους με το «τρενάκι του τρόμου», καθώς τα πρώτα λουκέτα έκαναν την εμφάνισή τους στις αερομεταφορές και οι προβλέψεις για ύφεση συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό.
Τρενάκι του τρόμου οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιμορραγούν οι αγορές
To ξεπούλημα των μετοχών στις διεθνείς αγορές ανακόπηκε κάπως χθες, όμως η εξάπλωση του κορονοϊού και οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό.
Αιμορραγούν οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS για πτώση στις αγορές
Κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προτρέπουν τους πελάτες τους να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές λόγω των κινδύνων από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
SOS για πτώση στις αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας