Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ντεμπούτο Λαγκάρντ στην ΕΚΤ με αναθεώρηση στρατηγικής

Η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να αποδείξει το μεγαλύτερο της, προσόν δηλαδή τη διπλωματία, και να συγκεράσει τις αντικρουόμενες θέσεις μεταξύ των «γερακιών και των περιστεριών» της ΕΚΤ

AP PHOTO / MICHAEL PROBST
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ντεμπούτο Λαγκάρντ στην ΕΚΤ με αναθεώρηση στρατηγικής

  • A-
  • A+

Στα βαθιά βουτά η Κριστίν Λαγκάρντ μεθαύριο, στην πρώτη μετά την εκλογή της στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Με θητεία ενός μόλις μηνός, η Γαλλίδα θα κληθεί να διαχειριστεί μια από τις σημαντικότερες ίσως στιγμές της κεντρικής τράπεζας του ευρώ, την προετοιμασία και παρουσίαση της δεύτερης ανασκόπησης -και ενδεχομένως αναθεώρησης- της στρατηγικής της στην 20ετή της ιστορία.

Διαδικασία που, όπως αναμένεται, θα τροφοδοτήσει έναν κύκλο καυτών διαδοχικών συζητήσεων για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ειδικά κάποιες από τις αποφάσεις που έχουν διχάσει το δ.σ. αυτής, όπως τα αρνητικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση.

Η Λαγκάρντ υποσχέθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ανασκόπηση θα καθοδηγείται από δύο αρχές, «την εξονυχιστική ανάλυση και το ανοικτό μυαλό».

Ενα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που αναμένεται να εξεταστούν είναι το πώς η ΕΚΤ καθορίζει τη βασική της αποστολή, δηλαδή τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Το 2003, στην τελευταία ανασκόπηση της στρατηγικής της, η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για τον πληθωρισμό από 0%-2% σε «χαμηλότερο αλλά κοντά στο 2%».

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει εδώ και κάποια χρόνια επίμονα πιο χαμηλός, κοντά στο 1%, τροφοδοτώντας επικρίσεις για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της ΕΚΤ, διαφορετικές ερμηνείες, αλλά και προτάσεις.

Η ανασκόπηση ενδεχομένως να απαιτήσει περισσότερη έρευνα για τις αιτίες του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί το αν αυτός αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο κυκλικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων παραγόντων, όπως για παράδειγμα η επέκταση της gig economy, η συρρίκνωση των εργασιακών αμοιβών λόγω παγκοσμιοποίησης, διάφορα πολιτικά σοκ, όπως ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υποστήριξε πρόσφατα ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα πρέπει να είναι συμμετρικός, αποτυπώνοντας ανησυχία τόσο για τα πολύ χαμηλά επίπεδα όσο και τα πολύ υψηλά επίπεδα τιμών. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας του, τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα πρέπει να αλλάξει –μεταξύ 1,5% και 2,5%– ή να υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την επίτευξή του.

Ο γνωστός μας πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, τάσσεται υπέρ της αύξησης του στόχου στο 4%, θεωρώντας ότι έτσι θα αυξηθούν και οι προσδοκίες των επενδυτών για τις τιμές.

Ολες αυτές οι προτάσεις, όπως και άλλες ακόμη που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του δ.σ. Η Λαγκάρντ καλείται να αποδείξει το μεγαλύτερο προσόν της, δηλαδή τη διπλωματία, και να συγκεράσει τις αντικρουόμενες θέσεις μεταξύ των «γερακιών και των περιστεριών» της ΕΚΤ.

Η επισκόπηση ενδεχομένως να εστιάσει ακόμη σε άλλα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα ή τα ψηφιακά νομίσματα. Η Λαγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο ενεργού εμπλοκής της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως αρκετά μέλη του δ.σ. θεωρούν ότι αυτό είναι δουλειά των πολιτικών.

Ας σημειωθεί ότι η ανασκόπηση, παρότι η συζήτηση γι’ αυτήν έχει ήδη ξεκινήσει, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί δημοσίως.

Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει μεθαύριο, εκτός και αν η ΕΚΤ θελήσει να περιμένει έως ότου τα δύο νέα μέλη του εκτελεστικού της συμβουλίου -Ιζαμπέλ Σνάμπελ, Φάμπιο Πανέτα- αναλάβουν καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Κατά τα άλλα, το δ.σ. της Πέμπτης, το τελευταίο του 2019, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στη βραχυπρόθεσμη πολιτική της τράπεζας.


 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
Στη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο υπογραμμίζει την επισφαλή φύση της οικονομικής ανάκαμψης στον πλανήτη οκτώ χρόνια από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής...
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή στόχου για πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει από το 2003 στόχο της πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Μετά το κραχ του 2008 και την παγκόσμια ύφεση όμως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παρέμειναν πολύ χαμηλότερες.
Αλλαγή στόχου για πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας περιορίζει την αβεβαιότητα και στην Ε.Ε.
Η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της.
Λαγκάρντ: Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας περιορίζει την αβεβαιότητα και στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «εποχή Λαγκάρντ» μπήκε η ΕΚΤ
Για τα γνωστά δικολαβίστικα ρεσιτάλ της Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να προετοιμάζονται κεντρικοί τραπεζίτες, κυβερνήσεις και αγορές της ευρωζώνης στην επόμενη οκταετία.
Στην «εποχή Λαγκάρντ» μπήκε η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπουρλότο» Λαγκάρντ στη Γερμανία
Με αυστηρή κριτική κατά της Γερμανίας και των χρόνιων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, που αυτή επιμένει να συντηρεί, ξεκινά τη θητεία της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μπουρλότο» Λαγκάρντ στη Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας