Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παγκόσμιο «ταβάνι» στα φορολογικά έσοδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμιο «ταβάνι» στα φορολογικά έσοδα

  • A-
  • A+
Σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Σουηδία), φόροι και εισφορές ξεπέρασαν το 43% του ΑΕΠ, ενώ σε ακόμη τέσσερις (Φινλανδία, Αυστρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο) το 40% του ΑΕΠ. Στην «άλλη όχθη», σε πέντε χώρες (Μεξικό, Χιλή, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Τουρκία) φόροι και εισφορές που εισπράχθηκαν πέρυσι ήταν χαμηλότεροι από το 25% του ΑΕΠ.

Ταβάνι φαίνεται ότι πιάνουν τα φορολογικά έσοδα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τερματίζοντας τη συνεχή ανοδική τροχιά που κατέγραψαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο μέσος όρος εσόδων από φόρους και εισφορές στις χώρες - μέλη του προσέγγισε πέρυσι το 34,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας επί της ουσίας αμετάβλητος σε σχέση με το 2017.

Η επιβράδυνση της αύξησης των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση που αυτά κατέγραψαν στις ΗΠΑ, μετά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ.

Τα έσοδα από φόρους και εισφορές συρρικνώθηκαν εκεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 26,8% του αμερικανικού ΑΕΠ το 2017 στο 24,3% του ΑΕΠ το 2018. Ανάλογη μείωση εσόδων από φόρους και εισφορές σημειώθηκε σε ακόμη 14 χώρες -με σημαντικότερες την Ουγγαρία (-1,6%) και το Ισραήλ (-1,4%).

Αντίθετα, 19 χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν αύξηση της αναλογίας των φόρων στο ΑΕΠ, με σημαντικότερες αυτήν της Κορέας (+1,5%) και του Λουξεμβούργου (+1,3%).

Μεταξύ των 36 χωρών-μελών υπάρχουν πάντως τεράστιες διαφορές. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα έσοδα από φόρους και εισφορές άγγιξαν πέρυσι το 46,1% του ΑΕΠ, ενώ στο Μεξικό μόλις το 16,1%.

Συνολικά, σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Σουηδία), φόροι και εισφορές ξεπέρασαν το 43% του ΑΕΠ, ενώ σε ακόμη τέσσερις (Φινλανδία, Αυστρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο) το 40% του ΑΕΠ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών εσόδων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ καταγράφει μαζί με τη Σλοβακία η Ελλάδα, στην περίοδο 2009-2017. Ελέω μνημονίων και πιστωτών, φόροι και εισφορές εκτοξεύθηκαν από το 30,8% του ΑΕΠ το 2009 στο 38,9% το 2017

Στην «άλλη όχθη», σε πέντε χώρες (Μεξικό, Χιλή, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Τουρκία) φόροι και εισφορές που εισπράχθηκαν πέρυσι ήταν χαμηλότεροι από το 25% του ΑΕΠ. Η πλειονότητα των χωρών είχε πάντως έσοδα από φόρους και εισφορές μεταξύ 30% και 40% του ΑΕΠ.

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου οι εισπράξεις από φόρους και εισφορές ανήλθαν, το 2018, στο 38,7% του ΑΕΠ. Ηταν 0,2% χαμηλότερες σε σχέση με το 2017, αλλά και 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Με αυτήν την αναλογία φόρων/ΑΕΠ, η χώρα μας ήταν 11η μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ πέρυσι. Το 2017, ήταν όγδοη.

Την τελευταία δεκαετία, όμως, η Ελλάδα (μαζί με τη Σλοβακία) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων από φόρους και εισφορές απ’ όλες τις χώρες. Ελέω μνημονίων και πιστωτών, φόροι και εισφορές εκτοξεύθηκαν από το 30,8% του ΑΕΠ το 2009 στο 38,9% το 2017.

Η δομή των ελληνικών φορολογικών εσόδων διαφέρει αρκετά σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του 2017, έχει υψηλότερα έσοδα από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (αποτελούν το 30% του συνόλου έναντι μ.ο. 26% στον ΟΟΣΑ), τη φορολογία της περιουσίας (8% έναντι 6%), τον ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης (39% έναντι 32%).

Αντίθετα, συγκεντρώνει χαμηλότερα έσοδα από τη φορολογία ατομικών εισοδημάτων, κερδών και κεφαλαιουχικών κερδών (16% έναντι 24%) και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων (5% έναντι 9,3%).

Πτώση στις εισφορές

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σε αντίθεση με τη χώρα μας, στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το μερίδιο των εσόδων από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αυξάνεται συνεχώς από το 2014. Το 2017, αυτό ξεπέρασε μάλιστα για πρώτη φορά το 9% από το 2008.

Στον αντίποδα, το μερίδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στα έσοδα ακολουθεί πτωτική πορεία.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εστιάζει, τέλος, και στα φορολογικά έσοδα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τα οποία το 2017 αποτελούσαν το 6,9% του συνόλου, κατά μέσο όρο.

Ως μερίδιο του ΑΕΠ, αυτά αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο στο 2,3%ο. Αξιοσημείωτη όλων είναι η περίπτωση των «πράσινων» ΗΠΑ, όπου τα σχετικά με το περιβάλλον φορολογικά έσοδα αντιστοιχούν μόλις στο 2,8% του συνόλου και το 0,7% του ΑΕΠ τους.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές στα... φορολογικά βάρη
Κόλαφο για τη φορο-ληστρική λογική των μνημονιακών πολιτικών αποτελεί η τελευταία ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ Revenue Statics. Σύμφωνα με αυτήν, μεταξύ 2007 και 2014 το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ελλάδα...
Πρωταθλητές στα... φορολογικά βάρη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρατάει χρόνια αυτή η... αφαίμαξη
Τη διαχρονικά σημαντική επιβάρυνση των ακαθάριστων αποδοχών των μισθωτών και του εργασιακού κόστους από τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα αναδεικνύει η έκθεση Taxing Wages 2019 του...
Κρατάει χρόνια αυτή η... αφαίμαξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφερε έσοδα η μείωση φορολόγησης των επιχειρήσεων
Τη σημαντική μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, την αύξηση του μεριδίου τους στα συνολικά φορολογικά έσοδα αλλά και την κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας τους στις τελευταίες δύο δεκαετίες...
Εφερε έσοδα η μείωση φορολόγησης των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ «φορτίο» οι έμμεσοι φόροι για τους Ελληνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα ως ποσοστού του ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από επτά μονάδες μεταξύ 2010 και 2017. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που εστιάζουν...
Βαρύ «φορτίο» οι έμμεσοι φόροι για τους Ελληνες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φορομαϊμουδιές» στον φορολογικό παράδεισο...
Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, δύσκολοι και για την Ελβετία, που θέλει να πετάξει τη ρετσινιά του φορολογικού παραδείσου από πάνω της παραμένοντας… φορολογικός παράδεισος. Οι Ελβετοί απέρριψαν μαζικά στο...
«Φορομαϊμουδιές» στον φορολογικό παράδεισο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας