• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.0°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 2.4°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.7°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.7°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / 3.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 2.2°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορολογική ασυλία υψηλής τεχνολογίας

 • A-
 • A+
Μέσα από τριγωνικές ενδο-ομιλικές συναλλαγές οι έξι κολοσσοί που εξετάστηκαν μεταφέρουν τα κέρδη τους από τις χώρες παραγωγής σε φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου, πληρώνοντας πολύ χαμηλότερους φόρους ακόμη και από τις ίδιες τις προβλέψεις τους.

Πάνω από 100 δισ. δολάρια ήταν η φοροαποφυγή των 6 μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google και Microsoft) τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Η Fair Tax Mark, μια βρετανική οργάνωση που πιστοποιεί τις επιχειρήσεις για την καλή φορολογική τους συμπεριφορά, έβαλε στο μικροσκόπιο τους φόρους που κατέβαλαν οι 6 μεγαλύτερες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ («Silicon Six») μεταξύ 2010 και 2019.

Οι εν λόγω εταιρείες έχουν σήμερα συνολική χρηματιστηριακή αξία 4,5 τρισ. δολάρια, δηλαδή μεγαλύτερη από όση όλες μαζί οι 1.000 και πλέον εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στην έρευνά της η Fair Tax Mark εστίασε μεταξύ άλλων στις οικονομικές καταστάσεις (10-Κ), που οι «Silicon Six» υπέβαλαν στην αμερικανική Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, και δη στις προβλέψεις τους για τους φόρους, δηλαδή τα ποσά που οι επιχειρήσεις περιελάμβαναν στις οικονομικές τους ανακοινώσεις για πληρωμές φόρων. Συνέκριναν αυτά με τα πραγματικά ποσά που τελικά κατέβαλαν στο αμερικανικό κράτος και διαπίστωσαν ότι το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων και των καταβληθέντων φόρων στο σύνολο της δεκαετίας άγγιξε τα 100,2 δισ. δολάρια.

Παράλληλα συνέκριναν τους φόρους που οι «6» κατέβαλαν με τα ποσά που θα πλήρωναν βάσει του μέσου συντελεστή φορολόγησης των αμερικανικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της δεκαετίας (35% ώς το 2017, 21% το 2018). Το χάσμα που προέκυψε ήταν ακόμη μεγαλύτερο - 155,3 δισ. δολάρια.

Η ανάλυση διαπίστωσε ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ελλείμματος προέκυψε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των «6» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ήταν μόλις 8,4%.

Σε αυτήν την εξέλιξη άμοιρες δεν είναι βέβαια οι γνωστές τριγωνικές ενδο-ομιλικές συναλλαγές με τις οποίες οι έξι κολοσσοί μεταφέρουν τα κέρδη τους από τις χώρες παραγωγής τους σε φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου. Και ιδίως, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η έκθεση, σε Βερμούδες, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Η Fair Tax Mark καταλήγει ότι καμία από τις 6 εταιρείες δεν αποτελεί παράδειγμα υπεύθυνης φορολογικής συμπεριφοράς. Βέβαια ο βαθμός ανευθυνότητας και η σχετική φορολογική συνεισφορά ποικίλλουν:


Μεταξύ 2010 και 2019 κατέβαλε φόρους μόλις 3,4 δισ. δολαρίων και είναι μακράν η πιο φορολογικά ανεύθυνη από τις «Silicon 6». Οι φόροι που πλήρωσε ισοδυναμούν με συντελεστή φορολόγησης των κερδών της 12,7% σε μια περίοδο που ο βασικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήταν στο μεγαλύτερο μέρος 35%.

Ο πολυεθνικός κολοσσός μεγεθύνει διαρκώς την κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια αγορά χάρη στις πρακτικές φοροαποφυγής που ακολουθεί, ανταγωνιζόμενος αθέμιτα τοπικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση. Το αφεντικό της, ο Τζεφ Μπέζος, είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.


Πλήρωσε φόρους μόλις 7,7 δισ. δολαρίων τη δεκαετία παρ’ ότι είχε κέρδη 75,7 δισ. δολάρια και έσοδα 173,1 δισ. δολάρια Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών της στη δεκαετία ήταν μόλις 10,2%, ο χαμηλότερος μεταξύ των «6». Παράλληλα έχει και τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των κερδών της στο εξωτερικό, μόλις στο 5%. Ο ιδρυτής της και μεγαλομέτοχός της Μαρκ Ζούκεμπεργκ έχει σήμερα περιουσία 77 δισ. δολάρια.


Τον περασμένο Ιούνιο ισχυρίστηκε ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής παγκοσμίως ήταν πάνω από το 23% την τελευταία δεκαετία, περίπου δηλαδή όσο ο αντίστοιχος μέσος όρος του βασικού φόρου των επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ (23,7%). Στην πραγματικότητα, ο συντελεστής που ισοδυναμεί στους φόρους που κατέβαλε ήταν μόλις 15,8%.


Οι φόροι που πλήρωσε στη δεκαετία αντιστοιχούσαν μόλις στο 15,8% των κερδών της, όπως και της Google. Λειτουργεί με μικρά ακόμη περιθώρια κέρδους (μόλις 5,3%) και ως εκ τούτου οι φόροι που καταβάλλει αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό των εσόδων της, μόλις 0,8% -που είναι μικρότερο του 1/5 του αντίστοιχου των Microsoft, Apple και Google. Το περιθώριο κέρδους που αναφέρει η ίδια στο εξωτερικό είναι ακόμα πιο αδύναμο, στο 4,3%.


Εμφανίζει εαυτόν ως τον «μεγαλύτερο φορολογούμενο του κόσμου». Με καταβληθέντες φόρους 93,8 δισ. δολαρίων (αλλά επί κερδών 549 δισ. δολαρίων και εσόδων… 1,9 τρισ. δολαρίων) έχει πληρώσει τα περισσότερα από τις «6» στη δεκαετία. Ωστόσο, οι καταβληθέντες φόροι της αντιστοιχούν μόλις στο 17,1% των κερδών της.


Η ανάλυση διαπιστώνει ότι έχει τη λιγότερο επιθετική προσέγγιση στη φοροαποφυγή από τις «6». Είναι η δεύτερη μεταξύ αυτών σε καταβληθέντες φόρους - 46,9 δισ. δολάρια αυτήν τη δεκαετία (σε συνολικά κέρδη 278,5 δισ. δολ’αρια και έσοδα 882,5 δισ. δολάρια). Ως ποσοστό επί των κερδών της, όμως, οι φόροι αυτοί αντιστοιχούν μόλις στο 16,8%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δειλά βήματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Απελπιστικά φτωχά δείχνουν –παρά τα βήματα που έγιναν– τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που σε λίγο λήγει η θητεία της) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια δίκαιη φορολόγηση...
Δειλά βήματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
Τα κριτήρια για την κατάταξη ενός κράτους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη υποτίθεται ότι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά μάλλον κορόιδευαν τον εαυτό τους και την κοινωνία....
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κατηγορείται για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχει προς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον φόρο επί των...
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανίσχυρες στην κρίση οι big tech
Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook, Tesla και Netflix είχαν σε κάθε λεπτό του α' τριμήνου μέσα έσοδα 373.606 δολαρίων ● Πρώτη η Amazon, τα έσοδα της οποίας ξεπέρασαν τα 100 δισ. $ για δεύτερο...
Πανίσχυρες στην κρίση οι big tech
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικό ξεπούλημα στις αγορές! 
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αυτήν την εβδομάδα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη βούτηξαν βαθιά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Γενικό ξεπούλημα στις αγορές! 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας