• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.0°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  45%
dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια

 • A-
 • A+
Ανησυχεί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της Financial Stability Review, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια στήριξαν -και συνεχίζουν να υποστηρίζουν- την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά όμως έχουν προκαλέσει παρενέργειες, όπως η ανάληψη υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου, η οποία μαζί με τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών αποτελούν τις δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ.

Η έκθεση τονίζει ότι οντότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτός των τραπεζών, όπως τα επενδυτικά funds, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία -που διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας- συνέχισαν και στη διάρκεια του 2019 «να αναλαμβάνουν υψηλότερα επενδυτικά ρίσκα αυξάνοντας την έκθεσή τους σε πιο επικίνδυνα τμήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Η ραγδαία άνοδος της σκιώδους τραπεζικής δραστηριότητας από τις εν λόγω οντότητες προβληματίζει ιδιαίτερα την ΕΚΤ λόγω του χαλαρότερου ρυθμιστικού περιβάλλοντος στο οποίο αυτές δρουν αλλά και της αδυναμίας των αρχών να χαλιναγωγήσουν κάποιες από τις δραστηριότητές τους.

Προειδοποιεί έτσι ότι στο ενδεχόμενο σοκ «μιας ξαφνικής αναπροσαρμογής των τιμών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος ρευστότητας σε κάποια τμήματα αυτού του εκτός τραπεζών χρηματοπιστωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ -σε συνδυασμό με την υψηλότερη μόχλευση των επενδυτικών funds- ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αντιδράσεις που θα προκαλέσουν εξάπλωση της κρίσης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Φόβοι για «ντόμινο»

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ φοβάται ότι αν οι τιμές των τίτλων πάρουν ξαφνικά την κάτω βόλτα, τότε είναι δυνατόν να προκληθεί ντόμινο αποσταθεροποίησης το οποίο θα ξεκινήσει από τις μη τραπεζικές οντότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα επενδυτικά funds.

H ΕΚΤ κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα όπως και κάποιες αγορές ακινήτων. Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης -τονίζει- αυξάνει τον δανεισμό των πιο αβέβαιων επιχειρήσεων και εγκυμονεί ρίσκα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ακινήτων σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνονται. Καμπανάκι χτυπά, τέλος, και για τις τράπεζες οι οποίες βλέπουν την κερδοφορία τους να επιδεινώνεται.

«Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω πιέσεις τόσο από την εξασθένηση των οικονομικών προοπτικών όσο και από τις συνεχιζόμενες ανεπάρκειές τους όσον αφορά τα κόστη τους όπως και την πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα», τονίζει η έκθεση. Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς προοπτικές ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, θεωρεί ότι η λύση βρίσκεται στις συγχωνεύσεις.

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις διακρατικές συγχωνεύσεις... Εχουμε ενιαίο νόμιμα, ενιαία εποπτική αρχή, ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης. Ελπίζω ότι με τον καιρό θα έχουμε και ενιαίο σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων και έτσι θα είναι σημαντικό να έχουμε πραγματικές τράπεζες της ευρωζώνης... Νομίζω ότι η διασυνοριακή ενοποίηση θα είναι κάτι πολύ σημαντικό στο εγγύς μέλλον», δήλωσε χθες ο Ισπανός πρώην υπουργός Οικονομικών στο CNBC.

Η βόμβα των ομολόγων

Ποσοστό μικρότερο του 10% από το σύνολο των ομολόγων που κυκλοφορούν παγκοσμίως σήμερα προσφέρει απόδοση μεγαλύτερη του 3% (βλ. γράφημα 1). Την ίδια στιγμή αυξάνεται το ποσοστό των ομολόγων με αρνητική απόδοση. Το φαινόμενο των αρνητικών αποδόσεων επεκτείνεται πλέον και σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας ωρίμανσης, χαμηλότερης αξιολόγησης και υψηλότερου ρίσκου αλλά και σε επιχειρηματικά.

Συνολικά το 25% του συνόλου των ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία παγκοσμίως (περίπου 13,5 τρισ. δολάρια) έχει σήμερα αρνητική απόδοση. Στην πλειονότητά τους είναι κρατικά και έχουν εκδοθεί σε χώρες ή οικονομικές ζώνες όπου τα επιτόκια είναι μηδενικά ή και αρνητικά, όπως η Ιαπωνία και η ευρωζώνη. Σημαντικά τμήματα του χρηματοοικονομικού τομέα της ευρωζώνης (βλέπε γράφημα 2) επενδύουν πλέον πάνω από το 1/3 του ομολογιακού χαρτοφυλακίου σε τίτλους αρνητικής απόδοσης. Την ίδια στιγμή, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων συνεχίζει να εντείνει τον αγώνα τραπεζών, επενδυτικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων οντοτήτων του χρηματοοικονομικού τομέα για την εξεύρεση καλύτερης απόδοσης οδηγώντας στην ανάληψη όλο και υψηλότερου ρίσκου. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό το ιδιαίτερα ρευστό επενδυτικό περιβάλλον για τα συνταξιοδοτικά ταμεία της ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός της ΕΚΤ, για τα τελευταία καμπανάκι λόγω των επενδυτικών τους ανοιγμάτων έχουν χτυπήσει τον τελευταίο καιρό τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «εποχή Λαγκάρντ» μπήκε η ΕΚΤ
Για τα γνωστά δικολαβίστικα ρεσιτάλ της Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να προετοιμάζονται κεντρικοί τραπεζίτες, κυβερνήσεις και αγορές της ευρωζώνης στην επόμενη οκταετία.
Στην «εποχή Λαγκάρντ» μπήκε η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
Εκστρατεία προκειμένου να «νερώσει» η πολυαναμενόμενη απάντηση της ΕΚΤ στην οικονομική επιβράδυνση που ταλανίζει την ευρωζώνη φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του.
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα μεταξύ Τραμπ και Ντράγκι με φόντο τη νομισματική πολιτική
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Μάριο Ντράγκι και Ντόναλντ Τραμπ για τα μάτια της... νομισματικής πολιτικής. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω, σπεύδοντας να βάλει στη θέση του τον πλανητάρχη.
Κόντρα μεταξύ Τραμπ και Ντράγκι με φόντο τη νομισματική πολιτική
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καρτέλ» στην αγορά ομολόγων
Η Κομισιόν κατηγόρησε 8 τράπεζες ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συντόνιζαν τις στρατηγικές τους στις αγοραπωλησίες των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης την περίοδο κλιμάκωσης της κρίσης χρέους και της...
«Καρτέλ» στην αγορά ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό της επόμενης μέρας
Οδηγίες και κανόνες για τον τραπεζικό δανεισμό μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους έδωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, Ιβ Μερς. Όπως τόνισε, καθώς η ευρωζώνη εξέρχεται από την κρίση, η...
Οδηγίες ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό της επόμενης μέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας