• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%
AP PHOTO / VIRGINIA MAYO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηπιότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με τέσσερις αλλαγές

 • A-
 • A+

Αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων προτείνει σε ακόμη μία έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕFB), καθώς η επικίνδυνη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθιστά όλο και πιο επιτακτική την αναδιαμόρφωση των στενών ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην ετήσια έκθεση αποτίμησης της εφαρμογής του Συμφώνου για το 2018 -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το EFB- επανέλαβε τις επισημάνσεις του για τις αδυναμίες που εμφανίζει σήμερα το δημοσιονομικό κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. και κατέθεσε και τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμισή του.

Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο -που αποτελεί ανεξάρτητο σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης της Ε.Ε.- υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να έχει τέσσερις ξεχωριστές διαστάσεις μέσω:

1 Ριζικής απλοποίησής τους, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί:

α) με τη θέσπιση ενός μόνο δείκτη-εργαλείου, ενός κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες ο οποίος θα συνδέεται με τον στόχο για το χρέος και που θα προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον μεσοπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και β) με μια μόνο γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία θα ενεργοποιείται μετά από αξιολόγηση ανεξάρτητου δημοσιονομικού ινστιτούτου.

Η υιοθέτηση του δείκτη αυτού σημαίνει σύμφωνα με το EFB ότι οι αναρίθμητες διατάξεις ευελιξίας που είναι σήμερα σε ισχύ θα καταργηθούν.

2 Θέσπισης ενός στοχευμένου «χρυσού κανόνα» ο οποίος θα προστατεύει και θα εξαιρεί από τον υπολογισμό παραγωγικές δημόσιες δαπάνες φιλικές προς την ανάπτυξη σε περιόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.

3 Μετάβασης πέρα από τους ενιαίους κανόνες, με την εισαγωγή ειδικών για κάθε χώρα στόχων για το δημόσιο χρέος, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν βάσει παραμέτρων που αφορούν τη βιωσιμότητα, όπως το μακροπρόθεσμο κόστος γήρανσης.

4 Ενίσχυσης της διακυβέρνησης των κανόνων με μεγαλύτερο διαχωρισμό μεταξύ των αποφάσεων πολιτικής και της υποκείμενης οικονομικής αξιολόγησης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χορήγηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του Eurogroup και την εκλογή ενός προέδρου πλήρους απασχόλησης σε αυτό, όπως και την εξάλειψη της ψηφοφορίας με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία για την αναπροσαρμογή της ισορροπίας μεταξύ Επιτροπής και Συμβουλίου.

Το EFB είχε καταθέσει τις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις και στην περσινή έκθεσή του όπως και στην ειδική έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι αλλαγές που προτείνει χαλαρώνουν ως έναν βαθμό τον υπερβολικά στενό δημοσιονομικό κορσέ του Συμφώνου σε μια περίοδο που σχεδόν άπαντες στον πλανήτη, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούν την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις σε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.

Το πρόβλημα όμως είναι η Γερμανία, που αντιστέκεται σε αυτές τις αλλαγές υποστηρίζοντας ότι η χαλάρωση των κανόνων θα μειώσει την πίεση προς χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Φορολογικά έσοδα

Κατά τα άλλα, στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά πεπραγμένα του 2018 το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας συντέλεσε σε υψηλότερα των αναμενόμενων φορολογικά έσοδα και υποχώρηση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ευρωζώνη.

Σημειώνει όμως ότι ένα μεγάλο μέρος των υψηλών φορολογικών εσόδων προήλθε από χώρες που είχαν ήδη δημοσιονομικό χώρο, όπως και ότι η πλειονότητα των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος δαπάνησαν τα υψηλότερα έσοδα αντί να δημιουργήσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια.

Ετσι, η δημοσιονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε ή δεν βελτιώθηκε όσο χρειαζόταν. Τέλος, στην αξιολόγηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., το EFB υπογράμμισε αστοχίες των κανόνων, όπως υπερβολική εξάρτηση από τους μη παρατηρήσιμους δείκτες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης στους δημοσιονομικούς στόχους, προκυκλική χρήση της ευελιξίας, τάση επιβράδυνσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μικρό ρόλο της αξιολόγησης στη δημοσιονομική εποπτεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία, αλλά σε μικρό καλάθι
Παρά τη βεβαιότητα που εκφράζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης για ισχυρή ανάκαμψη, ταυτόχρονα δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις βαθιές ουλές που αφήνει η πανδημία στην οικονομία.
Αισιοδοξία, αλλά σε μικρό καλάθι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η νομισματική χαλάρωση ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις
Κι όμως η χαλαρή νομισματική πολιτική αποτελεί εφαλτήρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά αναστολέα. Ερευνα του Bertelsmann ανατρέπει τον θεμελιώδη μύθο του γερμανικού κατεστημένου.
Η νομισματική χαλάρωση ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «Ασφαλές Ευρωπαϊκό Ομόλογο» προκαλεί «ανασφάλεια» στη Γερμανία
Σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού τίτλου χρέους στην ευρωζώνη εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt. Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται πρόταση...
Το «Ασφαλές Ευρωπαϊκό Ομόλογο» προκαλεί «ανασφάλεια» στη Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλοτσάνε» οι Γερμανοί
Η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη, οι Γερμανοί εκφράζουν αμφιβολίες, αλλά τη βόμβα την πέταξε τελικά ο… Σουηδός με την «Bild» να υποστηρίζει ότι το Βερολίνο αμφιβάλλει για το αν μπορεί να τηρηθεί το υπάρχον...
«Κλοτσάνε» οι Γερμανοί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακάλυψε το χάσμα!
«Αλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη» ήταν η περιβόητη… σύγκλιση των χωρών της ευρωζώνης στη 15ετία που μεσολάβησε από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος. Την «ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων» παραδέχτηκε...
Ανακάλυψε το χάσμα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας