• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ψάχνουν έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια

 • A-
 • A+
Μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βγάλει το τραπεζικό σύστημα από τον φαύλο κύκλο των μηδενικών επιτοκίων και των αντισυμβατικών πολιτικών τους.

Ενα από τα μείζονα ζητήματα που απασχόλησε τη σύνοδο του ΔΝΤ ήταν οι παρενέργειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Απουσία επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, οι κεντρικοί τραπεζίτες μείωσαν δραστικά τα επιτόκια -κάποιοι κάτω από 0%- και έριξαν χρήμα με τη σέσουλα στις ιδιωτικές τράπεζες αγοράζοντας ομόλογα και άλλους τίτλους.

Στόχος (φαινομενικά τουλάχιστον) ήταν η στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας και εν συνεχεία η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου και άλλων κινδύνων.

Η στρατηγική αυτή όχι μόνο απέτυχε στους στόχους της, αλλά οδήγησε και σε σημαντικές παρενέργειες: αρνητικές αποδόσεις, ανάληψη υψηλότερων ρίσκων από τους επενδυτές που έψαχαν με το κιάλι την καλή αποδοση, επικίνδυνη αύξηση του επιχειρηματικού δανεισμού.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για μια λίμνη ομολόγων 15 τρισ. δολαρίων με αρνητικό επιτόκιο και καλπάζον επιχειρηματικό χρέος 19 τρισ. δολαρίων που σε περίπτωση ύφεσης θα προκαλέσει «κανόνια».

«Δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρο πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση» ομολόγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάμφορντ, Τζον Τέιλορ, σε πάνελ κεντρικών τραπεζιτών της συνόδου.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε το πόσο έχει αλλάξει το τοπίο σε σχέση με το 2007-09. Το μείζον τότε ήταν οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές, όπως η ποσοτική χαλάρωση, και αν αυτές είναι οι κατάλληλες. Ζητούμενο σήμερα είναι το αν η παραδοσιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών είναι βιώσιμη, αν ιδιαιτερότητες, όπως τα αρνητικά επιτόκια, είναι αυτοτροφοδοτούμενες και αν οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να ξεκινήσουν ανοιχτά τη χρηματοδότηση κυβερνητικών προγραμμάτων προκειμένου να υπάρξουν εκείνες οι δημόσιες δαπάνες που θα προσφέρουν την πολυπόθητη έξοδο από αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Με άλλα λόγια, χρήμα στο κράτος για να ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, να βγει η οικονομία από το τέλμα της στασιμότητας και να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες του εμπορικού πολέμου, του Brexit και άλλων κινδύνων. Ετσι ίσως βγούν και οι κεντρικές τράπεζες από τον παραπάνω φαύλο κύκλο των μηδενικών επιτοκίων και των αντισυμβατικών πολιτικών τους.

«Πρέπει να κάνουμε ευκολοτερη για τους πολιτικούς την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, όταν η νομισματική πολιτική δεν λειτουργεί καλά» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, που τώρα δουλευει για την BlackRock. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη αλλαγή σκέψης από τους πιο ένθερμους οπαδούς της... συναίνεσης.

«Τα αρνητικά επιτόκια ενδεχομένως αποκρύπτουν βαθύτερα προβλήματα, αποτελούν ένδειξη ασθένειας για τις αναπτυγμένες οικονομίες» παρατήρησε πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισλανδίας, Ασγκεϊρ Τζόνσον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
Απο τον Ιούλιο αναμένεται η πρώτη αύξηση για τα επιτόκια του ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία που θα τα «ξεκολλήσει» από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
Οι αγορές προεξοφλούν πλέον, ύστερα και από τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ότι η Fed θα ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της με «φουλ επίθεση» τον...
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στην πρακτική μηδενικών επιτοκίων
Νευρικότητα προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές οι πρώτες ενδείξεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της -από τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους- συντομότερα...
Τριγμοί στην πρακτική μηδενικών επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «εποχή Λαγκάρντ» μπήκε η ΕΚΤ
Για τα γνωστά δικολαβίστικα ρεσιτάλ της Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να προετοιμάζονται κεντρικοί τραπεζίτες, κυβερνήσεις και αγορές της ευρωζώνης στην επόμενη οκταετία.
Στην «εποχή Λαγκάρντ» μπήκε η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας