• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει τους όρους για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE κάποια στιγμή στο μέλλον, κάνοντας λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με χρησμούς περί QE έρχεται ο «super Mario»

 • A-
 • A+
Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για αποδοχή των ελληνικών τίτλων στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς εκτιμούν ότι η συνέχιση της προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ικανή συνθήκη, ώστε η ΕΚΤ να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς τίτλους ● Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να προωθήσει τις απαραίτητες πολιτικές για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2020, αλλά, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, πολύ δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το καλοκαίρι.

Eναν μήνα πριν από την παράδοση της σκυτάλης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί αύριο Τρίτη στην Αθήνα για να συμμετάσχει ως τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, με την ευκαιρία της εκλογής του τον περασμένο Μάρτιο ως «ξένου εταίρου της Ακαδημίας στον τομέα των Οικονομικών Επιστημών».

Η εκδήλωση προς τιμήν του είναι προγραμματισμένη στις 19.45 στο κτίριο της Ακαδημίας. Στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Τετάρτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο «super Mario» θα υπερασπιστεί εκ νέου τη νομισματική πολιτική που ο ίδιος χάραξε μέχρι την τελευταία στιγμή, κόντρα στους Γερμανούς και τους δορυφόρους του.

Αγνωστο είναι όμως αν θα τοποθετηθεί, έστω και με έμμεσο τρόπο, στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΚΤ και στην παραίτηση της Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ πριν από λίγες ημέρες, από το Διοικητικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δύο ολόκληρα χρόνια πριν λήξει η θητεία της. Παραίτηση που μεταφράζεται ως μήνυμα προς την Κριστίν Λαγκάρντ, της οποίας είναι δεδηλωμένη η πρόθεση να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο Ντράγκι σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ζητώντας παράλληλα από τα κράτη-μέλη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Είναι εξάλλου πολύ πιθανόν ο Μάριο Ντράγκι να επαναλάβει τους όρους για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE κάποια στιγμή στο μέλλον, κάνοντας λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα. Δηλαδή, να κάνει ο κ. Ντράγκι μια αναφορά ανάλογη με αυτήν που έκανε πριν από μερικές ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ερμηνεύτηκε σαν παράθυρο για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι καλοδεχούμενη καθώς θα μπορούσε να συμπιέσει το κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, πέραν του θετικού αντίκτυπου στις αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, η συμμετοχή στο QE θα αποτελούσε, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, όμως, επισημαίνει, το QE δεν είναι η λύδια λίθος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και κυρίως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Τα τραπεζικά στελέχη, πάντως, κρατούν «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς εκτιμούν ότι η συνέχιση της προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στην οποία αναφέρθηκε ο Μάριο Ντράγκι, δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ικανή συνθήκη ώστε η ΕΚΤ να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς τίτλους, που σήμερα δεν είναι επιλέξιμοι καθώς, επί του παρόντος, δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να προωθήσει τις απαραίτητες πολιτικές ώστε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2020, αλλά όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι πολύ δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το καλοκαίρι.

Η Λαγκάρντ

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποφασίσει κατ’ εξαίρεση των όρων του προγράμματος συμμετοχή της Ελλάδας. Οπως εξηγούν, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει σε πρώτη φάση να βρει τα πατήματά της και να χτίσει τις συμμαχίες της. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ισορροπίες μέσα στην ΕΚΤ –λόγω και των Γερμανών που είναι θεματοφύλακες των κανόνων που αφορούν όλους τους άλλους (εξαιρέσεις δέχονται μόνο όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους)– θα είναι πολύ λεπτές.

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, τόσο νομικά όσο και πολιτικά –μετά και τις τελευταίες εξελίξεις– η εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες που έχει θέσει η ΕΚΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι δύσκολη, αλλά όχι απίθανη εφόσον υπάρξει θεαματική πρόοδος σε βασικά δημοσιονομικά μεγέθη.

«Eίμαι πεπεισμένος ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται με τον τρόπο αυτό και η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στις μεταρρυθμίσεις, θα υπάρχουν οι συνθήκες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, αλλά πρέπει να γίνει πρόοδος, πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε πριν από μερικές ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο το παράθυρο συμμετοχής της χώρας μας ανοίγει κυρίως λόγω της μη καθορισμένης λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που θα τρέξει «για όσο χρειαστεί» και λιγότερο λόγω μιας δεδηλωμένης πρόθεσης της ΕΚΤ για κατ’ εξαίρεση ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει με ομόλογα
Δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας παραμένει η δυναμική της ανάκαμψης, προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για...
Επιμένει με ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
Με αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του κονδυλίου για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), απάντησε η ΕΚΤ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και για το ΑΕΠ.
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις...
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ - Συμπεριλήφθηκαν και ελληνικά ομόλογα
Νέο υπερ – όπλο στη μάχη αντιμετώπισης της «πανδημίας» αποφάσισε να ενεργοποιήσει  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ - Συμπεριλήφθηκαν και ελληνικά ομόλογα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας