Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέντε ερωτήματα περιμένοντας τον «χρησμό» της ΕΚΤ για επιτόκια και νέο QE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε ερωτήματα περιμένοντας τον «χρησμό» της ΕΚΤ για επιτόκια και νέο QE

  • A-
  • A+

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη, θα κριθεί η κατεύθυνση και το τελικό μείγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στην προτελευταία συνεδρίαση υπό την μπαγκέτα του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ντράγκι θα σταθμίσει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται σε επίπεδο κατ’ αρχάς Εκτελεστικού Συμβουλίου, όπου ο συσχετισμός είναι ευνοϊκός για μια νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, και σε δεύτερο χρόνο σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου και κεντρικών τραπεζιτών, όπου υπάρχει πάντα η ισχυρή αντίδραση της γερμανικής πλευράς και του επικεφαλής της Bundesbank.

Εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης, το Reuters κωδικοποιεί σε πέντε βασικά ερωτήματα τις προσδοκίες των αγορών –με τις αντίστοιχες απαντήσεις– για τα μέτρα που θα εξετάσει την Πέμπτη η ΕΚΤ προκειμένου να αποτρέψει νέα διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση:

1. Πόσο θα υποχωρήσουν τα επιτόκια;

Η ΕΚΤ τείνει στην ανακοίνωση ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, ενισχυμένη δέσμευσή της για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποζημίωση των τραπεζών για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων. Το ελάχιστο που περιμένουν οι αγορές είναι μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, στο –0,50%, που θα είναι η πρώτη από το 2016. Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την κατεύθυνση που δίνει για τη μελλοντική πολιτική της για να προαναγγείλει επιπλέον μείωση τους επόμενους μήνες. Οι αγορές αναμένουν συνολική μείωση κατά 35 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2020.

2. Θα αρχίσει και πάλι το QE (τις αγορές ομολόγων) η ΕΚΤ;

Το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, αρχής γενομένης με μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα συνοδευτεί από αλλαγές στους κανόνες της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, δεδομένης της ανεπάρκειας επιλέξιμων τίτλων.

Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο του 33% που έχει θέσει για το ποσοστό των ομολόγων μιας χώρας που μπορεί να αγοράσει. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα νέο QE, ύψους τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ, για να αυξηθούν σημαντικά οι πληθωριστικές προσδοκίες. Η αντίθεση από την πλευρά της Βόρειας Ευρώπης περιπλέκει το ζήτημα.

3. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα;

Μετά τη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ και τη διοχέτευση 2,6 τρισ. ευρώ φτηνού χρήματος στην οικονομία από το 2015, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά στο 2%, και η ανάπτυξη υποτονική. Οι πληθωριστικές προσδοκίες υποδηλώνουν ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό δεν θα επιτυγχάνεται επί χρόνια.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, απορία για το ότι πολλοί στην αγορά αμφισβητούν αν η επιπλέον στήριξη θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάνω από το 80% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters, πρόσφατα, ήταν επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

4. Τι θα γίνει με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό;

Τον Ιούλιο ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια νέα ερμηνεία του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί το θεμέλιο της πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν στόχο έναν πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω» από το 2% επί 16 χρόνια.

Τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, ο Ντράγκι έκανε λόγο για συμμετρία – μια αναφορά στο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από το 2% και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί.

5. Είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ που θα βοηθήσουν τις τράπεζες;

Ναι. Ενας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων για να μειωθεί το πλήγμα από τα πολύ αρνητικά επιτόκια. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Η κλιμάκωση του επιτοκίου σημαίνει ότι η ΕΚΤ περιορίζει το ποσοστό της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υπόκειται στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι –0,40%.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα –δηλαδή τα διαθέσιμα των τραπεζών εκτός των υποχρεωτικών– ανέρχεται σε περίπου 1,2 τρισ. ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν σημαντικό κόστος για τις τράπεζες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απορρίπτει αύξηση επιτοκίων λόγω χαμηλού πληθωρισμού
Διστακτική φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων εντός του 2018, με κύρια αιτία το επίπεδο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στην Ευρώπη.
Απορρίπτει αύξηση επιτοκίων λόγω χαμηλού πληθωρισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ, λόγω χαμηλού πληθωρισμού
Την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αποφάσισε, ως αναμενόταν η ΕΚΤ. Με την ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή τους στο μέλλον, διότι ο πληθωρισμός...
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ, λόγω χαμηλού πληθωρισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και το ενδεχόμενο να μεταβληθούν παράμετροι συμμετοχής σ' αυτό, μετά τη συνεδρίαση...
9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνα ΕΚΤ: Ύφεση 5,5% για φέτος στην ευρωζώνη
Το πιο αισιόδοξο από τα σενάρια που δημοσίευσε την Παρασκευή η ΕΚΤ για την ύφεση στην ευρωζώνη, υιοθετεί νέα έρευνα αναλυτών της τράπεζας, προβλέποντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και με αργούς...
Έρευνα ΕΚΤ: Ύφεση 5,5% για φέτος στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες, ζητούμενο η πραγματική οικονομία
Νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Η βοήθεια αυτή αφορά τις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, κάτι που δεν έκαναν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής...
Αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες, ζητούμενο η πραγματική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκτά πλέον από την ΕΚΤ όλα τα ελληνικά ομόλογα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης, αφήνοντας στην άκρη τα προ κορονοϊού κριτήρια του «investment grade» και...
Δεκτά πλέον από την ΕΚΤ όλα τα ελληνικά ομόλογα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας