• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%

Ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν υπογράμμισε ότι η J&J και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη χειρότερη επιδημία ναρκωτικών στην αμερικανική ιστορία

AP PHOTO / SUE OGROCKI, POOL
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα

 • A-
 • A+

Με πρόστιμο 572 εκατ. δολαρίων τιμώρησε την Johnson & Johnson δικαστήριο της αμερικανικής Πολιτείας Οκλαχόμα κρίνοντας ότι με την «ψευδή, παραπλανητική και επικίνδυνη» εκστρατεία πωλήσεων που εφάρμοσε σε συνεργασία με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες προκάλεσε εθισμούς και θανάτους από υπερβολική δόση, οδηγώντας στην «επιδημία οπιοειδών» που χτύπησε τις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2017.

Η απόφαση αποτελεί την πρώτη καταδίκη φαρμακευτικής εταιρείας για το γνωστό έγκλημα που πραγματοποιήθηκε από τους ασυνείδητους φαρμακοβιομήχανους στον βωμό του επιχειρηματικού κέρδους και οδήγησε περισσότερους από 400 χιλιάδες Αμερικανούς στον θάνατο.

Ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν υπογράμμισε στην απόφασή του ότι η J&J φέρει τεράστια ευθύνη για τη χειρότερη επιδημία ναρκωτικών στην αμερικανική ιστορία καθώς, όχι μόνο προώθησε επιθετικά ψευδείς ισχυρισμούς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των οπιοειδών παυσίπονων σκευασμάτων της, αλλά παράλληλα άλλαξε και την ιατρική πρακτική με ψευδείς ισχυρισμούς που σκοπό είχαν να μειωθούν οι επιφυλάξεις των γιατρών για τη συνταγογράφηση των οπιοειδών.

Γι’ αυτόν τον σκοπό η εταιρεία χρησιμοποίησε τους τεράστιους πόρους της χρηματοδοτώντας σχετικούς οργανισμούς και έρευνες οι οποίες προωθούσαν τα ναρκωτικά της σκευάσματα.

2.500 αγωγές

Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για την J&J αλλά και τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν οπιοειδή παυσίπονα, τις εταιρείες διανομής τους και τις φαρμακευτικές αλυσίδες, εναντίον των οποίων έχουν υποβληθεί από Πολιτείες, Κομητείες και δημοτικές αρχές των ΗΠΑ περισσότερες από 2.500 αγωγές.

Η ετυμηγορία του Μπάλκμαν δημιουργεί δεδικασμένο και καθιστά έωλες τις προσπάθειες των φαρμακοβιομηχανιών να αποδώσουν τις ευθύνες στους γιατρούς που συνταγογραφούσαν τα σκευάσματά τους και στους ασθενείς που τα χρησιμοποιούσαν.

Ο δικαστής υπογραμμίζει ότι η J&J, δρώντας σε συνεργασία με άλλες φαρμακευτικές με στόχο την αύξηση των συνταγογραφήσεων οπιοειδών σκευασμάτων (και της κερδοφορίας της), προώθησε την ψευδή αφήγηση ότι υπάρχει απελπιστική ανάγκη για παυσίπονα όπως και ότι υπήρχε χαμηλός κίνδυνος από την κατάχρησή τους και τη συνταγογράφηση οπιοειδών.

«Στοιχείο-κλειδί της στρατηγικής της J&J στο μάρκετινγκ των οπιοειδών σκευασμάτων ήταν η προώθηση της αντίληψης ότι οι χρόνιοι πόνοι είχαν υποεκτιμηθεί και ότι η αυξημένη συνταγογράφηση οπιοειδών ήταν η λύση» ανέφερε στην απόφασή του ο Μπάλκμαν.

«Μεταξύ άλλων έστελναν τους αντιπροσώπους πωλήσεων στα γραφεία των γιατρών της Οκλαχόμα προκειμένου να διανέμουν παραπλανητικά μηνύματα, παραπλανητικά φυλλάδια, κουπόνια και άλλο υλικό που αφορούσε ασθενείς και γιατρούς, ενώ διαφήμιζαν παραπλανητικά τα φάρμακά τους μέσω του Διαδικτύου».

Παράλληλα ο Αμερικανός δικαστής υπογραμμίζει ότι η J&J επηρέασε τις ιατρικές πρακτικές με σημαντικές πληρωμές σε πληθώρα διαφορετικών οργανώσεων και οργανισμών που έχουν αντικείμενο τον σωματικό πόνο, ενώ χρησιμοποίησε και ακαδημαϊκές διαπιστώσεις με ψευδή τρόπο προκειμένου να καταρρίψει τον κίνδυνο του εθισμού.

Διαβολική στρατηγική

Η συνταγογράφηση των οπιοειδών σκευασμάτων στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της το 2012, όταν και καταγράφηκαν συνολικά… 250 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις, μία δηλαδή για κάθε ενήλικα Αμερικανό.

Στην Οκλαχόμα -μια Πολιτεία με πληθυσμό μικρότερο των 4 εκατομμυρίων- μεταξύ 2015 και 2018 καταγράφηκαν 18 εκατ. τέτοιες συνταγογραφήσεις!

Αυτή η διαβολική στρατηγική των φαρμακευτικών εταιρειών είχε συνέπεια μυριάδες Αμερικανοί -που υπέφεραν απλά από χρόνιους πόνους και απευθύνονταν για ανακούφιση στους γιατρούς τους (οι οποίοι συνταγογραφούσαν τα οπιοειδή σκευάσματα της J&J και των υπόλοιπων φαρμακευτικών εταιρειών) να εθιστούν χωρίς τη θέλησή τους στο όπιο. Τετρακόσιες χιλιάδες εξ αυτών πέθαναν από υπερβολική δόση -οι έξι χιλιάδες στην Οκλαχόμα.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίνουν 12 δισ. δολάρια για να ξεπλύνουν το έγκλημα
Εως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια είναι διατεθειμένες να πληρώσoυν η φαρμακοβιομηχανία Purdue Pharma προκειμένου να διευθετήσουν πάνω από 2.000 αγωγές που έχουν υποβληθεί εναντίον τους για την κρίση οπίου.
Δίνουν 12 δισ. δολάρια για να ξεπλύνουν το έγκλημα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνα» 8 δισ. δολαρίων στην Johnson & Johnson για παρενέργειες
Αποζημίωση 8 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Johnson & Johnson σε 26χρονο Αμερικανό, ο οποίος λαμβάνοντας το αντιψυχωτικό της φάρμακο Risperdal είδε με τoν καιρό το στήθος του να... μεγαλώνει.
«Καμπάνα» 8 δισ. δολαρίων στην Johnson & Johnson για παρενέργειες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από «ήρωες»... αυτοφωράκηδες
Οι αποκαλυπτικές ομολογίες στελεχών της Goldman Sachs για τον ρόλο της στο σκάνδαλο του του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Μαλαισίας μέσω του οποίου υπεξαιρέθηκαν και ξεπλύθηκαν δισ. δολάρια.
Από «ήρωες»... αυτοφωράκηδες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
Ελάχιστα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν μιλήσει τόσο πολύ υπέρ της συνέχειας του πολέμου στο Αφγανιστάν όσο ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της...
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο σκαμνί η Exxon για παραπλάνηση των επενδυτών
Στο εδώλιο κάθεται από χθες ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon για εξαπάτηση των επενδυτών όσον αφορά το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Στο σκαμνί η Exxon για παραπλάνηση των επενδυτών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρίβειν διά της... πτωχεύσεως
Στον αμερικανικό Πτωχευτικό Κώδικα και τον εκβιασμό καταφεύγει η οικογένεια Σάκλερ για να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των 400.000 ατόμων που σκότωσε το οπιούχο παυσίπονο OxyContin.
Στρίβειν διά της... πτωχεύσεως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας