• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 24.2°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.2°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.9°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.0°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.4°C
  6 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 23.8°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.7°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%

Διαχρονικά οι αμοιβές των CEOs αυξάνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από τους δείκτες των χρηματιστηρίων

AP Photo / Mark Lennihan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους

 • A-
 • A+

Θυμίζουν περισσότερο εθισμένα στα βαριά ναρκωτικά τζάνκια -που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ολοένα αυξανόμενη δόση τους, δηλαδή… το χρήμα- παρά ευυπόληπτα μέλη της αμερικανικής επιχειρηματικής ελίτ.

Ο λόγος για τους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, οι οποίοι απολαμβάνουν σήμερα αστρονομικά ποσά από τη δουλειά τους, πολλαπλάσια αυτών που κέρδιζαν τις προηγούμενες δεκαετίες και εκατοντάδες φορές περισσότερα από αυτά που βάζει στην τσέπη του ο μέσος εργαζόμενος.

Το πλέον κραυγαλέο όμως είναι ότι οι με καλπάζοντα ρυθμό αυξανόμενες αμοιβές τους δεν αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αξία των δεξιοτήτων και των ταλέντων τους, όπως τις αποτιμά η αγορά εργασίας, αλλά κυρίως την αξιοποίηση της εξουσίας που κατέχουν να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις αποδοχές τους.

Και αυτή η αυξανόμενη ισχύς που κατέχουν αποτελεί βασικό μοχλό της μεγέθυνσης των ανισοτήτων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute-EPI) δημοσιοποίησε πρόσφατα σχετική μελέτη στην οποία συνέκρινε διαχρονικά τις αποδοχές των CEOs των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας τόσο με τις αμοιβές των μέσων εργαζομένων όσο και με τις αντίστοιχες του καλύτερα αμειβόμενου 0,1% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ καθώς και τη σχέση των αποδοχών των «350» με την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές του EPI, Λόρενς Μισέλ και Τζούλια Γουλφ, χρησιμοποίησαν δύο μέτρα προκειμένου να αποτιμήσουν και να συγκρίνουν τις αποδοχές των CEOs.

Και τα δύο μέτρα περιλαμβάνουν τον μισθό, τα μπόνους, τις αμοιβές σε μετοχές της εταιρείας και τις πληρωμές μακροπρόθεσμων κινήτρων ενώ διαφέρουν μόνο ως προς τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options).

Το μεν πρώτο μέτρο, εκτός όλων των παραπάνω, περιλαμβάνει την αξία των options που έχουν εκτελεστεί από τους CEOs ενώ το δεύτερο ενσωματώνει την αξία τους όταν χορηγήθηκαν από τις εταιρείες, πριν δηλαδή ρευστοποιηθούν. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν βγάζουν… μάτι.

Αύξηση 1.000%

Οι μέσες αποδοχές εκάστου των 350 CEOs ανήλθαν πέρυσι στα 17,2 εκατ. δολάρια (ή 14 εκατ. δολάρια με βάση το δεύτερο μέτρο). Από το 1978 έως το 2018 οι αποδοχές τους αυξήθηκαν κατά 1.000% (940,3% με βάση το πρώτο μέτρο και 1.007,5% βάσει του δεύτερου). Την ίδια χρονική περίοδο οι αμοιβές των μέσων Αμερικανών εργαζομένων αυξήθηκαν μόλις κατά 11,9%.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας ήταν οι μέσες αποδοχές των CEOs να είναι πέρυσι 278 φορές μεγαλύτερες από τις αμοιβές των μέσων εργαζομένων. Το 1989 οι αποδοχές των CEOs ήταν 58 φορές μεγαλύτερες από αυτές των μέσων εργαζομένων ενώ το 1965 μόλις είκοσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η εκρηκτική άνοδος των αποδοχών των CEOs από το 1978 -παρότι στενά συνδεδεμένη με την άνοδο των τιμών των μετοχών που αποτελούν μέρος της αμοιβής τους- ξεπέρασε την αντίστοιχη άνοδο που σημείωσε στο ίδιο διάστημα το Χρηματιστήριο (+706,7%) αλλά και την αύξηση που κατέγραψαν οι μισθοί των καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων (339,2%) την ίδια περίοδο.

Το 2017 οι CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων κέρδιζαν συγκεκριμένα 5,4 φορές περισσότερα απ’ ό,τι το κορυφαίo 0,1% των εργαζομένων. Τα συμβάντα αυτά, σύμφωνα με το EPI, αποτελούν ένδειξη ότι η ραγδαία αύξηση των αποδοχών των CEOs οφείλεται περισσότερο στη δύναμή τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τους μισθούς τους και όχι τόσο στις επιδόσεις της επιχείρησής τους ή το ταλέντο τους.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η ταχύτητα με την οποία οι παραπάνω CEOs κατάφεραν να ανακάμψουν οικονομικά μετά το κραχ του 2008. Αν ληφθούν υπόψη τα εκτελεσθέντα options τους (α΄ μέτρο ανάλυσης), οι αποδοχές τους αυξήθηκαν από το 2009 κατά 52,6%, ενώ με βάση την αξία των options όταν τους χορηγήθηκαν (β΄ μέτρο ανάλυσης) αυτές αυξήθηκαν κατά 29,4%.

Και στις δύο περιπτώσεις η αύξηση των αποδοχών τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης των μέσων εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις που είδαν τις ετήσιες αμοιβές τους να αυξάνονται μόλις 5,3% από το 2009 και μεταξύ 2017 και 2018 να υποχωρούν κατά 0,2%.

Το EPI τονίζει ότι αυτή η ακραία άνοδος των αποδοχών των CEOs -και συνολικά των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων- αποτελεί βασικό παράγοντα της μεγέθυνσης των εισοδημάτων του πλουσιότερου 1% και 0,1% των Αμερικανών. Αφήνει λιγότερους από τους καρπούς της οικονομικής ανάπτυξης για τους συνηθισμένους εργαζομένους διευρύνοντας το εισοδηματικό χάσμα.

«Η οικονομία δεν θα πάθει καμία ζημιά αν οι CEOs πληρωθούν λιγότερο ή φορολογηθούν περισσότερο», υπογραμμίζει προτείνοντας μια σειρά από μέτρα.

Μεταξύ άλλων και: α. υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για όσους κερδίζουν τα περισσότερα, β. υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία μεταξύ των αποδοχών CEOs και μέσων εργαζομένων, γ. φόρο πολυτελείας για αποδοχές βάσει του οποίου για κάθε δολάριο που ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο αμοιβών η εταιρεία να είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ένα επιπλέον δολάριο φόρου, δ. μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των επιχειρήσεων προκειμένου να δοθούν στους υπόλοιπους μετόχους εργαλεία άσκησης αντισταθμιστικής εξουσίας έναντι των απαιτήσεων των CEOs για τις αμοιβές τους, ε. μεγαλύτερη χρήση του «say & pay», της δυνατότητας δηλαδή των μετόχων μιας επιχείρησης να ψηφίζουν για τις αποδοχές των ανώτερων στελεχών.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας
Μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που δημοσιεύτηκε στους χθεσινούς Financial Times, διαπιστώνει ότι οι τεράστιες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων επιχειρήσεων ελάχιστη...
Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη στρατόσφαιρα οι αμοιβές των ελίτ
Την αυξανόμενη άνιση κατανομή των εργασιακών αποδοχών στη σημερινή Ευρώπη των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τού «διαίρει και βασίλευε» αποτυπώνει η τελευταία έκθεση...
Στη στρατόσφαιρα οι αμοιβές των ελίτ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρια για τον εταιρικό φόρο
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διεμήνυσε ότι οι ανά τον κόσμο πολυεθνικές εταιρείες θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15% για τα κέρδη τους.
Παζάρια για τον εταιρικό φόρο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
Η μάχη δόθηκε σε μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όπου παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία απέναντι στον συνδικαλισμό και η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων.
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
Σε στενή παρακολούθηση έχει εδώ και χρόνια τους εργαζομένους που αγωνίζονται για καλύτερες αποδοχές, συνθήκες εργασίας και ίδρυση συνδικάτου, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου, η McDonald’s.
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας