• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.2°C
  3 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.2°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.0°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%

Μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τον Τραμπ στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα οδηγούσε πιθανότατα σε ύφεση τις οικονομίες ακόμη και των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών.

AP Photo/Pavel Golovkin, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εμπορικός πόλεμος αγγίζει την Ευρώπη

 • A-
 • A+
Παρέμβαση του ΔΝΤ με έκκληση προς ΗΠΑ και Κίνα να λύσουν την αντιπαράθεσή τους που υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία και απειλεί να συμπαρασύρει σε ύφεση ακόμα και την ευρωζώνη.

Διακριτική, σαφής, αλλά άγνωστης αποτελεσματικότητας είναι η έκκληση-προειδοποίηση που διατυπώνει το ΔΝΤ προς τις ΗΠΑ και την Κίνα να βάλουν τέλος στην εμπορική και νομισματική τους αντιπαράθεση. Σε σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ καλεί τις ηγεσίες των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη να λύσουν την αντιπαράθεσή τους με δίκαιο τρόπο και το ταχύτερο δυνατό.

«Οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε μια συναινετική συμφωνία, η οποία θα αποφεύγει την υπονόμευση του διεθνούς συστήματος», αναφέρει η έκθεση, που καλεί επίσης την Κίνα και τους εμπορικούς εταίρους της να συνεργαστούν στο μέτωπο της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου «με καλή πίστη και προσέγγιση win-win».

Σ’ αυτή τη διατύπωση γίνεται προφανές ότι το ΔΝΤ επενδύει περισσότερες ελπίδες στην Κίνα στην προσπάθεια να μην αντιστραφούν η παγκοσμιοποίηση και η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, παρά στις ΗΠΑ που ήδη έχουν στραφεί σε προστατευτικές πολιτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα γνωστά μέτρα επιβολής δασμών σε κινεζικές αλλά και ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας και παροτρύνεται να ανοίξει κι άλλο τις αγορές της ώστε να τονώσει την ανάπτυξη, που σήμερα -κατά το ΔΝΤ- επιβραδύνεται στο 6,2% φέτος από 6,6% πέρυσι.

Κατά κάποιο τρόπο, βεβαίως, το ΔΝΤ τα λέει στη νύφη για να τ’ ακούει η πεθερά. Γιατί, αν το 6,2% της κινεζικής ανάπτυξης αποτελεί σήμα κινδύνου για παγκόσμια επιβράδυνση, τι να πει κανείς για την ευρωζώνη που τρέχει με μόλις 1,1%;

Ο σινοαμερικανικός πόλεμος και η ενδεχόμενη κλιμάκωσή του έχουν ήδη καταλυτικά και απτά αποτελέσματα στις χώρες του ευρώ, που καταγράφονται σε πτώση παραγγελιών, συρρίκνωση της μεταποίησης και επιδείνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης. Στο επίκεντρο της ανησυχίας για την ευρωζώνη βρίσκεται σταθερά η Γερμανία, που η οικονομία της τρέχει με μόλις 0,7% και προβλέπεται να έχει ανάλογο αναιμικό ρυθμό του χρόνου.

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ζώνης, βρίσκεται και τυπικά σε μηδενική ανάπτυξη, ουσιαστικά στα πρόθυρα ύφεσης, εξέλιξη που μπορεί να επιταχυνθεί υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων. Λίγο καλύτερη είναι η επίδοση της Γαλλίας, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,3%, αλλά μόλις 0,2% αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο.

Μια ενδεχόμενη κήρυξη «δασμολογικού πολέμου» από τον Τραμπ στην Ευρώπη, με επιβολή δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα φέρει την ύφεση και για τις τρεις μεγάλες οικονομίες του ευρώ πιο κοντά, εκτιμούν οι αναλυτές των επενδυτικών κεφαλαίων, επισπεύδοντας -ή σχεδόν παροτρύνοντας- τους κατόχους τους να ρίξουν «όλα τα λεφτά» στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, ήτοι τα ομόλογα, τα μέταλλα, τα αμοιβαία κεφάλαια κ.ά. Τα στοιχεία είναι ιλιγγιώδη.

Τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος έχουν συγκεντρώσει 487 δισ. δολάρια, τριπλάσιο ποσό από πέρσι, στα ομολογιακά αμοιβαία συσσωρεύονται σχεδόν 10 τρισ. δολάρια, παρά τις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων κυρίως της ευρωζώνης. Και το κύμα αυτό αδρανοποίησης τεράστιου πλούτου και απομάκρυνσής του από την πραγματική οικονομία θα συνεχιστεί, επιταχύνοντας το ενδεχόμενο ύφεσης. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η αντίδραση της ΕΚΤ, όπως και των άλλων κεντρικών τραπεζών, με τις μειώσεις επιτοκίων και τους νέους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, θα διακόψει τον καταστροφικό φαύλο κύκλο.

Σ’ αυτό το κλίμα τα σενάρια που φέρνουν τη Γερμανία έτοιμη να απαρνηθεί το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επιστημονική φαντασία.

Το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές μετέδωσε ότι η Γερμανία εξετάζει την έκδοση νέου χρέους για τη χρηματοδότηση μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά το πρακτορείο, ο νέος δανεισμός θα είναι τόσο υψηλός, που θα σημάνει το τέλος της δέσμευσης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία περίπου ως έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας πολλοί είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν στα θαύματα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
Χαμηλότερες προσδοκίες για μία ακμαία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 δημιουργούν τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ, που λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της Όμικρον.
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για παγκόσμια ύφεση
Οικονομολόγοι προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και «ανταλλαγής» νέων δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Καμπανάκι για παγκόσμια ύφεση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 4 σενάρια του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Τέσσερα σενάρια ανέπτυξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα είναι πιθανόν ο μεγάλος χαμένος της σύγκρουσης, καθώς...
Τα 4 σενάρια του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «σάρκα και οστά» ο εμπορικός πόλεμος
Την αντεπίθεσή της στους δασμούς των ΗΠΑ εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σήμερα έθεσε σε ισχύ πρόσθετους τελωνειακούς δεσμούς σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα, από τα παντελόνια τζιν ως το μπέρμπον και τις...
Με «σάρκα και οστά» ο εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με φορο-αντίποινα απαντά αύριο η Ευρώπη
Τη σκανδάλη πατάει από την Παρασκευή και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενεργοποιώντας την πρώτη φάση των αντιποίνων της σε βάρος των ΗΠΑ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τα ευρωπαϊκά αντίποινα περιλαμβάνουν την...
Με φορο-αντίποινα απαντά αύριο η Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας