Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πυροβολεί» τη Fed με στόχο... την Κίνα
AP Photo/Andrew Harnik
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πυροβολεί» τη Fed με στόχο... την Κίνα

  • A-
  • A+
Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι το ρίσκο που αντιμετωπίζει η αγορά είναι κυρίως πολιτικό και σχετίζεται με την απρόβλεπτη τακτική του Αμερικανού προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ - σε ένα εκκωφαντικό «διάλειμμα» από την ενασχόλησή του με το θέμα της οπλοκατοχής- αποφάσισε χθες να «πυροβολήσει» την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Fed, προκαλώντας αφ’ ενός σύγχυση για το πώς προτίθεται να κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη με την Κίνα και οδηγώντας αφ’ ετέρου τη Wall Street σε νέο πανικό πωλήσεων, αρχικά, για να διορθώσει εντυπωσιακά στη συνέχεια.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι η Κίνα, αλλά η Fed», είπε ο Τραμπ μέσω του twitter, με τρία διαδοχικά tweets, τα οποία με το χαρακτηριστικό ύφος του, αλλά και με πρωτοφανή οξύτητα κατά της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας ανέφεραν: «Τρεις ακόμη κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια: Το πρόβλημά μας δεν είναι η Κίνα - είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ, τα χρήματα ρέουν προς τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα χάνει εταιρείες κατά χιλιάδες, προς όφελος άλλων χωρών και το νόμισμά τους βρίσκεται υπό πολιορκία - Το πρόβλημά μας είναι μια Ομοσπονδιακή Τράπεζα που είναι υπερβολικά υπερήφανη ώστε να παραδεχτεί το λάθος της ότι ενεργεί πάρα πολύ γρήγορα και "μαζεύει" πάρα πολύ (και σε αυτό είχα δίκιο!). Πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια περισσότερο και ταχύτερα και να σταματήσουν τη γελοία ποσοτική τους σύσφιγξη ΤΩΡΑ. Εχει διευρυνθεί πολύ το περιθώριο στην καμπύλη των αποδόσεων και δεν υπάρχει πληθωρισμός! Η ανικανότητα είναι ένα τρομερό πράγμα που πρέπει να προσεχθεί, ειδικά όταν τα πράγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν τόοοοσο (sic!) εύκολα. Θα κερδίσουμε ούτως ή άλλως, αλλά θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν η Fed αντιληφθεί, κάτι που δεν κάνουν, ότι ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες, οι οποίες όλες θέλουν να προχωρούν με δικά μας έξοδα!».

Εψαχνε αφορμή

Η σχεδόν εξωφρενική αντίδραση του Τραμπ είχε έναυσμα την απόφαση τριών κεντρικών τραπεζών -της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης- να μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια.

Προφανώς, ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί υπερβολικά ήπια σε σχέση με τις αποφάσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών την πρόσφατη απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και την πιέζει δημόσια για πιο αποφασιστικά βήματα.

Η κίνηση του Τραμπ ήρθε δύο 24ωρα μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίσει την Κίνα χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της, προδίδοντας πρόθεση να κλιμακώσει τον εμπορικό και συναλλαγματικό πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η κινεζική ηγεσία προς το παρόν αντιδρά ψύχραιμα και «συστημικά». Και χθες κράτησε το κινεζικό νόμισμα ελαφρά κάτω από την ισοτιμία 7 γουάν ανά δολάριο, υποδηλώνοντας προς τις αγορές ότι προς το παρόν δεν προτίθεται να μπει σε έναν πόλεμο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. Αλλά, έχει ήδη προειδοποιήσει, μέσω της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ότι θα αμυνθεί αν χρειαστεί.

Οι επενδυτές περί την Wall Street αναγνωρίζουν πλέον ότι το ρίσκο που αντιμετωπίζει η αγορά είναι κυρίως πολιτικό και σχετίζεται με την απρόβλεπτη τακτική του Αμερικανού προέδρου. Σημειώνουν με ανησυχία ότι προς το παρόν οι σύμβουλοι εντός του Λευκού Οίκου που τάσσονται υπέρ μιας ήρεμης προσέγγισης της Κίνας και κατά της κλιμάκωσης χάνουν έδαφος και αποδίδουν στις πιέσεις Τραμπ την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίσει την Κίνα χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί Κλίντον) Λάρι Σάμερς σε σχόλιό του στην Washington Post επέκρινε την απόφαση αναφέροντας ότι «η Κίνα δεν πληροί τις αρνητικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της. Οι παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια ήταν για την ανατίμηση κι όχι την υποτίμηση του νομίσματός της».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένα βήμα πίσω στους δασμούς προς την Κίνα έκανε ο Τραμπ
Την ξαφνική απόφασή του να καθυστερήσει την επιβολή επιπλέον δασμών της τάξης του 10% σε κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ...
Ένα βήμα πίσω στους δασμούς προς την Κίνα έκανε ο Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απώλειες στη Γουόλ Στριτ λόγω ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ
Μέτριες έως και μεγάλες απώλειες είχαν οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να μην υπογράψει συμφωνία με την Κίνα...
Απώλειες στη Γουόλ Στριτ λόγω ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραμπ: Δεν θα κάνω συμφωνία με την Κίνα
Ακόμη ένα… λιθαράκι στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, παρά...
Τραμπ: Δεν θα κάνω συμφωνία με την Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σεισμός» στις αγορές από τις νέες κατηγορίες Τραμπ κατά Πεκίνου
Χαρακτηριστικά νομισματικού πολέμου αποκτά πια ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά το τελευταίο επεισόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών και την πτώση που προκάλεσε στις αγορές.
«Σεισμός» στις αγορές από τις νέες κατηγορίες Τραμπ κατά Πεκίνου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα πτώση της ισοτιμίας γιουάν-δολαρίου λόγω εμπορικού πολέμου
Μάλλον επωφελής για τις κινεζικές εξαγωγές αποδεικνύεται ο εμπορικός πόλεμος που έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του...
Νέα πτώση της ισοτιμίας γιουάν-δολαρίου λόγω εμπορικού πολέμου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκκινούν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Την πρόθεση να μην επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις στα Κινεζικά προϊόντα εξέφρασε ο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη λήξη της συνόδου των 20 πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη. ΗΠΑ και Κίνα...
Επανεκκινούν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας