Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρεκόρ δυσπιστίας και απαισιοδοξίας στην Ε.Ε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ δυσπιστίας και απαισιοδοξίας στην Ε.Ε.

  • A-
  • A+
Το πρώτο ευρωβαρόμετρο μετά τις ευρωεκλογές δεν επιβεβαιώνει την ατμόσφαιρα ευφορίας που καλλιεργείται εγχωρίως: Το 93% θεωρεί κακή την κατάσταση της οικονομίας και μόλις το 23% βλέπει βελτίωση στο επόμενο 12μηνο ● Την ίδια ώρα, 6 στους 10 Ευρωπαίους αισιοδοξούν για το μέλλον της Ε.Ε. ● Για τους Ελληνες τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (49%), η οικονομία (45%) και η αύξηση του κόστους ζωής (28%).

Οι Ελληνες δεν έχουν ακόμα χωνέψει την ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» και γενικά τη στάση των εταίρων τα καταστροφικά χρόνια των μνημονίων. Απόδειξη τα αποτελέσματα του εαρινού ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές στο διάστημα μεταξύ 7 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

Σε όλη την Ευρώπη των 28 μόνο οι Ελληνες πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ε.Ε. και μόνο αυτοί βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον της.

Επίσης τα ελληνικά ποσοστά στις αρνητικές απαντήσεις που έχουν σχέση π.χ. με την εικόνα της Ε.Ε. ή την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρώπη των 28 είναι από τα πιο υψηλά.

Φυσικά η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους Ελληνες πολίτες τόσο όσον αφορά το παρόν όσο και το μέλλον είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι λογικό επακόλουθο της μνημονιακής περιόδου και της μεταχείρισης της χώρας από τους εταίρους. Αλλά βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την εικόνα ευφορίας που προβλήθηκε από εγχώριες έρευνες και ΜΜΕ μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές (και πολύ περισσότερο μετά τις εθνικές εκλογές), ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας και των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της.

Ετσι, ενώ σε 20 κράτη-μέλη μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., με πρώτους τους Λιθουανούς (72%) και τους Δανούς (68%), στην Ελλάδα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 32%, ενώ το 66% έχει αντίθετη άποψη. Επίσης 6 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον της Ε.Ε. (Ιρλανδία 85%, Δανία 75%).

Μόνο στην Ελλάδα η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξη (51%). Ακόμα σε 20 κράτη-μέλη η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ψήφος τους μετράει στη λειτουργία της Ε.Ε. (Σουηδία 86%, Δανία 81%, Ολλανδία 76%). Αντίθετα, σε 8 κράτη-μέλη οι πολίτες έχουν διαφορετική γνώμη, με πρώτους τους Ελληνες (68%).

Κακή κατάσταση

Ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ε.Ε., το 60% των Ελλήνων (υψηλότερο ποσοστό) εκφράζει τη δυσπιστία του, σε αντίθεση με την Ιρλανδία (77%) και τη Δανία (75%).

Μεγάλη απαισιοδοξία διαπιστώνεται και στις απαντήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα τους. Το 85% θεωρεί κακή την κατάσταση στην Ελλάδα (καλή το 15%). Συνολικά στην Ευρώπη το 51% των πολιτών χαρακτηρίζει καλή την κατάσταση στη χώρα του και το 47% κακή.

Ακόμη χειρότερη η εκτίμηση των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 93% τη θεωρεί κακή και μόλις το 7% έχει θετική άποψη. Κακή (68%) θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.

Η κατάσταση στην απασχόληση χαρακτηρίζεται κακή για το 93% των Ελλήνων, ενώ μόνο το 7% (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.!) έχει αντίθετη άποψη. Στην Ευρώπη των 28 το 42% θεωρεί καλή την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα του.

Τι προβλέπουν οι Ελληνες για τους επόμενους 12 μήνες για την Ελλάδα; Το 24% προβλέπει βελτίωση, το 26% περαιτέρω επιδείνωση και το 49% εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην ευρωζώνη. Οσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας το επόμενο 12μηνο, το 23% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 27% ακόμα χειρότερα.

Ανεργία και ακρίβεια

Ποια είναι για τους Ελληνες τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα; Η ανεργία (49%), η οικονομία (45%) και η αύξηση του κόστους ζωής (28%). Και ποια τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ε.Ε.; Η μετανάστευση (37%) και η οικονομική κατάσταση (32%).

Πάντως το 70% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ, έναντι 27% κατά.

Κατά τα άλλα, το 88% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, αλλά το 53% εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, το 61% την Αστυνομία, το 25% τη Δημόσια Διοίκηση και το 25% το Κοινοβούλιο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε αναπτυξιακή... εγκράτεια Ε.Ε. και ευρωζώνη
Νέα πηγή αβεβαιότητας ο κορονοϊός, παραμένει απρόβλεπτη η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Συστάσεις στο Βερολίνο να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητές του.
Σε αναπτυξιακή... εγκράτεια Ε.Ε. και ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε φορολογική «μαύρη λίστα» η Τουρκία
Την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφασίζουν αν θα την εντάξουν στις χώρες που δεν συνεργάζονται στην ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων, με πιθανότητα επιβολής και κυρώσεων.
Κοντά σε φορολογική «μαύρη λίστα» η Τουρκία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
Ικανοποιητικά παρουσιάζονται τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Αβεβαιότητα προκαλούν οι εντάσεις στον τομέα του διεθνούς εμπορίου
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η λίστα με τους φορο-παραδείσους
Η Ελβετία δεν είναι φορολογικός παράδεισος... Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το Συμβούλιο Ecofin, το οποίο έβγαλε χθες από την «γκρίζα λίστα» 5 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελβετία.
Η λίστα με τους φορο-παραδείσους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα έρευνα για σύσταση καρτέλ BMW, Daimler και VW
Οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. ξεκίνησαν έρευνα για καρτέλ των τριών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που για να εξοικονομήσουν κόστος συνεννοήθηκαν να περιορίσουν την ανάπτυξη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Νέα έρευνα για σύσταση καρτέλ BMW, Daimler και VW

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας