• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
AP Photo / Michel Euler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρομολογείται ο ψηφιακός φόρος

 • A-
 • A+
Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θεωρούν ότι ένα ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικής φορολόγησης, όπως το αμερικανικό καθεστώς GILTI θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί, όμως το επίπεδο του φόρου θα συμφωνηθεί στο μέλλον.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G7) συμφώνησαν τελικά, χθες, σε ένα σχέδιο ελάχιστης φορολόγησης ψηφιακών κολοσσών, όπως η Facebook και η Google, και την ανάγκη υιοθέτησης ενός αυστηρότερου καθεστώτος για τα ψηφιακά νομίσματα, και το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών -που μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες των επτά χωρών συναντήθηκαν το τελευταίο διήμερο στο Σαντιγί της Γαλλίας, «υποστήριξαν πλήρως» σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν «την εφαρμογή ενός σχεδίου δύο πυλώνων από το 2020».

«Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ένα ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικής φορολόγησης, όπως το αμερικανικό καθεστώς GILTI, θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί», ανέφερε ακόμη το ανακοινωθέν. Ο φόρος όμως δεν προσδιορίστηκε με ακρίβεια.

Γάλλος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ανώνυμα ότι το επίπεδο του φόρου θα συμφωνηθεί στο μέλλον.

Το ανακοινωθέν της συνόδου ανέφερε, από την άλλη πλευρά, κάπως αόριστα ότι «το επίπεδο του φόρου που πρόκειται να υιοθετηθεί θα εξαρτηθεί από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των κανόνων», όπως και ότι το «G7 αναμένει περαιτέρω πρόοδο στο πλαίσιο της G20 και μια παγκόσμια συμφωνία για το περίγραμμα της αρχιτεκτονικής μέχρι τον Ιανουάριο του 2020».

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε χθες, θα αναπτυχθεί περαιτέρω από τον όμιλο των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G20) και στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οσον αφορά το αμερικανικό GILTI (global intangible low-taxed income), το καθεστώς δηλαδή χαμηλής φορολόγησης των άυλων εισοδημάτων που έχουν επιχειρήσεις των ΗΠΑ διεθνώς, τα άυλα εισοδήματα των αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό φορολογούνται με 10,5%, αντί 21% που είναι ο κανονικός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Ο χαμηλότερος συντελεστής στοχεύει στην αποθάρρυνση της μεταφοράς επιχειρηματικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η χθεσινή συναίνεση επιτεύχθηκε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και συζητήσεις που κράτησαν ώς τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κλίμα ήταν βαρύ μετά την πρόσφατη απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου για επιβολή φόρου 3% σε μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Google, Apple, Facebook and Amazon, και την άμεση αντίδραση της Ουάσινγκτον που ξεκίνησε έρευνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις εναντίον της Γαλλίας.

Οι υπουργοί συμφώνησαν, όμως, και για τα ψηφιακά νομίσματα -όπως το Libra που έχει ανακοινώσει ότι θα εκδώσει η Facebook-, προειδοποιώντας ότι ενέχουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

«Συμφώνησαν ότι πρότζεκτ όπως το Libra μπορούν να επηρεάσουν τη νομισματική κυριαρχία και τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους.

Τα κρυπτονομίσματα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και οικοδεσπότης της Συνόδου, Μπρουνο Λε Μερ, τόνισε τι όλα τα μέλη του G7 εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το Libra, ενώ η ομάδα δράσης ανέφερε ότι ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra της Facebook, πρέπει να πληρούν «τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα», για να διασφαλίζεται ότι δεν χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και ότι οι χρήστες του είναι προστατευμένοι.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόεδρος της ομάδας δράσης και βασικός εισηγητής στο θέμα, τόνισε ότι ένα σταθερό κρυπτονόμισμα (stablecoin) για συναλλαγές λιανικής θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερα και φθηνότερα εμβάσματα, να τονώσει τον ανταγωνισμό για πληρωμές και άρα να μειώσει το κόστος και να στηρίξει τη μεγαλύτερη πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σημείωσε δε ότι «δημιουργεί όμως παράλληλα και μια σειρά από κινδύνους που αφορούν προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων, η ανθεκτικότητα του κυβερνοχώρου, ο θεμιτός ανταγωνισμός και η φορολογική συμμόρφωση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
Διάθεση για να μπει ένα τέλος στη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν πολυεθνικοί κολοσσοί του τομέα της υψηλής τεχνολογίας,έδειξαν στη συνάντησή τους στη Φουκουόκα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20.
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γαλλικός φόρος μέχρι 5% στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες
Φόρο έως και 5% σε κολοσσούς του ίντερνετ, όπως οι Amazon και Facebook, επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Γαλλικός φόρος μέχρι 5% στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα χαμένα κέρδη των εθνών
Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη στις φορολογικές πολιτικές παγκοσμίως τις τελευταίες 4 δεκαετίες είναι αναμφίβολα η μεγάλη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Μέσω της μεταφοράς των «χάρτινων κερδών» σε χώρες...
Τα χαμένα κέρδη των εθνών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
Αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου κραχ και ως μια από τις πιθανές αιτίες θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί στη στρατόσφαιρα και...
Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξαφρίζουν» τους τηλεργαζόμενους
Google, Microsoft, Facebook, Twitter και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας πειραματίζονται με τη μελλοντική δομή των αποδοχών των υπαλλήλων τους, παρέχοντας χαμηλότερες αμοιβές σε όσους θέλουν να δουλεύουν από...
«Ξαφρίζουν» τους τηλεργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας