Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βάιντμαν: Εγρήγορση κι όχι συναγερμός για τα κρυπτονομίσματα
AP PHOTO

Βάιντμαν: Εγρήγορση κι όχι συναγερμός για τα κρυπτονομίσματα

  • A-
  • A+

Έντονη κινητικότητα γύρω από τα stablecoins (κρυπτονομίσματα) υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τα σχέδια της Facebook να λανσάρει το Libra, ένα ψηφιακό υποκατάστατο νομίσματος που θα στηρίζεται σε τέσσερα επίσημα νομίσματα.

Οι ενέργειες της Facebook έχουν εγείρει προβληματισμό τόσο σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, όσο και με το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος. 

Μοιραία, είναι συχνές οι τοποθετήσεις οικονομολόγων και ειδικών, καθώς και διεθνών οργανισμών για το θέμα, με ορισμένους να προσπαθούν να καθησυχάσουν για τα κρυπτονομίσματα κι άλλους να κάνουν λόγο για τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση σε αυτά. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν επέλεξε να δώσει μία μέση απάντηση για τα κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας αφενός ότι τα stablecoins προσφέρουν προοπτικές για ευημερία, αφετέρου ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους από τη χρήση τους.

Όπως πρόσθεσε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε σχετικές ενέργειες μόνο όταν έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα ερωτήματα που συνδέονται με αυτά.

«Δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό, αλλά για εγρήγορση», είπε ο Βάιντμαν σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7.

Σημειώνεται ότι οι G7 ζητούν αυστηρότερο καθεστώς για το κρυπτονόμισμα Libra, τονίζοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα πρέπει να πληρούν «τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα» για να διασφαλίζεται ότι δεν χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και ότι οι χρήστες του είναι προστατευμένοι. 

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προέρχονται από την ομάδα δράσης της G7, με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται σε επίπεδο φορολόγησης από την ψηφιακή οικονομία και στην προώθηση των σχεδίων τους για ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Ανησυχίες για έλεγχο νομισμάτων και ασφάλεια

Στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Σαντιγί της Γαλλίας κυριάρχησε η έκφραση βαθύτερων ανησυχιών από φορείς χάραξης πολιτικής ότι η ισχύς που αποκτούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες καταπατούν τομείς που ανήκουν στις κυβερνήσεις, όπως η έκδοση νομίσματος.

«Όλοι είμαστε σε μια θέση όπου αναγνωρίζουμε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό στο Reuters. «Αλλά ο κόσμος θέλουν κάτι ασφαλές και φθηνό, όχι απλά φθηνό. Και η δουλειά μας είναι να σκεφθούμε και για την ασφάλεια…δημιουργείται μια αίσθηση ότι χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού για αυτό».

Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τον φόβο ότι οι φιλοδοξίες της Facebook για ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τον έλεγχο των υπευθύνων επί των νομισματικών και τραπεζικών πολιτικών και να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια.

«Ένα παγκόσμιο stablecoin για συναλλαγές λιανικής θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερα και φθηνότερα εμβάσματα, να τονώσει τον ανταγωνισμό για πληρωμές και άρα να μειώσει το κόστος, και να στηρίξει τη μεγαλύτερη πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε στη συνεδρίασης της G7 ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της ομάδας δράσης.

«Ωστόσο…δημιουργούν μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής, μεταξύ των οποίων μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων, την ανθεκτικότητα του κυβερνοχώρου, τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη φορολογική συμμόρφωση».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και αξιωματούχος της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι οι ρυθμιστικοί φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν θα θυσιάσουν την ασφάλεια των πελατών τους για χάρη της καινοτομίας.

«Οι χρηματοπιστωτικοί ρυθμιστικοί φορείς είναι θετικά διακείμενοι προς την καινοτομία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ασφάλειας του καταναλωτή», δήλωσε ο Βιλερουά σήμερα, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικοί φορείς θέλουν «απαντήσεις» στα σημεία που έχουν αμφιβολίες αναφορικά με το Libra έως τον Οκτώβριο.

Οι ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνήσεις έχουν καλέσει τη Facebook να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.

Μια ακόμα ανησυχία στη συνάντηση ήταν ο βέλτιστος τρόπος για τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, με τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της G7, να προσπαθεί να πετύχει συναίνεση για τη θέσπιση ενός μίνιμουμ φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ένα ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικής φορολόγησης, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό καθεστώς GILTI, θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί», ανέφερε το προσχέδιο της σύνοψης του προεδρείου που είδε σήμερα το Reuters.

Με βάση το αμερικανικό καθεστώς για τη φορολόγηση με χαμηλούς συντελεστές των άυλων εισοδημάτων που έχουν επιχειρήσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως (global intangible low-taxed income - GILTI), τα άυλα εισοδήματα αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό υπόκεινται σε συντελεστή 10,5% προκειμένου να αποθαρρύνονται οι εταιρίες από τα μεταφέρουν τα κέρδη τους σε ξένες χώρες αντί του κανονικού φορολογικού συντελεστή 21% που ισχύει μετά τις μειώσεις των συντελεστών που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ταράζει τα νερά» το FB λανσάροντας ψηφιακό νόμισμα
Το Facebook έχει αποκαλύψει τα σχέδια του να λανσάρει ένα νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα και οι προετοιμασίες «τρέχουν» με στόχο να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η υλοποίηση του εγχειρήματος απαιτούσε...
«Ταράζει τα νερά» το FB λανσάροντας ψηφιακό νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα διαρροή από το Facebook, ενώ η Google επιμένει να αρνείται
H Google αρνήθηκε χθες ότι τροφοδοτεί με προσωπικά δεδομένα χρηστών της διαφημιστικές εταιρείες. Επίσης νέα διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook αναδύθηκε χθες στην επιφάνεια.
Νέα διαρροή από το Facebook, ενώ η Google επιμένει να αρνείται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλανητικός εμπρηστής
Είπα, ξείπα, και πάει λέγοντας. Ο λόγος για τον «εκλεκτό που τα βάζει με την Κίνα», τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που κοντεύει να τρελάνει όλον τον πλανήτη με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και δηλώσεις...
Πλανητικός εμπρηστής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυροβολεί» τη Fed με στόχο... την Κίνα
Πρωτοφανής επίθεση στην αμερικανική κεντρική τράπεζα αποκαλύπτει την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να κλιμακώσει τον εμπορικό και νομισματικό πόλεμο - Η Κίνα κρατά ακόμη την ψυχραιμία της, ενώ η Wall Street...
«Πυροβολεί» τη Fed με στόχο... την Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται η ισοτιμία του γουάν
Αυστηρή απάντηση -και προειδοποίηση- της Κίνας προς την Ουάσινγκτον για τις κατηγορίες περί χειραγώγησης του κινεζικού νομίσματος. Πάνω από 15 τρισ. δολάρια παγκοσμίως σε ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.
Ενισχύεται η ισοτιμία του γουάν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σεισμός» στις αγορές από τις νέες κατηγορίες Τραμπ κατά Πεκίνου
Χαρακτηριστικά νομισματικού πολέμου αποκτά πια ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά το τελευταίο επεισόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών και την πτώση που προκάλεσε στις αγορές.
«Σεισμός» στις αγορές από τις νέες κατηγορίες Τραμπ κατά Πεκίνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας