Κατά 3 τρισ. δολάρια, στα 246,5 τρισ. δολάρια, αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος στο α’ τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Στην τριμηνιαία έκθεση του Global Debt Monitor, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο γνωστός σύνδεσμος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας υπογραμμίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια και η προοπτική συνέχισης του φθηνού κόστους δανεισμού συνετέλεσαν στην εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους στο παραπάνω επίπεδο, ή αλλιώς στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στο επίπεδο αυτό το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται πλέον μόλις 2 τρισ. δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2018.
Το χαμηλό κόστος δανεισμού ήταν η βασική αιτία της εκτίναξης του χρέους των αναδυόμενων αγορών σε επίπεδα-ρεκόρ, τα 69,1 τρισ. δολάρια ή το 216% του ΑΕΠ. Κίνα, Βραζιλία, Ν. Αφρική, Πακιστάν, Κορέα, Χιλή και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες είδαν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να επιδεινώνεται ταχύτερα και τις υποχρεώσεις τους να αυξάνουν.
Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εν λόγω οικονομίες εξαρτώνται αυξανόμενα από το βραχυπρόθεσμο χρέος, τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στις διακυμάνσεις των αγορών. Το IIF προειδοποιεί σχετικά ότι ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια των αναδυόμενων αγορών, ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων, λήγουν στο τέλος του 2020.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση του χρέους οφειλόταν κυρίως στη δημιουργία κρατικού χρέους το οποίο αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια.
Το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,9 τρισ. δολάρια, στα 69 τρισ. δολάρια. Μοχλός της αύξησης αυτής ήταν το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και των επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια. Φινλανδία, Καναδάς και Ιαπωνία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, ενώ Ολλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία από την ευρωζώνη συνέχισαν την απομόχλευση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας