• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 20.1°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 20.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 20.1°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ρυθμό ανάπτυξης 6,2% έτρεξε η οικονομία της Κίνας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο Ντόναλντ Τραμπ... πανηγυρίζει.

Αν και υπέρ το δέον υψηλός για μια αναπτυγμένη οικονομία, αν και μέσα στις προβλέψεις του Πεκίνου για την ανάπτυξη φέτος (6%-6,5%), ο ρυθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος για την οικονομία της Κίνας τα τελευταία 27 χρόνια και αποτελεί ένδειξη ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να προκαλεί ζημιά.

Στο α’ τρίμηνο του 2018 η κινεζική οικονομία είχε καταγράψει ρυθμό 6,8%, στο δεύτερο 6,7%, στο τρίτο 6,5%, ενώ στο τέταρτο 6,4%, όσο και στο α’ τρίμηνο του 2019.

Η συνεχής επιβράδυνση σηματοδοτεί απώλεια μομέντουμ στην οικονομία και ενισχύει τις προβλέψεις αρκετών οικονομικών αναλυτών ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα τόνωσης της εγχώριας κατανάλωσης, των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων.

Από τις αρχές του 2018 η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε 6 φορές το όριο των κεφαλαιακών αποθεμάτων που οφείλουν να διακρατούν οι εμπορικές τράπεζες προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και να στηριχτεί με δανεισμό η πραγματική οικονομία.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση ανακοίνωσε μειώσεις φόρων 2 τρισ. γουάν (291 δισ. δολάρια) και ποσόστωση 2,15 τρισ. γουάν σε εκδόσεις ειδικών ομολόγων από τις τοπικές κυβερνήσεις με στόχο την ενίσχυση των υποδομών.

Οι κινήσεις αυτές έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα –με αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων ενεργητικού τον Ιούνιο- που, όμως, μένει να φανεί αν θα έχουν συνέχεια.

Από την πλευρά του πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε χθες τονίζοντας μέσω του αγαπημένου του Τwitter ότι η πολιτική των δασμών του πιάνει τόπο.

Ο πλανητάρχης έγραψε ότι το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στην ανάπτυξη της Κίνας σημαίνει ότι οι δασμοί επιδρούν στις επιχειρήσεις οι οποίες απομακρύνονται από αυτήν και εγκαθίστανται σε χώρες που δεν δασμολογούνται από τις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό τον λόγο η Κίνα θέλει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ οι οποίες εν τω μεταξύ εισπράττουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς. Και οι δασμοί αυτοί, όπως λέει ο Τραμπ, πληρώνονται από την Κίνα και όχι από τον Αμερικανό καταναλωτή.

Ποιος πληρώνει τους δασμούς

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σανγκάη έδειξε ότι το 40% των αμερικανικών επιχειρήσεων εξετάζουν μεν μεταφορά δραστηριοτήτων εκτός της Κίνας όμως αυτό οφείλεται μόνο εν μέρει στον εμπορικό πόλεμο.

Οι εταιρείες –σύμφωνα με τις απαντήσεις– είναι πολύ πιθανόν να αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας παραγωγής στην Κίνα και να ολοκληρώσουν το υπόλοιπο σε μια άλλη χώρα, παρακάμπτοντας έτσι τους δασμούς.

Ο Τραμπ έχει παρεξηγήσει όμως ακόμη ένα πράγμα: τους δασμούς που επιβάλλει τους πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν και όχι οι κινεζικές που εξάγουν.

Απόδειξη, μελέτη του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο και έδειξε ότι τους δασμούς τούς πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά οι Αμερικανοί εισαγωγείς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους δασμούς και τον πόλεμο του Τραμπ, οι καθαρές εξαγωγές της Κίνας ήταν υπεύθυνες για το διόλου ευκαταφρόνητο 20,7% της αύξησης που κατέγραψε το ΑΕΠ της στο φετινό α’ εξάμηνο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
Οι Κινέζοι εξαγωγείς χτυπήθηκαν από τους δασμούς του Τραμπ, όμως τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία προκάλεσαν η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και η χαμηλότερη κατανάλωση.
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
Οικονομική ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Στους τελευταίους μήνες του 2018 αλλά και τους δύο πρώτους του 2019, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και λοιπές μεγάλες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν συγχρονισμένα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερους σε σχέση με...
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνα-ΗΠΑ ξεφεύγουν στην ανάκαμψη
ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να βγάλουν τις οικονομίες τους από την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι η Ευρώπη και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κίνα-ΗΠΑ ξεφεύγουν στην ανάκαμψη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
Μόνο για γλέντια και πανηγύρια δεν είχαν διάθεση όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για την τακτική φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας...
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη
Το ΔΝΤ αναθεώρησε για ακόμη μια φορά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και μειώνει κατά 0,1% την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος αλλά και για το 2020.
Φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γελάνε στην Κίνα με τα σχόλια Τραμπ για την ανάπτυξη
Με αρκετή δόση ειρωνείας απάντησε το Πεκίνο στους προχθεσινούς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι η επιβράδυνση της οικονομίας εξαναγκάζει την κινεζική κυβέρνηση να έλθει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Γελάνε στην Κίνα με τα σχόλια Τραμπ για την ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας