• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.5°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 17.6°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.8°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  50%

Ζερόμ Πάουελ

AP Photo/Kiichiro Sato, FILE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μείωση επιτοκίων ετοιμάζει η Fed

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά από μια δεκαετία ετοιμάζεται να προχωρήσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), ενισχύοντας το ενδεχόμενο υποτίμησης δολαρίου και αξιοποίησής του από την κυβέρνηση Τραμπ ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο.

Στη έκθεση που κοινοποίησε ενόψει της χθεσινοβραδινής κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Ζερόμ Πάουελ επισήμανε ως πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αρκετοί αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν πλέον πως η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις ενισχύουν την περίπτωση μείωσης των επιτοκίων».

Η ρήση αυτή όπως και οι εκτιμήσεις του Πάουελ για χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας, μείωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και πτώση του πληθωρισμού αποτέλεσαν για τις αγορές σαφή ένδειξη επικείμενης μείωσης των επιτοκίων -κατά 0,25%- στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed στις 30-31 Ιουλίου.

Η Fed διατηρεί το εύρος των βασικών της επιτοκίων σταθερό μεταξύ 2,25% και 2,5% από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο τελευταίος κύκλος μείωσής τους είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο 2007, όταν οι πρώτες ενδείξεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και ύφεσης είχαν φανεί. Ο κύκλος αυτός οδήγησε τα επιτόκια στο 0%, επίπεδο στο οποίο παρέμειναν για αρκετά χρόνια. Η Fed ξεκίνησε το νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της όταν η οικονομία ανέκαμψε. Από το 2015 τα αύξησε 9 φορές, εκ των οποίων τις 4 υπό την προεδρία του Πάουελ.

Ο τελευταίος δέχτηκε το τελευταίο διάστημα απίστευτες επιθέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαφώνησε με τις αυξήσεις. Αίτια των πιέσεων του Αμερικανού προέδρου προς τον κεντρικό τραπεζίτη για χαμηλότερα επιτόκια δεν ήταν μόνο η τόνωση που θα μπορούσε να φέρει στην οικονομία το χαμηλότερο κόστος του χρήματος.

Χαμηλότερα επιτόκια από τη Fed σημαίνουν και πιο αδύναμο δολάριο. Και αυτό με τη σειρά του βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εξαγωγών, οι οποίες δέχονται έντονες πιέσεις τον τελευταίο χρόνο από τα αντίμετρα της Κίνας και των υπόλοιπων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ στους δασμούς του Τραμπ.

Την αξιοποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου ως όπλου στον εμπορικό πόλεμο είχε υποδείξει όμως και η εκτεταμένη επιθετική ρητορική του πλανητάρχη τους τελευταίους μήνες για τη χειραγώγηση των νομισμάτων από τους εμπορικούς εταίρους. Στο πεδίο αυτό ο Τραμπ δεν τα έβαλε μόνο με τους Κινέζους και το τεχνητά υποτιμημένο γουάν, αλλά και με την ΕΚΤ, «τιτιβίζοντας» μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της τελευταίας, Μάριο Ντράγκι, χειραγωγεί αθέμιτα το ευρώ.

Τα τιτιβίσματα του Τραμπ δεν είναι βέβαια άσχετα όσων πράττει η υπόλοιπη κυβέρνησή του. Τον Μάιο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου υπέβαλε πρόταση για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που χειραγωγούν τα νομίσματά τους, ενώ στην τελευταία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τη νομισματική χειραγώγηση άλλαξαν προς το χειρότερο τα κριτήρια και η έρευνα διευρύνθηκε σε περισσότερες χώρες.

Ακόμη στις τελευταίες εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με Μεξικό, Καναδά, Ν. Κορέα, η Ουάσινγκτον έβαλε όρους και για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει το κόστος χρήματος η Fed
Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αύξησε συγκεκριμένα το εύρος του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, από 0,5%-0,75% σε 0,75%-1%, υπογραμμίζοντας ότι, έστω και με μέτριο ρυθμό, η...
Αυξάνει το κόστος χρήματος η Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνάντησης της επιτροπής ανοιχτής αγοράς της Fed την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι η ώρα που η αμερικανική τράπεζα θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και...
Τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στην πρακτική μηδενικών επιτοκίων
Νευρικότητα προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές οι πρώτες ενδείξεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της -από τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους- συντομότερα...
Τριγμοί στην πρακτική μηδενικών επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για το 2023 δρομολογεί τώρα η Fed την αύξηση επιτοκίων
Εντός του 2023 εκτιμά πλέον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πως θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει και η κρίση από την πανδημία μειώνεται. 
Για το 2023 δρομολογεί τώρα η Fed την αύξηση επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνες» χτυπά η Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτεί μεγάλες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο...
«Καμπάνες» χτυπά η Fed

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας