Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια στοίχισε πέρυσι στους εκατομμυριούχους της υφηλίου ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι επιπτώσεις τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Capgemini για τον παγκόσμιο πλούτο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν για πρώτη φορά πέρσι -έπειτα από εφτά χρόνια συνεχούς ανόδου- τη συνολική αξία του «επενδύσιμου» πλούτου τους να μειώνεται κατά 3% σε σχέση με το 2017, στα 68,1 τρισ. δολάρια.
Αιτία της πτώσης ήταν η συρρίκνωση της αξίας των «επενδύσιμων περιουσιακών στοιχείων» τους, δηλαδή μετοχών, ρευστού, τραπεζικών μετοχών, συνταξιοδοτικών λογαριασμών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, ασφαλιστικών συμβολαίων που αυτοί είχαν στην κατοχή τους.
Να σημειωθεί ότι στα επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, κοσμήματα, έργα τέχνης και γενικά αξίες, οι οποίες ρευστοποιούνται δύσκολα.
Η συρρίκνωση αυτή ήταν με τη σειρά της αποτέλεσμα των κακών επιδόσεων που κατέγραψαν στο μεγαλύτερο μέρος του 2018 οι διεθνείς κεφαλαιαγορές εξαιτίας προσδοκιών επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, της αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών FTSE All-World έκλεισε τη χρονιά με πτώση 11,5%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Περισσότερα από 250 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ στην Κίνα ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης βυθίστηκε κατά 25%, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους πλούσιους επενδυτές.
Εκτός όμως της μείωσης του συνολικού πλούτου πέρσι μειώθηκε και ο πληθυσμός της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των απανταχού μεγιστάνων (όσων δηλαδή φυσικών προσώπων κατέχουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατ. δολαρίων) μειώθηκε το 2018 κατά 100.000 σε σχέση με το 2017, στα 18 εκατομμύρια.
Από τα 2 τρισ. δολάρια που συνολικά απώλεσαν οι εκατομμυριούχοι της υφηλίου, το 50% χάθηκε στην Ασία, ενώ στην Κίνα περισσότερο από το 25%. Η Ευρώπη ήταν υπεύθυνη για το 24% των απωλειών στον συνολικό πλούτο των μεγιστάνων, ενώ στις ΗΠΑ, παρά την ισχυρή ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο πλούτος των εκεί εκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 1%.
Παρά τις απώλειες οι μεγιστάνες της υφηλίου δήλωσαν πάντως στην έκθεση της Capgemini ότι παραμένουν ικανοποιημένοι. Και πώς να μην είναι, όταν ο συνολικός τους πλούτος αυτών των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων αγγίζει τα 18,1 τρισ. δολάρια, περίπου δηλαδή όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η μείωση τμήματος του συνολικού τους πλούτου κατά 2 τρισ. δολάρια αποτελεί απώλεια... σταγόνας και οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους.
Φέτος που οι κεφαλαιαγορές -συνεπικουρούμενες από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Fed, ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου- τα πορτοφόλια των μεγιστάνων ξαναφουσκώνουν.
Για το σύνολο της ανθρωπότητας το μείζον πρόβλημα βέβαια δεν είναι η περσινή συρρίκνωση του πλούτου των εκατομμυριούχων, αλλά η ακραία άνιση κατανομή του. Είκοσι έξι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν σήμερα όσα έχει το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας