Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
25 ετών έγινε η Amazon

Ρεπορτάζ του Guardian σε βρετανική αποθήκη της Amazon το 2014 έδειξε ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους αναγκάζονταν να διανύουν με το καρότσι τους έως και... 18 χιλιόμετρα σε μία βάρδια προκειμένου να καλύψουν το πλάνο μίας παραγγελίας ανά 33 δευτερόλεπτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

25 ετών έγινε η Amazon

  • A-
  • A+
Σχεδόν από την ίδρυσή της η Amazon επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς, μεταξύ άλλων και για χρήση εργαλείων αναγνώρισης προσώπων, δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τη CIA, πώληση προϊόντων-μαϊμού, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της, ενεργό αντίθεση στις προσπάθειες εργαζομένων της να δημιουργήσουν συνδικάτο, κρατικές επιδοτήσεις και κολοσσιαία φοροαποφυγή.

Τα 25α της γενέθλια γιόρτασε χθες η Amazon, μια από τις πλουσιότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη. Η Amazon ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου του 1994 σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ από έναν φτασμένο Νεοϋορκέζο χρηματιστή, τον Τζεφ Μπέζος, και μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε ταχύτατα πουλώντας μέσω του διαδικτύου σχεδόν τα πάντα, από ηλεκτρονικά, βιντεοπαιχνίδια και λογισμικό έως ρούχα, έπιπλα, τρόφιμα, παιχνίδια και κοσμήματα. Σήμερα έχει πάνω από 40 θυγατρικές και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 232 δισ. δολάρια.

Με βάση τα έσοδά της είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του Ιντερνετ και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, ενώ είναι ακόμη ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα η Amazon εισήγαγε δοκιμαστικά τη χρήση drones για τη μεταφορά μικροδεμάτων. Χάρη στις νέες υπηρεσίες αύξησε τα κέρδη της κατά 125% μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έγινε η δεύτερη εταιρεία στον κόσμο, μετά την Apple, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Μεγαλύτερος κερδισμένος αυτής της εκρηκτικής πορείας είναι βέβαια ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος, η περιουσία του οποίου αποτιμάται σήμερα σε πάνω από 120 δισ. δολάρια καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

Η επιτυχία αυτή όμως δεν ήλθε πάντα με τον σταυρό στο χέρι. Σχεδόν από την ίδρυσή της η Amazon επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς. Μεταξύ άλλων και για χρήση εργαλείων αναγνώρισης προσώπων, δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τη CIA, αθέμιτο ανταγωνισμό, απομάκρυνση πελατών από τα βιβλιοπωλεία, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, πώληση προϊόντων-μαϊμού, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της, ενεργό αντίθεση στις προσπάθειες εργαζομένων της να δημιουργήσουν συνδικάτο, κρατικές επιδοτήσεις και κολοσσιαία φοροαποφυγή.

Αξιοποιώντας γνωστές πρακτικές φοροδιαφυγής των πολυεθνικών, όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές, η μεταφορά των κερδών σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και οι χαριστικές φορολογικές συμφωνίες, η Amazon κατάφερε να πληρώνει ελάχιστους φόρους. Στις ΗΠΑ μόνο, αν και είχε συνολικά κέρδη 16,8 δισ. δολαρίων το 2017 και το 2018, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο, αντίθετα απόλαυσε επιστροφή 269 εκατ. δολαρίων.

Χαρακτηριστική περίπτωση της καταχρηστικής συμπεριφοράς αποτελούν οι αποκαλούμενοι «μαραθωνοδρόμοι» εργαζόμενοι της Αmazon που συλλέγουν τις παραγγελίες από τα ράφια. Ρεπορτάζ του Guardian σε βρετανική αποθήκη της Amazon το 2014 έδειξε ότι κάποιοι από αυτούς αναγκάζονταν να διανύουν με το καρότσι τους έως και... 18 χιλιόμετρα σε μία βάρδια προκειμένου να καλύψουν το πλάνο που τους είχε ορίσει η διοίκηση και το οποίο τους υποχρέωνε να βρίσκουν μία παραγγελία ανά 33 δευτερόλεπτα.

Οι καταχρηστικές συμπεριφορές της Αmazon δεν είναι βέβαια άμοιρες του τεράστιου μεγέθους της. Ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ -και με αμέτρητο χρήμα για λόμπι- η Amazon είναι σε θέση να επιβάλλει τις θέσεις της.

Οταν πέρυσι, για παράδειγμα, ο Δήμος του Σιάτλ θέλησε να αυξήσει τη φορολογία στους μεγάλους εργοδότες για να χρηματοδοτήσει τους αστέγους, η Amazon απείλησε ότι θα σταματήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκεί. Και ο δήμος ανακάλεσε αμέσως.

Οταν πάλι το 2017 η Amazon ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια δεύτερη έδρα στις ΗΠΑ εκτός Σιάτλ και την ανάπτυξη 50.000 θέσεων εργασίας, περισσότερες από 200 αμερικανικές πόλεις έπεσαν στα πόδια της προσφέροντάς της φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα αξίας δισ. δολαρίων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη κατά της «gig economy»
Δύο οδηγοί της Uber από την Αγγλία δεν νίκησαν απλώς έναν πανίσχυρο εργοδότη, μια πολυεθνική αξίας 62,5 δισ. δολαρίων, αλλά ένα ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο επιχειρείται να στηριχτεί η...
Νίκη κατά της «gig economy»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
Διάθεση για να μπει ένα τέλος στη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν πολυεθνικοί κολοσσοί του τομέα της υψηλής τεχνολογίας,έδειξαν στη συνάντησή τους στη Φουκουόκα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20.
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H «νεοφιλελεύθερη απάτη» της Uber στο Χρηματιστήριο
Μία μέρα μετά τη μεγαλειώδη πορεία των οδηγών της Uber -σύγχρονων δουλο­πάροικων που βλέπουν το ωρομίσθιό τους να πέφτει κάτω από τα 10 δολάρια- η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο.
H «νεοφιλελεύθερη απάτη» της Uber στο Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για την εντατική, καλέστε... «996»
Ωράρια εργασίας από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα, στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της Κίνας ξεσηκώνουν κύμα διαμαρτυρίας για απανθρωπιά και απλήρωτες υπερωρίες.
Για την εντατική, καλέστε... «996»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του γνωστού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η αποκλειστική ιστορία που δημοσίευσε πρόσφατα ο βρετανικός Guardian εξηγεί...
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας