• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.1°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 26.2°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 27.9°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.3°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.3°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  57%

Ρεπορτάζ του Guardian σε βρετανική αποθήκη της Amazon το 2014 έδειξε ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους αναγκάζονταν να διανύουν με το καρότσι τους έως και... 18 χιλιόμετρα σε μία βάρδια προκειμένου να καλύψουν το πλάνο μίας παραγγελίας ανά 33 δευτερόλεπτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

25 ετών έγινε η Amazon

 • A-
 • A+
Σχεδόν από την ίδρυσή της η Amazon επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς, μεταξύ άλλων και για χρήση εργαλείων αναγνώρισης προσώπων, δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τη CIA, πώληση προϊόντων-μαϊμού, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της, ενεργό αντίθεση στις προσπάθειες εργαζομένων της να δημιουργήσουν συνδικάτο, κρατικές επιδοτήσεις και κολοσσιαία φοροαποφυγή.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα 25α της γενέθλια γιόρτασε χθες η Amazon, μια από τις πλουσιότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη. Η Amazon ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου του 1994 σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ από έναν φτασμένο Νεοϋορκέζο χρηματιστή, τον Τζεφ Μπέζος, και μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε ταχύτατα πουλώντας μέσω του διαδικτύου σχεδόν τα πάντα, από ηλεκτρονικά, βιντεοπαιχνίδια και λογισμικό έως ρούχα, έπιπλα, τρόφιμα, παιχνίδια και κοσμήματα. Σήμερα έχει πάνω από 40 θυγατρικές και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 232 δισ. δολάρια.

Με βάση τα έσοδά της είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του Ιντερνετ και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, ενώ είναι ακόμη ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα η Amazon εισήγαγε δοκιμαστικά τη χρήση drones για τη μεταφορά μικροδεμάτων. Χάρη στις νέες υπηρεσίες αύξησε τα κέρδη της κατά 125% μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έγινε η δεύτερη εταιρεία στον κόσμο, μετά την Apple, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Μεγαλύτερος κερδισμένος αυτής της εκρηκτικής πορείας είναι βέβαια ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος, η περιουσία του οποίου αποτιμάται σήμερα σε πάνω από 120 δισ. δολάρια καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

Η επιτυχία αυτή όμως δεν ήλθε πάντα με τον σταυρό στο χέρι. Σχεδόν από την ίδρυσή της η Amazon επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς. Μεταξύ άλλων και για χρήση εργαλείων αναγνώρισης προσώπων, δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τη CIA, αθέμιτο ανταγωνισμό, απομάκρυνση πελατών από τα βιβλιοπωλεία, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, πώληση προϊόντων-μαϊμού, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της, ενεργό αντίθεση στις προσπάθειες εργαζομένων της να δημιουργήσουν συνδικάτο, κρατικές επιδοτήσεις και κολοσσιαία φοροαποφυγή.

Αξιοποιώντας γνωστές πρακτικές φοροδιαφυγής των πολυεθνικών, όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές, η μεταφορά των κερδών σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και οι χαριστικές φορολογικές συμφωνίες, η Amazon κατάφερε να πληρώνει ελάχιστους φόρους. Στις ΗΠΑ μόνο, αν και είχε συνολικά κέρδη 16,8 δισ. δολαρίων το 2017 και το 2018, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο, αντίθετα απόλαυσε επιστροφή 269 εκατ. δολαρίων.

Χαρακτηριστική περίπτωση της καταχρηστικής συμπεριφοράς αποτελούν οι αποκαλούμενοι «μαραθωνοδρόμοι» εργαζόμενοι της Αmazon που συλλέγουν τις παραγγελίες από τα ράφια. Ρεπορτάζ του Guardian σε βρετανική αποθήκη της Amazon το 2014 έδειξε ότι κάποιοι από αυτούς αναγκάζονταν να διανύουν με το καρότσι τους έως και... 18 χιλιόμετρα σε μία βάρδια προκειμένου να καλύψουν το πλάνο που τους είχε ορίσει η διοίκηση και το οποίο τους υποχρέωνε να βρίσκουν μία παραγγελία ανά 33 δευτερόλεπτα.

Οι καταχρηστικές συμπεριφορές της Αmazon δεν είναι βέβαια άμοιρες του τεράστιου μεγέθους της. Ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ -και με αμέτρητο χρήμα για λόμπι- η Amazon είναι σε θέση να επιβάλλει τις θέσεις της.

Οταν πέρυσι, για παράδειγμα, ο Δήμος του Σιάτλ θέλησε να αυξήσει τη φορολογία στους μεγάλους εργοδότες για να χρηματοδοτήσει τους αστέγους, η Amazon απείλησε ότι θα σταματήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκεί. Και ο δήμος ανακάλεσε αμέσως.

Οταν πάλι το 2017 η Amazon ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια δεύτερη έδρα στις ΗΠΑ εκτός Σιάτλ και την ανάπτυξη 50.000 θέσεων εργασίας, περισσότερες από 200 αμερικανικές πόλεις έπεσαν στα πόδια της προσφέροντάς της φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα αξίας δισ. δολαρίων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη κατά της «gig economy»
Δύο οδηγοί της Uber από την Αγγλία δεν νίκησαν απλώς έναν πανίσχυρο εργοδότη, μια πολυεθνική αξίας 62,5 δισ. δολαρίων, αλλά ένα ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο επιχειρείται να στηριχτεί η...
Νίκη κατά της «gig economy»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon
Αναμένεται η επανάληψη της ψηφοφορίας για τη δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου της Amazon στην Αλαμπάμα, λόγω παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρία.
Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευθυντές - εργαζόμενοι: 300-0!
Θηριώδες άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας στη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ ● Η μέση αμοιβή των επικεφαλής των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στα 15,5 εκατ. δολάρια έναντι 43.000 δολαρίων...
Διευθυντές - εργαζόμενοι: 300-0!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υπερεργασία σκοτώνει!
Αποκαλυπτική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποδίδει στις πολλές ώρες δουλειάς το.ν θάνατο 645.000 ανθρώπων κάθε χρόνο και προειδοποιεί για τα θολά όρια εργάσιμου...
Η υπερεργασία σκοτώνει!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «θαύμα» της Amazon
Θαύμα που θα το ζήλευαν ακόμη και οι… συμπέθεροι στον «γάμο στην Κανά» έκανε για ακόμη μια χρονιά πέρυσι η Amazon. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έκανε το νερό κρασί όπως ο Χριστός αλλά κάτι ακόμη πιο...
Το «θαύμα» της Amazon

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας