Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακραία ανισότητα και στους μισθούς

Photo by Pop & Zebra

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακραία ανισότητα και στους μισθούς

  • A-
  • A+
Πάνω από... 3 αιώνες πρέπει να δουλέψει το φτωχότερο 10% των εργαζομένων της υφηλίου για να κερδίσει όσα το πλουσιότερο 10% κερδίζει σε έναν χρόνο ● Η έκθεση της ILO συμπεραίνει ότι το μερίδιο που καρπώθηκαν οι εργαζόμενοι από το παγκόσμιο εισόδημα συρρικνώθηκε από 53,7% το 2004 σε 51,4% το 2017.

Τον ακραία άνισο τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι εργασιακές αποδοχές στον πλανήτη αναδεικνύει μια νέα μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη (The Global Labour Income Share and Distribution), το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού καρπώνεται πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών εργασιακών αποδοχών στον πλανήτη, ενώ αντίθετα το φτωχότερο 50% των εργαζομένων μόλις το 6,4%. Περίπου 650 εκατομμύρια εργαζόμενοι -δηλαδή το 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού- κερδίζουν όλοι μαζί λιγότερο από το 1% του συνόλου των εργασιακών αποδοχών παγκοσμίως.

«Η πλειονότητα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υποφέρει από τις εντυπωσιακά χαμηλές αμοιβές. Αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν δουλειά δεν έχουν αρκετά για να ζήσουν» προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Τμήματος Στατιστικής της ILO, Ρότζερ Γκόμις, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι «η μέση αμοιβή του φτωχότερου 50% των εργαζομένων του πλανήτη είναι μόλις 198 δολάρια τον μήνα, ενώ το φτωχότερο 10% αυτών θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο από… τρεις αιώνες για να κερδίσει όσα το πλουσιότερο 10% σε έναν χρόνο»!

H μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία της περιόδου 2005-2017 από 189 χώρες, δείχνει με τρόπο ξεκάθαρο ότι η άνοδος στις αποδοχές των υψηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις απώλειες που καταγράφονται στις αποδοχές τόσο της μεσαίας τάξης (το μεσαίο 60% των εργαζομένων) όσο και του φτωχότερου 20% των εργαζομένων.

Εξετάζοντας τη μέση κατανομή των εργασιακών αμοιβών μεταξύ των χωρών, η ILO διαπίστωσε ότι το μερίδιο της μεσαίας τάξης στο σύνολο των παγκόσμιων αμοιβών μειώθηκε από 44,8% το 2004 σε 43% το 2017, ενώ αυτό του κατώτερου 20% των εργαζομένων από 3,9% σε 3,5% αντίστοιχα. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, το μερίδιο του ανώτερου 20% των εργαζομένων αυξήθηκε από 51,3% σε 53,5%.

Η μέση αμοιβή ενός εργαζόμενου του ανώτερου 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ήταν 7.555 δολάρια τον μήνα. Αντίθετα, ένας εργαζόμενος του κατώτερου 10% είχε απολαβές μόλις 22 δολάρια τον μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των χωρών στη μεγέθυνση αυτής της ανισότητας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι ανεπτυγμένες ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία.

Οι αποδοχές των υψηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων σε αυτές τις οικονομίες είχαν δυσανάλογα μεγάλη άνοδο και ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τη στασιμότητα ή και μείωση που εμφάνισαν αντίστοιχα οι αποδοχές των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων.

Μια άλλη διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι οι φτωχότερες χώρες τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μισθολογικών ανισοτήτων, κάτι το οποίο επιδεινώνει τις κακουχίες των ευάλωτων πληθυσμών. Στην Υποσαχάρια Αφρική, το κατώτερο 50% του εργατικού δυναμικού έχει μερίδιο μόλις 3,3% στις συνολικές αποδοχές. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ίδια ομάδα εργαζομένων καρπούται το 22,9% των συνολικών εισοδημάτων που προσφέρονται στους εργαζόμενους.

Η έκθεση της ILO συμπεραίνει τέλος ότι το μερίδιο που καρπώθηκαν οι εργαζόμενοι από το παγκόσμιο εισόδημα συρρικνώθηκε από το 53,7% το 2004 σε 51,4% το 2017.

Αντίθετα, το αντίστοιχο μερίδιο του κεφαλαίου αυξήθηκε από 46,3% σε 48,6%. Η τάση αυτή διακόπηκε προσωρινά μόνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009, καθώς σε περιόδους κρίσεων οι αμοιβές των εργαζομένων τείνουν να μειώνονται συνήθως πιο αργά από τις προσόδους του κεφαλαίου. Ας σημειωθεί ότι πρωταγωνίστριες αυτής της μείωσης του μεριδίου της εργασίας στο παγκόσμιο εισόδημα ήταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβράδυνση στην Ευρώπη βλέπει το ΔΝΤ
Με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 6 ετών τρέχει φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ και καλεί τις κυβερνήσεις να έχουν έτοιμα τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης.
Επιβράδυνση στην Ευρώπη βλέπει το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επί πληρωμή απασχόληση έχει και θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς τονώνει την αυτοεκτίμησή του ατόμου καθώς του επιτρέπει να εκφράσει (ενίοτε) τη δημιουργικότητά του.
Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H «νεοφιλελεύθερη απάτη» της Uber στο Χρηματιστήριο
Μία μέρα μετά τη μεγαλειώδη πορεία των οδηγών της Uber -σύγχρονων δουλο­πάροικων που βλέπουν το ωρομίσθιό τους να πέφτει κάτω από τα 10 δολάρια- η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο.
H «νεοφιλελεύθερη απάτη» της Uber στο Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαία αγορά... ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsman στις 250 περιφέρειες της Ευρώπης κατέγραψε τις επιπτώσεις της εσωτερικής αγοράς στο ΑΕΠ. Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. κέρδισαν τα...
Ενιαία αγορά... ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
Δέκα χρόνια από το κραχ του 2008 το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας συνεχίζει να μεγεθύνει το μερίδιό του στον πλούτο που παράγεται στον πλανήτη. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)...
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας