• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.1°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.8°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 29.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  95%

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων για τα άτομα που ήταν άνεργα ή άεργα και εν συνεχεία μετακινήθηκαν σε καθεστώς πληρωμένης απασχόλησης διάρκειας έως 8 ώρες την εβδομάδα μειώθηκε κατά 30%

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά

 • A-
 • A+

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν την εργασία το ύψιστο αγαθό που τους χάρισε ύπαρξη. Ο λόγος δεν είναι μόνο οικονομικός.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επί πληρωμή απασχόληση έχει και θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε έναν εργαζόμενο καθώς τονώνει την αυτοεκτίμησή του, του επιτρέπει να εκφράσει (ενίοτε) τη δημιουργικότητά του, διευκολύνει την κοινωνική του ένταξη.

Για να διασφαλίσει όμως κάποιος όλα αυτά τα ψυχολογικά οφέλη δεν χρειάζεται να καταφύγει στο.... «επταήμερο εργασίας» που επανέφερε στο προσκήνιο μετά από αιώνες με τις γνωστές του δηλώσεις ο «οδοστρωτήρας» πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine έδειξε ότι… μία μόνο μέρα (οκτώ ώρες) την εβδομάδα είναι αρκετή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2009 και 2018 σε δείγμα 71.000 ατόμων ηλικίας 16-64 ετών, επιχειρώντας να ανιχνεύσει πώς τα ωράρια εργασίας και οι αλλαγές σε αυτά επηρέαζαν: α. την ψυχική υγεία των εργαζομένων (προκαλώντας τους για παράδειγμα άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.ά.) και β. τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων για τα άτομα που ήταν άνεργα ή άεργα και εν συνεχεία μετακινήθηκαν σε καθεστώς πληρωμένης απασχόλησης διάρκειας έως 8 ώρες την εβδομάδα μειώθηκε κατά 30%.

Περισσότερη δουλειά όμως, πέραν αυτών των 8 ωρών εβδομαδιαίως, δεν προσέφερε και περισσότερο ψυχολογικό όφελος.

Κάποιος που δούλευε 38 ή 40 ώρες την εβδομάδα δεν είχε καλύτερη ψυχική υγεία από αυτόν που εργαζόταν μόνο οκτώ ώρες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι για να έχει κάποιος τα ψυχοκοινωνικά οφέλη της εργασίας δεν χρειάζεται πολλή δουλειά και ότι η εβδομάδα εργασίας μπορεί να μειωθεί δραστικά χωρίς κάποια αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Το συμπέρασμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αντικαθιστούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εργασίας.

Εγείρει ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι ελάχιστες ώρες απασχόλησης σε ένα μέλλον λιγοστής διαθέσιμης εργασίας, αλλά και το πώς θα στηριχθούν οικονομικά οι άνθρωποι μέσω αυτών των ωραρίων.

Από την πλευρά τους πάντως οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν -σε αντίθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη- ότι στο μέλλον τα Σαββατοκύριακα θα είναι… πενθήμερα.

Κάποιοι άνθρωποι, εκτιμούν, θα δουλεύουν πενθήμερο αλλά μόνο για μια-δύο ώρες τη μέρα, ενώ οι ετήσιες διακοπές από μερικές εβδομάδες μπορεί να φτάνουν τους μερικούς μήνες ή εναλλακτικά διακοπές δύο μηνών για κάθε μήνα εργασίας.

Το μοντέλο αυτό θα αποβεί θετικό όπως λένε για την καλύτερη εξισορρόπηση της εργασίας με την προσωπική ζωή, υψηλότερη παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς οι μετακινήσεις από και προς την εργασία θα περικοπούν δραστικά.

Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η κάθετη μείωση των ωραρίων θα πρέπει να αφορά τους πάντες προκειμένου να μην ενταθούν οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, ενώ οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι ποιοτικές προσφέροντας εργασιακή ασφάλεια.

Εξίσου σημαντική όμως ήταν και μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology και η οποία διαπίστωσε ότι οι πλούσιοι είναι όντως υπερόπτες, καθώς θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο από τους υπόλοιπους.

Η μελέτη εστίασε σε περισσότερους από 150.000 ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών του Μεξικού. Διαπίστωσε ότι όσοι εξ αυτών είχαν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, μεγαλύτερο εισόδημα και ανήκαν σε τάξη που αντιλαμβάνεται εαυτήν ως υψηλότερου επιπέδου τρέφουν μια υπερβολική αυτοπεποίθηση πως έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους των κατώτερων τάξεων, ακόμη και αν αυτό δεν συμβαίνει.

Η ιδέα του καλύτερου από τον άλλον είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεσαίων και των υψηλών τάξεων, καθώς οι της μεσαίας τάξης διδάσκονται να ξεχωρίζουν από τους άλλους. Αντίθετα, οι προερχόμενοι από την εργατική τάξη διδάσκονται να είναι ταπεινοί και τη σημασία τού «να γνωρίζουν ποια είναι η θέση τους» στην κοινωνική κλίμακα.

«Η κοινωνική τάξη διαπλάθει τις συμπεριφορές και τη θέση που έχουν οι άνθρωποι για τις προσωπικές ικανότητές τους και αυτό έχει, με τη σειρά του, σημαντικές συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο διαιωνίζονται οι ταξικές ιεραρχήσεις από γενιά σε γενιά», κατέληξε η μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη στρατόσφαιρα οι αμοιβές των ελίτ
Την αυξανόμενη άνιση κατανομή των εργασιακών αποδοχών στη σημερινή Ευρώπη των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τού «διαίρει και βασίλευε» αποτυπώνει η τελευταία έκθεση...
Στη στρατόσφαιρα οι αμοιβές των ελίτ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct
Η βρετανική αλυσίδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών που πιάστηκε να κλέβει μερικούς από τους χαμηλότερα αμειβόμενους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους της Βρετανίας– παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία...
Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργασιακή μελαγχολία
Ερευνα της ManPower δείχνει ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα μας -όχι μόνο όσοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας- αισθάνεται ανησυχία, στρες και φόβο. Τι αποκρύπτεται για το «έλλειμμα ταλέντων».
Εργασιακή μελαγχολία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υπερεργασία σκοτώνει!
Αποκαλυπτική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποδίδει στις πολλές ώρες δουλειάς το.ν θάνατο 645.000 ανθρώπων κάθε χρόνο και προειδοποιεί για τα θολά όρια εργάσιμου...
Η υπερεργασία σκοτώνει!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας