Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα μεταξύ Τραμπ και Ντράγκι με φόντο τη νομισματική πολιτική
AP PHOTO / ALEX BRANDON
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα μεταξύ Τραμπ και Ντράγκι με φόντο τη νομισματική πολιτική

  • A-
  • A+
Αθέμιτη χειραγώγηση του ευρώ καταλόγισε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη επειδή προανήγγειλε μείωση επιτοκίων και ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε περίπτωση που ο πληθωρισμός της ευρωζώνης απομακρυνθεί από τον στόχο του 2%. Ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να βάλει στη θέση του τον πλανητάρχη, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη σταθερότητα των τιμών και όχι για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες Μάριο Ντράγκι και Ντόναλντ Τραμπ για τα μάτια της... νομισματικής πολιτικής. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω από το τραπέζι, σπεύδοντας να βάλει στη θέση του τον πλανητάρχη όταν αυτός επιχείρησε να του καταλογίσει αθέμιτη χειραγώγηση του ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί όταν ο Ντράγκι -μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας- τόνισε ότι αν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης απομακρυνθεί από τον στόχο του (2%), τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιδράσει χαλαρώνοντας τη νομισματική της πολιτική, υιοθετώντας μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων της και ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Το ενδεχόμενο νομισματικής χαλάρωσης έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού στις αγορές, οδηγώντας σε εκτόξευση των χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης σε νέα υψηλά 6μήνου, σε νέα σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης (αλλά και των ΗΠΑ) και σε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ υποχώρησε συγκεκριμένα κάτω από το 1,12 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Κάτι όμως που δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter άστραψε και βρόντηξε.

«Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε πως έρχονται και άλλα μέτρα τόνωσης, κάτι το οποίο οδήγησε αμέσως το ευρώ σε πτώση έναντι του δολαρίου, καθιστώντας αθέμιτα ευκολότερο γι’ αυτούς (τους Ευρωπαίους) τον ανταγωνισμό έναντι των ΗΠΑ. Χρόνια τώρα ξεφεύγουν με αυτόν τον τρόπο μαζί με την Κίνα και τους άλλους», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατηγορώντας επί της ουσίας την ΕΚΤ για αθέμιτη πολιτική υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου και επαναφέροντας στο προσκήνιο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει επί της θητείας του για το διατλαντικό εμπόριο.

Ο στόχος της παρέμβασής του ήταν όμως μάλλον εσωτερικός, αφού λίγες ώρες αργότερα ο Τραμπ επρόκειτο να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Οι κατηγορίες εναντίον της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων ήταν μια καλή αρχή προσανατολισμού της συζήτησης και της πολιτικής ατζέντας σε ένα ζήτημα που «πουλάει» αρκετά στο αμερικανικό εκλογικό σώμα.

Oμως ο Μάριο Ντράγκι -που σε 4 μήνες ολοκληρώνει την οκταετή θητεία του στην ΕΚΤ- αντέδρασε και λίγες ώρες αργότερα πληροφόρησε τον Τραμπ ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας του ευρώ δεν είναι η συναλλαγματική ισοτιμία αλλά η σταθερότητα των τιμών.

«Αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών που ορίζεται ως ποσοστό πληθωρισμού κοντά, αλλά κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα», είπε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ «είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που είναι αναγκαία για να εκπληρώσει την αποστολή της». «Και δεν στοχεύουμε στη συναλλαγματική ισοτιμία», συμπλήρωσε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του.

Ο Ντράγκι βρήκε αμέσως συμπαράσταση από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, Μαρ Γκούντμουντσον, ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι αν η ΕΚΤ θεωρεί πως χρειάζεται μεγαλύτερη τόνωση της οικονομίας με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, τότε αυτό σημαίνει ότι θέλει υψηλότερο πληθωρισμό.

«Δεν σημαίνει αναγκαία ότι η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα υποτιμηθεί τόσο πολύ, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Η ισοτιμία ποικίλλει από καιρό σε καιρό, κάποιες φορές το δολάριο ήταν ισχυρό έναντι του ευρώ και κάποιες φορές συνέβαινε το αντίθετο. Δεν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό», είπε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια
Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει εκτοξεύσει την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικά funds και ασφαλιστικές. Η αντίδρασή τους σε ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των τιμών των...
«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπουρλότο» Λαγκάρντ στη Γερμανία
Με αυστηρή κριτική κατά της Γερμανίας και των χρόνιων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, που αυτή επιμένει να συντηρεί, ξεκινά τη θητεία της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μπουρλότο» Λαγκάρντ στη Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
Εκστρατεία προκειμένου να «νερώσει» η πολυαναμενόμενη απάντηση της ΕΚΤ στην οικονομική επιβράδυνση που ταλανίζει την ευρωζώνη φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του.
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξος για την ευρωζώνη ο Ντράγκι
​Ισχυρή συνεχίζει να βλέπει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ο Μάριο Ντράγκι, παρά τον μετριασμό της οικονομικής δραστηριότητας στους πρώτους μήνες του 2018, διαμηνύοντας ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ...
Αισιόδοξος για την ευρωζώνη ο Ντράγκι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
Τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ διαπιστώνει σημάδια «κόπωσης» στην ανάπτυξη της ευρωζώνης καθώς οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν σημάδια...
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύθραυστη η ανάκαμψη της ευρωζώνης
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών διολίσθησε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αντανακλώντας το πόσο εύθραυστη (αν όχι πλασματική) είναι η σημερινή ανάκαμψη της οικονομίας των 19 χωρών...
Εύθραυστη η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας