• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 25.6°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβιώνει το παγκόσμιο ανταλλακτικό εμπόριο

 • A-
 • A+

Ο αντιπραγματισμός, η ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών χωρίς χρήμα αναπτύχθηκε πολύ νωρίς στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και παραμένει ζωντανός. Μια σειρά από χώρες του πλανήτη, επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα καταφεύγουν, τα τελευταία χρόνια, στο ανταλλακτικό εμπόριο, προκειμένου να διασφαλίσουν τα αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες.

Συνήθως πρόκειται για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή έχουν απομονωθεί από τη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Το Ιράν αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Αξιοποίησε για πρώτη φορά τον αντιπραγματισμό προκειμένου να στηρίξει την οικονομία του το 1979, όταν λίγο μετά την ιρανική επανάσταση οι ΗΠΑ τού επέβαλαν εμπάργκο.

Η Τεχεράνη προσέφερε αργό πετρέλαιο και χρυσό έναντι βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, το λάδι και το τσάι. Ξαναστράφηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του στην περίοδο 2010-2015, εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά και πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, επιβάλλοντας ξανά κυρώσεις.

Η κίνηση οδήγησε μεταξύ άλλων στην αναβίωση παλιάς συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου έναντι ρυζιού με την Ινδία, αλλά και στη δημιουργία ανάλογου σχήματος με Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, οι οποίες επέτρεψαν σε κάποιες εταιρείες τους να ανταλλάσσουν βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, με την Τεχεράνη. Στη Βενεζουέλα, η ανταλλαγή δεν περιορίστηκε σε αγαθά, αλλά και σε εργαζομένους.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής στέλνει πετρέλαιο στην Κούβα και η δεύτερη στέλνει σε αντάλλαγμα τους υψηλά καταρτισμένους γιατρούς, δασκάλους και οικονομικούς της συμβούλους, που πλαισιώνουν την οικονομία της πρώτης.

Ανάλογες συμφωνίες, πέραν των δύο παραπάνω χωρών, είναι σύμφωνα με την οικονομολόγο της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας, Σίρλεϊ Μουσταφά, όλο και πιο συχνές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς αρκετές κυβερνήσεις έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο διεθνές εμπορικό σύστημα.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και το αυξανόμενο περιβάλλον αστάθειας κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι συμφωνίες αυτές θα έχουν συνέχεια -ειδικά μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Συμφωνίες ανταλλακτικού εμπορίου δεν συνάπτουν όμως μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Παράδειγμα, τα δίκτυα ανταλλακτικού εμπορίου αναδύθηκαν στη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης αλλά και οι συμφωνίες αντισταθμιστικών στα εξοπλιστικά προγράμματα που υποχρεώνουν μια αμυντική βιομηχανία να έχει ένα τμήμα της παραγωγής της στη χώρα που πουλά τα προϊόντα της.

Κορυφαία παραδείγματα αντιπραγματισμού στα τελευταία πενήντα χρόνια αποτελούν, πάντως, οι περιπτώσεις της Pepsi και των... Abba. Στη δεκαετία του 1970, η Pepsi αντάλλασσε τα αναψυκτικά της με σοβιετικό ντοματοπολτό -που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη η θυγατρική της Pizza Hut, αλλά και με ρωσική βότκα και πολεμικά πλοία, τα οποία μεταπουλούσε για σκραπ.

Το γνωστό σουηδικό μουσικό συγκρότημα Abba φέρεται να εισέπραττε τα δικαιώματα από την κυκλοφορία των τραγουδιών του στη σοβιετική αγορά με τη μορφή... φρούτων, λαχανικών και αργού πετρελαίου, που εν συνεχεία μεταπωλούσε στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φεύγει και η McDonald’s από τη Ρωσία
Η αμερικανική αλυσίδα fast food επικαλέστηκε ως αιτία την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας και το απρόβλεπτο πλέον περιβάλλον λειτουργίας.
Φεύγει και η McDonald’s από τη Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιεί για κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού
Έκκληση στη Δύση να μη φρενάρει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνοντας πολύ γρήγορα τα επιτόκια, έκανε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μια ασυνήθιστη κίνηση την περασμένη Δευτέρα.
Προειδοποιεί για κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αντίποινα» στην Black Friday
Καθώς η ετήσια παγκόσμια γιορτή της υπερκατανάλωσης έχει ήδη ξεκινήσει, δεν είναι λίγοι αυτοί -τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και των εμπόρων- που καλούν σε μποϊκοτάζ της Black Friday, αυτή την...
«Αντίποινα» στην Black Friday
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ξύπνημα του εμποράκου
Oργή των μικρών επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου για τη νέα καραντίνα, τις κυβερνήσεις και τον ανελέητο ανταγωνισμό μεγάλων αλυσίδων και κολοσσών όπως η Amazon ● Πενήντα δήμοι στη Γαλλία με τοπικά διατάγματα...
Το ξύπνημα του εμποράκου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμια καταναλωτική φρενίτιδα λόγω κορονοϊού
Σε αντίθεση με την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, η οικονομία της αγοράς υποσχέθηκε αφθονία αγαθών και υπηρεσιών, αρκεί κάποιος να καταβάλει το αντίτιμο που η προσφορά και η ζήτηση καθορίζουν.
Παγκόσμια καταναλωτική φρενίτιδα λόγω κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν αναμονή μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας
ΗΠΑ και Κίνα υπογράφουν σήμερα, εκτός απροόπτου, στην Ουάσινγκτον την πολυαναμενόμενη προκαταρκτική εμπορική συμφωνία έπειτα από 18 μήνες καταστροφικού οικονομικού πολέμου.
Εν αναμονή μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας