Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελευθέρας από την... «ΕΒΑ» στο μαύρο χρήμα της Ε.Ε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελευθέρας από την... «ΕΒΑ» στο μαύρο χρήμα της Ε.Ε.

  • A-
  • A+
Το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) ψήφισε να κλείσει την έρευνα για τις παραλείψεις των τραπεζικών αρχών Δανίας και Εσθονίας, απόρροια των μεγάλων σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τελευταία δύο χρόνια.

Το μαύρο χρήμα θα συνεχίσει να ρέει για ακόμη πολλά χρόνια μέσα από το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού η πολιτική βούληση για να σταματήσει το ξέπλυμα μέσω αυτού δεν υπάρχει.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τη χθεσινή πρώτη συνέντευξη του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα στους Financial Times. Ο Ισπανός οικονομολόγος ομολόγησε πεντακάθαρα ότι η EBA δεν θα λύσει το πρόβλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ε.Ε. «Δεν νομίζω ότι η αποστολή με την οποία η ΕΒΑ επιφορτίστηκε πρόσφατα είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, διαλύοντας την οποιαδήποτε αντίθετη ψευδαίσθηση πήγε να δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κομισιόν νωρίτερα φέτος να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες κατά της νομιμοποίησης του βρόμικου χρήματος στην τραπεζική αρχή.

Η κίνηση της Επιτροπής ήταν απόρροια των μεγάλων σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως του σκανδάλου της εσθονικής Danske Bank μέσω της οποίας ξεπλύθηκε από το 2007 έως το 2015 μαύρο χρήμα συνολικά 200 δισ. ευρώ το οποίο προερχόταν από τη Ρωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος πλυντήριο μαύρου χρήματος στην ιστορία της Ευρώπης. Στη μηχανή νομιμοποίησης του βρόμικου χρήματος εκτός από την εσθονική θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας συμμετείχαν κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της Δύσης, όπως η γερμανική Deutsche Bank, οι αμερικανικές JP Morgan και Bank of America, η σουηδική Swedbank αλλά και χιλιάδες βρετανικές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (LLP) που λειτουργούσαν σαν ταχυδρομικές θυρίδες και στους λογαριασμούς των οποίων κατέληγε το μαύρο χρήμα, λίγο πριν μετακινηθεί σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους ή αξιοποιηθεί σε αγορές πολυτελών κατοικιών, γιοτ και νόμιμες επενδύσεις.

Αναξιόπιστοι

Η αξιοπιστία της ΕΒΑ υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς η αποστολή της για τη διασφάλιση της ίσης εφαρμογής των τραπεζικών κανόνων στην Ε.Ε. πήγε περίπατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εποπτικό συμβούλιο της ΕΒΑ –που αποτελούνταν από τους εκπροσώπους των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε.– ψήφισε να κλείσει την έρευνα που η αρχή είχε ξεκινήσει για τις παραλείψεις των αρμόδιων τραπεζικών αρχών της Δανίας και της Εσθονίας, αγνοώντας επιδεικτικά ότι στο προσχέδιο αυτής είχαν διαπιστωθεί 4 παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το «κουκούλωμα» ήταν ενδεικτικό των διαθέσεων των εθνικών τραπεζικών αρχών των χωρών της Ε.Ε. απέναντι στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, αλλά και του ποιος πραγματικά νομοθετεί και τελικά κυβερνά σήμερα στο μπλοκ των 28 χωρών. Mόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ΕΒΑ έχει μόλις 10 άτομα για προσωπικό, αλλά και το ότι ο Κάμπα που επιλέχθηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλός της ήταν νωρίτερα ο επικεφαλής λομπίστας του ισπανικού τραπεζικού κολοσσού Satander.

Το 2017 οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει τη στελέχωση της ΕΒΑ με ένα πλήρους απασχόλησης εκτελεστικό συμβούλιο προκειμένου να διασφαλιστούν «αποτελεσματικές, αμερόληπτες και ενωσιακά κατευθυνόμενες αποφάσεις». Υπό την πίεση των τραπεζικών λόμπι, η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τις κυβερνήσεις. Ετσι η αποστολή της ΕΒΑ περιορίζεται στη συλλογή, την ανάλυση και τη διάδοση πληροφοριών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές αρχές εποπτεύουν τους κινδύνους από το ξέπλυμα χρήματος και ότι συνεργάζονται και μοιράζουν μεταξύ τους τις πληροφορίες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεργοί στο ξέπλυμα τρεις τραπεζικοί κολοσσοί
Στο «μεγαλύτερο ξέπλυμα μαύρου χρήματος της ιστορίας» συμμετείχαν, όπως όλα δείχνουν, τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της υφηλίου. Από την Deutsche Bank, την JP Morgan και την Bank of Americα πέρασε το...
Συνεργοί στο ξέπλυμα τρεις τραπεζικοί κολοσσοί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αγωγή κατά της Danske Bank
Στα δικαστήρια οδηγείται η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, από ακόμη 60 επενδυτές για τη γνωστή υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Νέα αγωγή κατά της Danske Bank
Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέραντο το ένοχο πλυντήριο
Ο κύκλος του ξεπλύματος ρωσικού μαύρου χρήματος από ευρωπαϊκές τράπεζες μεγαλώνει, καθώς αποκα­λύπτεται η συμμετοχή σκανδιναβικών, αυστριακών και γερμανικών κολοσσών που βλέπουν τη χρηματι­στηριακή τους αξία...
Απέραντο το ένοχο πλυντήριο
Ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλυντήριο της... Τρόικας
Μεταξύ 2006 και 2013, η Troika Dialog λειτούργησε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο 70 υπεράκτιων εταιρειών-βιτρίνα με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Λιθουανία, προκειμένου να μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία...
Το πλυντήριο της... Τρόικας
Η αρχαιότερη τράπεζα της Σουηδίας Swedbank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπλοκή της Swedbank στο ξέπλυμα χρήματος της Danske
Πάνω από το 1/5 της χρηματιστηριακής της αξίας έχασε το τελευταίο διήμερο η αρχαιότερη τράπεζα της Σουηδίας Swedbank. Αιτία, οι αποκαλύψεις ότι εμπλέκεται και αυτή στο πλυντήριο ρωσικού μαύρου χρήματος, που...
Εμπλοκή της Swedbank στο ξέπλυμα χρήματος της Danske
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
Λαβράκια έβγαλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κατάθεση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Χάουαρντ Γουίλκινσον στο Ευρωκοινοβούλιο για το πλυντήριο «μαύρου χρήματος», που είχε στήσει για περισσότερα από οχτώ...
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας