• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 35.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.2°C
  4 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 36.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 33.8°C
  4 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 37.7°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.5°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 32.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 31.0°C
  5 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερευνα για καρτέλ και μίζες στην αγορά ακριβού ιατρικού εξοπλισμού

 • A-
 • A+
Siemens, Phillips, General Electric και Toshiba κατηγορούνται ότι χειραγωγούσαν επί χρόνια τις τιμές ακριβού ιατρικού εξοπλισμού σε Κίνα - Βραζιλία και δωροδοκούσαν κρατικούς αξιωματούχους με τη συνεργασία ντόπιων ενδιαμέσων

Στο μικροσκόπιο έρευνας της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) για μίζες βρίσκονται οι Siemens, Phillips και General Electric.

Οι τρεις επιχειρηματικοί κολοσσοί φαίνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, πως μαζί με την ιαπωνική Toshiba χειραγωγούσαν επί χρόνια τις τιμές ακριβού ιατρικού εξοπλισμού στην αγορά της Κίνας και δωροδοκούσαν κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής νοσοκομείων, με τη συνεργασία ντόπιων ενδιαμέσων.

Οι εταιρείες κέρδιζαν όχι μόνο από την πώληση του εξοπλισμού τους σε υψηλότερα φιξαρισμένες τιμές και από τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά και από την πώληση αναβαθμίσεων του λογισμικού, των ανταλλακτικών και των υλικών που ήταν αναγκαία για τη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων.

Αρκετές από τις λεπτομέρειες του σχήματος που λειτουργούσαν οι 4 εταιρείες αποκαλύφθηκαν σε αγωγή μετόχου της General Electric (GE) εναντίον πρώην και νυν μελών του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής εταιρείας.

Η αγωγή υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με αυτήν εργαζόμενοι της GE στην Κίνα ή υπάλληλοι θυγατρικών της «δωροδοκούσαν διευθυντές νοσοκομείων, ενεπλάκησαν σε αθέμιτη υποβολή προσφορών και προσέφεραν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους», τουλάχιστον από το 2011.

Η αγωγή του μετόχου περιελάμβανε μεταξύ άλλων και μεταφράσεις αποφάσεων κινεζικών δικαστηρίων που έκριναν ένοχους ενδιάμεσους, οι οποίοι πωλούσαν τα ιατρικά μηχανήματα της GE έπειτα από δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων και επικεφαλής νοσοκομείων.

Κάποιοι διευθυντές νοσοκομείων είχαν μάλιστα ομολογήσει στις δίκες και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Η αγωγή κατηγορεί την GE ότι συνεννοούνταν κρυφά με την ολλανδική Phillips, τη γερμανική Siemens και τη θυγατρική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού της Toshiba (η οποία το 2016 εξαγοράστηκε από την Canon), προκειμένου να καθορίζουν τις τιμές εκεί που ήθελαν και να ελέγχουν τους διαγωνισμούς προμήθειας πανάκριβων ιατρικών μηχανημάτων, όπως αυτά της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

Αποτέλεσμα της κομπίνας ήταν τα κινεζικά νοσοκομεία να πληρώνουν συνήθως 40% περισσότερα από τις τιμές που οι ενδιάμεσοι κατέβαλλαν στις εταιρείες.

Η διαφορά κάλυπτε τις δωροδοκίες, γέμιζε τις τσέπες των ενδιαμέσων, ενώ ένα μέρος τους κατέληγε σε άλλες εταιρείες οι οποίες υπέβαλλαν προσφορές «για τα μάτια του κόσμου», προκειμένου δηλαδή να φαίνονται οι διαγωνισμοί ανταγωνιστικοί.

Οπως αναμενόταν, οι τρεις εταιρείες κάνουν τον... Κινέζο μετά τις αποκαλύψεις. Αρνούνται τις κατηγορίες και επισημαίνουν ότι λειτουργούν παντού στον κόσμο με το γράμμα του νόμου.

Ωστόσο, οι τρεις κολοσσοί μαζί με την Johnson & Johnson φαίνεται ότι έχουν κάνει τα ίδια και στη Βραζιλία.

Οπως αποκαλύφθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, το FBI και η SEC ερευνούν «σύμπραξη» των παραπάνω με αρκετές ακόμη άλλες του κλάδου τους με σκοπό δωροδοκίες αξιωματούχων και χρέωση ιατρικού εξοπλισμού στο βραζιλιάνικο δημόσιο σε τιμές υψηλότερες της αγοράς.

H αγορά ιατρικού εξοπλισμού της Βραζιλίας το 2017 ήταν 10,8 δισ. δολάρια, ενώ της Κίνας πέντε και πλέον φορές μεγαλύτερη, 58,6 δισ. δολάρια.

Ας σημειωθεί ότι η Siemens μετά την αποκάλυψη των «μαύρων ταμείων» της το 2006 είχε υποσχεθεί δημοσίως ότι δεν θα ξαναλαδώσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από «ήρωες»... αυτοφωράκηδες
Οι αποκαλυπτικές ομολογίες στελεχών της Goldman Sachs για τον ρόλο της στο σκάνδαλο του του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Μαλαισίας μέσω του οποίου υπεξαιρέθηκαν και ξεπλύθηκαν δισ. δολάρια.
Από «ήρωες»... αυτοφωράκηδες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα
Δικαστήριο της Οκλαχόμα καταδίκασε την Johnson & Johnson γιατί προκάλεσε εθισμούς και θανάτους από υπερβολική δόση μέσα από «ψευδή, παραπλανητική και επικίνδυνη» εκστρατεία πωλήσεων.
Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
Χαμένους φόρους άνω των 115 δισ. δολαρίων κοστίζουν κάθε χρόνο στην υφήλιο οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεχίζουν να διευκολύνουν το χρηματοοικονομικό απόρρητο, βοηθώντας πολυεθνικές...
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέτυχε η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου
Οι αγορές έκριναν μικρές τις στρατηγικές ποσότητες που απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους καταναλωτές» και οι τιμές, αντί να πέσουν, αυξήθηκαν.
Απέτυχε η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντονισμένη «επίθεση» Μπάιντεν στο πετρέλαιο
Μεθοδεύει, σε συνεργασία με Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα, αλλά και την Κίνα, συγχρονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων για να πέσει η τιμή του μαύρου χρυσού. Ερωτηματικό η στάση της Ευρώπης.
Συντονισμένη «επίθεση» Μπάιντεν στο πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
Ελάχιστα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν μιλήσει τόσο πολύ υπέρ της συνέχειας του πολέμου στο Αφγανιστάν όσο ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της...
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας