Τον επόμενο μήνα, όπως όλα δείχνουν, εγκαθιστά η Huawei στα κινητά της τηλέφωνα το δικό της λειτουργικό σύστημα.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο γενικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας στη Μέση Ανατολή Alaa Elshimy τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Huawei δεν επιθυμούσε να κυκλοφορήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα στην αγορά –παρότι αυτό ήταν έτοιμο από τον Ιανουάριο του 2018– καθώς δεν ήθελε να διαταράξει τους ισχυρούς δεσμούς της με την Google και άλλες εταιρείες της Δύσης.
«Τώρα όμως θα το κυκλοφορήσουμε τον επόμενο μήνα», είπε.
Η κίνηση ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βάλει την εταιρεία σε μαύρη λίστα, μπλοκάροντας τις συναλλαγές της με αμερικανικές επιχειρήσεις και τον αποκλεισμό της από την Google στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του δικού της λειτουργικού συστήματος Android.
Ο κινεζικός κολοσσός έχει πουλήσει εκατομμύρια κινητών στον πλανήτη με Android. Η αλλαγή του λειτουργικού συστήματος είναι θεμελιώδης και ενδεχομένως να οδηγήσει στην απομάκρυνση εκατομμυρίων καταναλωτών που έχουν εθιστεί στο λειτουργικό σύστημα της Google.
Απώλεια του Android σημαίνει και απώλεια και μιας σειράς υπηρεσιών αυτού, όπως το Google Play και το Gmail.
Ο Εlshimy δήλωσε ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θα υποστηρίζει τις εφαρμογές που βασίζονται στο Android και ότι θα αντικαταστήσει το Google Play με το δικό της ψηφιακό κατάστημα «Huawei AppGallery». Ομως θεωρείται απίθανο να περιλαμβάνει το τελευταίο δημοφιλείς εφαρμογές όπως τα WhatsApp, Instagram, Facebook.
Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα των κινεζικών Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ρίξει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ένα από τα σημαντικότερα όπλα του, τη μείωση των εξαγωγών σπάνιων γαιών προς αυτές, δηλαδή των 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καταναλωτικών ηλεκτρονικών αγαθών υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Μεταξύ 2014 και 2017, το 80% των εισαγωγών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ προήλθε από την Κίνα και είναι ενδεικτικό ότι η Ουάσινγκτον τις έχει εξαιρέσει από τους αλλεπάλληλους δασμούς που επέβαλλε τον τελευταίο χρόνο σε κινεζικά αγαθά.
Μεταξύ άλλων οι σπάνιες γαίες είναι αναγκαίες για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών (chips) που παράγουν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Dell και η Qualcomm. Πιθανή έλλειψή τους θα αχρηστεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη παραγωγή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας